Article image

První výjezd! Jablonec míří do Ostravy

Team logo Team logo
FC Baník Ostrava FK Jablonec
1:0
Chance Liga, 2. kolo ne 28. 7. 2024, 17:00
Reportáž

První venkovní výjezd nové sezony čeká na jablonecké fotbalisty tento víkend. O další body bude tým trenéra Luboše Kozla bojovat v sobotu na hřišti ambiciózního Baníku Ostrava.

Baník si loňským čtvrtým místem zajistil po čtrnácti letech evropské poháry. Na cestě předkoly Konferenční ligy musí nejdříve přejít přes arménský celek FC Urartu, základ k tomu mají po prvním čtvrtečním zápase velmi dobrý, před zraky více jak třinácti tisíc natěšených diváků porazili Armény 5:1!

I kvůli účasti na evropské scéně v Ostravě rozšiřovali v létě stávající kádr. Prioritou však bylo dotáhnutí přestupu Ewertona. Nováčky se stali Prekop, Chaluš či Holzer. Odešel sice brankář Letáček, kterého zlákala nabídka španělského Getafe, náhradu mezi tyče ale Baník našel v exkarvinském Holcovi. „V kádru je kvalita, máme tam vítězné typy, hráče, kteří zvýší konkurenci. Chceme víc bodů než v minulé sezoně, pořád chceme být nahoře,“ prohlásil na startu nové sezony trenér Pavel Hapal. Výkonný ředitel klubu Michal Bělák k rozšíření kádru říká. „Jsme zpět v Evropě, áčko bude chce uspět ve všech soutěžích, které ho čekají, B tým zabojuje ve druhé lize. Snad Baník bude plnit roli největšího klubu v regionu,“ přeje si ostravský funkcionář.

Baník v úvodním ligovém kole prohrál na půdě vršovických Bohemians 1:2, ale chuť si spravil právě čtvrtečním pohárovým vítězstvím 5:1 nad Urartu v předkole Konferenční ligy. „Ve čtvrtek tu byla úžasná atmosféra a všichni odcházeli domů spokojeni. Jablonec bude asi složitější soupeř, ale my se na něj přichystáme a uděláme všechno proto, abychom znovu v domácím prostředí zvítězili,“ říká před nedělním ligovým zápasem trenér Ostravy Pavel Hapal.

Obrozený Jablonec nejen kádrem, ale i novým realizačním týmem, začal nový ročník vítězně. V duelu s dalším pohárovým zástupcem zdolal na Střelnici 2:0 Mladou Boleslav, která dohrávala bez vyloučených Sakaly a Suchého. „Baník je hodně ambiciózní mančaft. Loni skončili čtvrtí, takže teď hrají kvalifikace o pohárovou Evropu. Bude to velice těžký zápas. Vycházíme zatím z jejich jednoho zápasu, který prohráli. A teď včerejší utkání, které se jim naopak vydařilo. Baník mění rozestavení, trošku je v tomhle nečitelný. Na druhou stranu, myslím si, že si loni měli dost špatnou sérii v domácích zápasech. Pojedeme tam určitě hrát svoji hru a pozlobit je,“ říká před nedělním zápasem asistent trenéra Josef Petřík.

Za sebou máme vítězný start do ligy, ale trenéři výsledek nepřeceňují a nabádají hráče k pokračující zodpovědnosti a náročnosti na herní prvky. „Výhra by klukům mohla pomoct, ale na druhou stranu je to hodně zrádný. Takové to první vyhrání, jak se říká. My se snažíme, aby byl mančaft nohama na zemi, celý týden si říkáme, že je to jen jedna výhra, ale na druhou stranu dá se na ten výsledek nějakým způsobem navázat. Kluci si určitě budou víc věřit v tuhle chvíli, takže z toho budeme vycházet. Ale podcenit Baník nebo nějaké situace by mohlo být smrtící,“ dodává Josef Petřík.

Ostrava s Jabloncem poměří tento víkend síly v ligové soutěži už v 62. zápase. Z nich 22 vyhrál Jablonec a 15 Ostrava, hned 24 duelů skončilo smírně remízou, z toho 12x nejčastějším výsledkem 1:1.


Utkání začíná v neděli 28. července od 17 hodin na Městském stadionu Ostrava - Vítkovice

Rozhodčí: Rouček Karel - Caletka Petr, Matoušek Lukáš.

Delegát: Vidlák Karel, Rabušic Radek.

VAR: Machálek Jan, AVAR: Antoníček Petr.


Author Jan Bendl
Sdílet článek