Article image

Jablonec míří do Edenu, startuje jarní část FORTUNA:LIGY!

Team logo Team logo
SK Slavia Praha FK Jablonec
5:1
FORTUNA:LIGA, 17. kolo ne 29. 1. 2023, 15:00
Reportáž

Po nezvykle dlouhé pauze se už na konci ledna rozjíždí naše nejvyšší fotbalová soutěž. Jablonec odstartuje pomyslné jaro na hřišti jednoho z aspirantů na titul. Ve Vršovicích nastoupí v neděli proti Slavii Praha.

Sešívaní v létě dál rozšiřovali svůj početný kádr, představili například nigerijského stopera Ogbua, ofenzivně laděného Hronka z Bohemians, z Boleslavi přivedli univerzála Pecha a z Liberce si Pražané stáhli devítigólového střelce Micka van Burena. Zpeněžit se povedlo mladého útočníka Sora, který zamířil do belgického Genku, na hostování do LASKu zase zamířil Usor. Slavia se do jarních bojů v Evropské konferenční lize neprodrala a tak se nyní může v klidu soustředit na zbylé dvě tuzemské soutěže. „Ultimátním cílem je zisk aspoň jedné trofeje, snem samozřejmě zůstává double,“ vzhlíží k lize i MOL Cupu kouč Trpišovský. Jeho svěřenci přezimovali na druhé příčce ligové tabulky s dvoubodovou ztrátou na vedoucí Plzeň. „Vidím ale víc týmů, které budou do těchto bojů promlouvat,“ odhaduje trenér Slavie.

V zimní pauze Vršovičtí sehráli tři přípravné zápasy, porazili Hradec Králové 1:0 a na portugalském herním soustředění dvakrát během dne 3:0 a 1:0 i Servette Ženeva. Také náš Jablonec směřoval svůj herní kemp na Pyrenejský poloostrov. V Portugalsku prohrál se švýcarským Sionem 0:1, poté porazil 1:0 maďarské týmy Diósgyőri VTK a Puskas Akademia.

Teď už se Horejšův Jablonec v prvním mistrovském zápase roku 2023 postaví druhému týmu ligové tabulky. „Na los moc koukat nemůžeme. Slavie je spolu se Spartou a Plzní jedním z největších favoritů soutěže. Nás hned na začátku čekají tři těžcí soupeři na hřišti soupeře, Slavia, Ostrava a Sparta. My ale musíme jít do každého toho zápasu s tím, že budeme chtít uhrát body. Ztracené body z podzimu musíme někde nahrát zpět a proč by to nemohlo být zrovna na Slavii? Víme, jaký soupeř nás čeká a že to tam budeme mít enormně těžké. Čeká nás plný stadion, Slavia bude velký favorit. Ale já věřím tomu, že jsme schopní nějaké body odvést,“ říká kouč Jablonce David Horejš.

Podobně vidí první zápas jara i kapitán našeho týmu Tomáš Hübschman. „Slavia má kvalitní tým a je to jeden z favoritů na titul. Hrát se musí s každým a je jedno, jestli je to první kolo nebo poslední. Když se dobře připravíme, tak proč bychom nemohli přehrát Slavii venku? Na Slavii jsme s Jabloncem několikrát vyhráli, tak proč ne teď? Nebude to nic jednoduchého, ale věřím, že tam můžeme uspět,“ dodává nejzkušenější hráč našeho kádru.

Bilance posledních vzájemných zápasů ale hovoří jasně ve prospěch našeho soupeře. Slavii jsme naposledy obrali o všechny body v létě 2018, od té doby jsme s ní získali jediný bod za domácí remízu 1:1. V Edenu se v neděli odehraje už jubilejní 60. vzájemný ligový duel těchto soupeřů, 22 z nich ovládli fotbalisté Slavie, 25 duelů skončilo remízou a 12 zápasů bral vítězství Jablonec.


Utkání začíná v neděli 29. ledna od 15 hodin ve Fortuna Aréně v Praze Vršovicích

Rozhodčí: Černý - Nádvorník, Machač

Delegát: Mencl, Vysloužil

VAR: Kocourek AVAR: Šimáček


Author Jan Bendl
Sdílet článek