Article image

Druhá šance na Evropu! Jablonec hostí Žilinu

Team logo Team logo
FK Jablonec MŠK Žilina
5:1
Play-off UECL, 1. kolo čt 19. 8. 2021, 20:00
Reportáž

Po Evropské lize zkusí Jablonec šanci na Evropu ještě v nově vzniklé Evropské konferenční lize UEFA. Už ve čtvrtek se na Střelnici představí MŠK Žilina a v sázce je opět hodně!

Po vyřazení z předkola Evropské ligy UEFA s Celticem má náš tým ještě jednu šanci, jak strávit podzim v pohárové Evropě. Dva následující čtvrtky poměří síly se slovenskou Žilinou. Úspěšnější z tohoto dvojzápasu se probojuje do základní skupiny Evropské konferenční ligy UEFA a čeká ho na evropské scéně dalších minimálně šest podzimních zápasů!

Žilinský klub vznikl už roku 1905, ale na největší klubové úspěchy si musel počkat do novodobé éry. Od sezony 2001/2002 doposud se Šošoni, jak se žilinským fotbalistům přezdívá, radovali ze sedmi slovenských titulů! Poslední titul zažili v roce 2017 pod trenérem Guľou. Zajímavostí je, že Žilina hraje své domácí zápasy na umělé trávě.

Ani na mezinárodní scéně není Žilina žádným nováčkem, v roce 2008 si vykopala základní skupinu Poháru UEFA, kde si zahrála po boku Ajaxu Amstrdam, Aston Villy, Slavie Praha a Hamburgeru SV. Jen o dva roky později se probojovala dokonce do hvězdné Ligy mistrů a poměřila síly s Chelsea, Spartakem Moskva a Marseille. Žlutozelení mají za sebou i další krásné pohárové bitvy například s Lyonem, Austrií Vídeň, Bilbaem či Kodaní.

V březnu loňského roku se Žilina kvůli dopadům pandemie koronaviru rozhodla vyhlásit likvidaci, kterou ale po třech měsících ukončila. Bylo potřeba minimalizovat výdaje a kdo odmítl přistoupit na snížení platu, musel odejít, tak aby nenastal úplný konec tradičního slovenského celku. Za prioritu si však žlutozelení dali udržení svých talentů a mladých nadějí, čímž se koneckonců i celý klub vyznačuje.

I proto je nyní průměrný věk jejich soupisky necelých 21 let a nejstaršími hráči jsou 24letý stoper Minárik a 29letý záložník Paur. Mladičký tým je tvořený především slovenskými hráči, v útoku ale vyniká například gólový Armén Bichakhchyan. Tým vede 43letý kouč Pavol Staňo a zatím se mu daří. V lize má ze čtyř odehraných kol tři vítězství, jediná porážka přišla o posledním víkendu, kdy slovenský tým překvapivě podlehl na hřišti v Popradu Liptovskému Mikuláši 1:3.

Na letošní cestě předkoly Evropské konferenční ligy UEFA už žilinští fotbalisté přešli přes tři soupeře, gruzinské Gori (5:1 a 1:2), kyperský Apollon (3:1 a 2:2) a kazašský Kostanaj (1:0 a 5:0). Konto třech protivníků tak zatížili Staňovi svěřenci celkem sedmnácti góly.

Už ve středu čekají oba pohárové soupeře v Čechách tradiční předzápasové tiskové konference a tréninky, z kterých Vám budeme prostřednictvím sociálních sítí a klubového webu zprostředkovávat výstupy. Čtvrteční utkání na Střelnici bude řídit trojice dánských rozhodčích.


Utkání začíná ve čtvrtek 19. srpna od 20 hodin na Střelnici v Jablonci nad Nisou

Rozhodčí: Jakob Kehlet - Lars Hummelgaard, Heine Sørensen (Sandi Putros)


Author Jan Bendl
Sdílet článek