Article image

Bilancování pro mě není! Vyprodaná Střelnice se loučila s matadorem Hübschmanem

Team logo Team logo
FK Jablonec AC Sparta Praha
1:2
Chance Liga, 5. kolo so 17. 8. 2024, 20:00
Reportáž

Emotivní rozloučení s bohatou kariérou našeho kapitána Tomáše Hübschmana předcházelo sobotnímu vyprodanému zápasu mezi Jabloncem a Spartou.

Jaká byla tvoje rozlučka na vyprodané Střelnici?

Bylo to moc hezké. Chtěl bych poděkovat všem, co se na tom podíleli! V obou klubech jsem strávil spoustu let. Sparta mě vychovala a v Jablonci jsem skončil kariéru, byl jsem tu jedenáct let. Chtěl bych poděkovat lidem, že přišli a po dlouhé době vyprodali Střelnici. Udělali mi tím pěknej konec kariéry. Bavili jsme se o tom, že když bych se měl loučit, tak bych rád právě v domácím zápase se Spartou. Vnitřně jsem cítil, že tyhle dva české kluby mám ve svém srdci. Jsem rád, že to takhle dopadlo. Bylo to krásná možnost, se takto rozloučit.

Jaké emoce si prožíval při loučení?

Byl jsem dojatý spíš úsměvně. Na slzy to asi úplně nebylo. Po dlouhé době jsem viděl některé lidi, které mám rád a pomohli mi v mé kariéře. Ať už to byl trenér Hřebík nebo Tomášové Rosický a Sivok. Posledních deset let jsem byl hodně v kontaktu zase s lidmi z Jablonce.

V domácím kotli fanoušci vyvěsili i tvoji podobiznu. Jaké bylo závěrečné kolečko kolem tribun?

Nechci říct, že tohle bylo úplně spontánní. Byli jsme domluveni, že přijdu k jabloneckému kotli. Pak jsme se nějak už domluvili, že obejdu celý stadion. Vážil jsem jsi toho, že lidi přišli. Vůbec jsi nemyslím, že přišli na moji rozlučku. Oni přišli na dobrý fotbal. Sparťanští fanoušci jsou asi spokojenější po skončení, protože vyhráli. Ale Jablonec kousal až do konce a myslím si, že se nemá za co stydět. Děkuju lidem za pěkné reakce a za potlesk! Bylo to moc hezké.

Měl jsi už čas bilancovat svoji kariéru a říct si například, čeho jsi v ní vážíš nejvíc?

Ani ne. Lidi co mě znají, ví, že jsem nikdy nechtěl seřazovat trofeje podle toho, co je víc a co míň. Logicky mě napadá, že Pohár UEFA bude asi nejvíc. Ale ke každému úspěchu vede dlouhá cesta. Vždycky jsem se snažil být týmový a vždycky mi šlo jen o úspěch týmu. Dostal jsem teď do ruky určité své statistiky zápasů za kluby, asi se na to podívám, ale nějak důležité to bilancování pro mě není.

Jaký je přechod z hráčské do funkcionářské pozice?

Je to něco nového. Byl jsem zvyklý dlouhou dobu na trochu jiný režim. Je to trochu jiné. Ale když chce člověk něco dělat, tak to musí dělat pořádně a naplno. Teď se teprve nějak dohadujeme, co bude mojí náplní práce. Jsme furt v kontaktu s Jabloncem, objevuji se tu na tréninkách, chodím na zápasy. Uvidíme, co bude dál.

Byl dnes na stadionu tvůj děda s babičkou?

Děda dorazil, bohužel ještě jsme neměli možnost se pořádně bavit, jak to prožíval. O půli jsem ho na chvíli navštívil na tribuně. Líbilo se mu to. Něco skončilo a něco nového snad začíná. K životu to patří. Nevím, jestli to děda prožíval emotivně. On takový moc není, takže spíš ne. To spíš babička, ta by byla emotivní, ale bohužel, ze zdravotních důvodů nemohla přijet. Myslím, že ona to sledovala v televizi a brečela jak želva.

Co Jablonci dnes chybělo, aby Spartu obral o body?

Určitě tam byl rozdíl v kvalitě v určitých fázích zápasu. Hlavně v proměňování šancí. V první půli měl Jablonec velkou šanci Tekijaškim po rozehrání signálu. I závěr byl pro Spartu nervózní, furt s tím šlo něco udělat. V Jablonci začíná proces, kdy se na to dá dívat. Občas tam jsou pěkné akce, ale zatím tomu chybí to finále.

Trenér Sparty Jablonec po zápase hodně chválil. Vidíš na Střelnici velkou proměnu?

Je tam určitý rozdíl ve výstavbě hry a samotné kombinaci. Zápasy se ale rozhodují v šestnáctkách. Musíme zlepšit posledních třicet metrů od brány, aby tam bylo více nebezpečných momentů a brankám se tak šlo naproti.

Většina velkých hráčů se loučí na hřišti. Je tohle tvůj definitivní odchod nebo zvažuješ ještě nějakou podobnou akci?

Bavili jsme se s panem Peltou, že bychom možná chtěli něco takového uskutečnit. Příští rok bude jubileum, Jablonec bude slavit 80 let fotbalu. Třeba něco podobného dáme dohromady příští rok. Takové akce nejsou organizačně jednoduché, ale možná něco takového naplánujeme. Teď je brzy něco takového komentovat. Něco takového by pro mě možná bylo ještě hezčí na hřišti s balonem, než jak to proběhlo dnes na Střelnici. Ale i to bylo hrozně fajn!


Author Jan Bendl
Sdílet článek