Article image

Jablonec načne jaro na půdě druhé Slavie

Team logo Team logo
SK Slavia Praha FK Jablonec
4:3
FORTUNA:LIGA, 20. kolo ne 11. 2. 2024, 18:00
Reportáž

Jarní část FORTUNA:LIGY odstartuje náš celek v nedělní podvečer na půdě favorizované Slavie Praha. Pražský tým přezimoval na druhé příčce a po dvou letech by znovu rád zvedl nad hlavu mistrovský pohár.

Okolo fotbalové Slavie bylo tradičně živo i v zimní pauze. V Edenu skončila éra čínských vlastníků, které vystřídal miliardář a srdcař „sešívaných“ Pavel Tykač. „Je pro klub jednou z největších posil. Nic lepšího Slavii nemohlo potkat. Přišel správný člověk, navíc ve správnou dobu,“ pochvaloval si kouč Trpišovský příchod nového majitele, s kterým zároveň přicházejí i nové finanční možnosti.

V zimní přestávce se ve Vršovicích znovu vyměnil problematický trávník, trenér Trpišovský stihl vyměnit asistenty, Köstl zamířil do realizačního týmu reprezentace a nahradil ho olomoucký Kerbr. Z hráčského kádru tentokrát nikdo nepostradatelný neodešel i díky příchodu nového majitele. Naopak stávající kádr se na přání realizačního týmu rozrostl. Slavia neváhala investovat více než sto milionů do návratu stopera Zimy. Oporu do branky si Pražané vyhlédli v podobě gólmana Staňka z Plzně. Levou stranu posílil senegalský obránce Diouf z Tromsö a olomoucký Zmrzlý. I proto klubový šéf Jaroslav Tvrdík přitvrzuje ve vytyčených metách. „Doteď jsme hovořili o tom, že naším cílem je nejhůř druhé místo nebo výhra v tuzemském poháru a v Evropě postup do základní skupiny. Teď se situace mění. Chceme titul a s ničím jiným spokojeni nebudeme,“ prohlásil Tvrdík.

Slavia přezimovala na druhé příčce ligové tabulky s pětibodovým mankem na Spartu a jedním odloženým utkáním k dobru ve Zlíně. Po třetí v řadě už by v Edenu o mistrovský titul neradi přišli. „Je příjemné, že o něj můžeme hrát už sedmý rok v řadě. Klukům opakuji, že každý zápas je důležitý a vždycky jde o všechno. Na konci chceme být mistři. Ale ambicí číslo jedna je teď zvládnout první zápas s Jabloncem, to je teď můj středobod světa,“ soustředí se na ligový start trenér Trpišovský.

Slávisté prošli zimní přípravou duely bez porážky, odehráli pět zápasů a v generálce porazili v Edenu 4:1 slovenské Zlaté Moravce – Vráble 4:1. Jablonec ladil formu v sedmi přípravných zápasech s bilancí tří výher a stejným počtem porážek, remizoval jen v generálce na tureckém herním soustředění s ukrajinským Veres – Rivne 2:2.

Jablonec jde do jara z jedenácté příčky a v Edenu ho nečeká jednoduchá role. Navíc se v úvodním zápase jara bude muset náš hlavní kouč obejít bez vykartovaného stopera Hurtada. „Čeká nás hodně těžký soupeř, hlavně běhavý, rychlostní, nátlakový, vytváří tlak na míč, umí po ztrátě agresivně odebírat míče. Je to mužstvo, které je na špičce naší ligy a my se musíme připravit tak, abychom podali co nejlepší výkon a uvidíme, co z toho bude,“ říká před nedělním duelem trenér Jablonce Radoslav Látal.

Slavia se s Jabloncem utká v nedělní podvečer už v 62. ligovém zápase. Bilance hovoří ve prospěch červenobílých barev, ty zvítězily 23x, 26x se body dělily a 12x bral výhru Jablonec. Podzimní vzájemný duel na Střelnici skončil dělbou bodů po remíze 1:1, byla to jedna ze čtyř bodových ztrát Trpišovského týmu v letošní ligové sezoně.


Utkání začíná v neděli 11. února od 18 hodin ve FORTUNA Areně v Praze Edenu

Rozhodčí: Starý Dominik - Kubr Jaroslav, Machač Lukáš

Delegát: Beneš Jaroslav, Vysloužil Petr

VAR: Volek Stanislav

AVAR: Nádvorník Ivo


Author Jan Bendl
Sdílet článek