Article image

Martinec: Hráli jsme zodpovědně, pochvalu zaslouží celý tým

Team logo Team logo
FC Baník Ostrava FK Jablonec
0:1
FORTUNA:LIGA, 13. kolo so 28. 10. 2023, 18:00
Reportáž

Nezvykle na hrotu útoku se snažil zaměstnávat obranu Baníku původem stoper Jakub Martinec. Zajímavý tah přinesl Jablonci první venkovní výhru v sezoně a jablonecký hráč po zápase chválil celý náš tým.

Jakube, jaká byla tvá role v zápase v Ostravě, v útoku tě přeci jen moc neznáme?

Dneska jsem měl takovou trochu jinačí roli. Před zápasem jsme s tím všichni byli seznámeni a všichni jsme s tím souhlasili, že to zkusíme trochu jinak. Myslím si, že se nám to vyplatilo.

Tento záměr byl použit vůči dobré hře Baníku nebo kvůli tomu, že jsme sami chtěli něco změnit?

Spíš to byla naše změna. Čekali jsme s čím by domácí mohli přijít. Trošku jsme to vysunuli, abychom tam podrželi více balonů a mohli hrát více na brejky a prodlužování balonů. To byla naše taktika.

Jaké tedy byly přesně tvoje úkoly?

Byli jsme domluvení. Měl jsem se v útoku co nejvíce dostávat do vápna. Věřil jsem, že útočnou hlavu mám dobrou a mohl bych se tam s tím prosadit. Mrzí mě, že tam těch centrů nebylo tolik. Ale jsem strašně rád za to vítězství.

Několikrát během zápasu jsme šli sami na brankáře, ale pokaždé jsme to nevyřešili do gólu. Třeba na Alegueho zívala z úhlu úplně prázdná branka.

Tam to byla smůla. Alexis to chtěl hrát svojí silnější nohou, jenže to hrál přes nohu. V tom byla smůla. Bohužel to nedal, to se stává. Celkově jsme čekali, že bude Baník víc ve hře, než byl. Chtěli jsme je trestat po jejich chybách z brejků. Pár chyb udělali, ale nedokázali jsme toho využít. Ale ten jeden gól jsme dali, Chramik (Chramosta) to takhle zakončil a díky tomu jsme vyhráli.

Celý zápas jste museli být obezřetní i v obraně. Baník se cpal do zakončení, ale větší šanci si vypracovat nedokázal.

Drželi balon, ale že by měli stoprocentní šanci, to si nemyslím. Vzadu jsme to dobře odskákali. Kluky musím pochválit, kromě střel z dálky si toho domácí moc nevytvořili. Ostravští tam dávali dál ještě vyšší kluky, zjednodušili hru. Ale pochvalu zaslouží celý náš tým, hráli jsme hodně zodpovědně a udrželi jsme čisté konto. Hodně nám pomohl psychicky ten gól. V ten moment jsem věřil, že to zvládneme.

Solidně se vám povedlo vymazat i Ewertona, kterého jste až na jednu výjimku nepustili k obávanému zakončení.

Musím pochválit Štépu (Štěpánka), protože jeden na jednoho zvládl. Samozřejmě Ewerton si to naváděl na tu jeho skvělou pravou nohu. Byl nebezpečný, ale pohlídali jsme si ho. Žádnou stoprocentní šanci myslím, že neměl.

Může být teď trenér Látal přeci jen trochu klidnější po venkovní výhře?

My jsme odehráli dobře poslední zápasy. Sice jsme nevyhrávali, ale kvalita našeho týmu byla větší. Bylo to vidět třeba v minulém zápase s Bohemians. Samozřejmě že, když se nevyhrává, tak každý trenér je víc nervóznější. Dnes jsme to zvládli a já jsem rád za celý tým, že to takhle zvládl.

Trenér Látal za Baník hrával a je velký kamarád s koučem domácích Hapalem. Motivoval vás nějak speciálně?

Máme od něj slíbenou večeři, za to jsme rádi. On by byl rád za každou výhru. Navíc teď proti Baníku. Příští týden máme doma Olomouc, to si myslím, že bude pro něj osobně ještě vypjatější duel.


Author Jan Bendl
Sdílet článek