Article image

Látal: Všichni cítíme obrovskou úlevu

Team logo Team logo
FK Jablonec 1.FC Slovácko
2:0
FORTUNA:LIGA, 10. kolo so 30. 9. 2023, 15:00
Reportáž

Obrovská úleva spadla po první výhře v sezoně nejen z trenéra Radoslava Látala. Ten na pozápasové tiskové konferenci vysvětloval taktické věci i proč zařadil do základní sestavy mladého útočníka Krulicha, který se dočkal první ligové trefy.

Kouč Slovácka Martin Svědík byl po skončeném zápase ke svým svěřencům kritický. „Vstup do zápasu jsme měli docela aktivní, měli jsme tam standardky, ale nic jsme z toho neměli. Pak zahrozil Jablonec míčem skrz vápno a to jakoby byla předzvěst toho, jak ten zápasu bude vypadat a jaký bude mít ráz. Za chvíli jsme tam nezajistili levou stranu, dál tam propadneme v osobním bránění a soupeř skoruje. My máme šanci, ale nedáme. Dál se nám to opakuje jak přes kopírák a je to o dvě branky. Hráči Jablonce tam měli spoustu času zakončit a to i ze dvou dotyků, to je až trestuhodné. Součinnost mezi hráči nebyla taková, jaká by měla být. Až do střídání jsme vlastně vůbec neohrožovali branku soupeře a nechávali jsme tam okénka pro brejky domácích. Až pak jsme začali trochu hrát, ale jen po vápno. Za celý zápas jsme neměli střelu na bránu, takhle se hrát nedá. Nedaří se nám výsledkově ani herně. Domácí byli pod tlakem a to vítězství potřebovali, jenže my jsme jim to hodně usnadnili. Jablonec vyhrál naprosto zaslouženě,“ přiznal kouč Slovácka.

Velkou úlevu cítil po prvním vítězství jabloneckých barev náš lodivod Radoslav Látal. „Ze zápasu jsme měli obavy, byly tam problémy se zdravotním stavem mužstva, navíc hráči měli v nohách prodloužení zápasu v Domažlicích. Šli jsme do toho zápasu s odhodláním, ale s tou obavou. Vyšel nám ale dobře vstup do zápasu, dali jsme dvě krásné branky a to nás hodně uklidnilo. Měli jsme šanci i na 3:0, jenže Chramosta trefil brankáře do tváře. Škoda, mohlo to být ještě klidnější. Slovácko se nám tam dostávalo až v závěru, ale defenzíva pracovala dobře a udržela nulu. Konečně jsme to zvládli. Všichni, nejen já, ale i hráči, cítíme obrovskou úlevu. Tíha vítězství tam pořád byla. Jsme strašně rádi za to, že jsme to zvládli,“ říkal s úlevou jablonecký kouč.

Gólově se poprvé prosadil mladý útočník Krulich. „Jsem za něj strašně rád. Do poslední chvíle jsme se rozhodovali mezi ním a Drchalem. Nakonec jsme se rozhodli pro něj, měl v nohách méně kilometrů z Domažlic a je teď agresivnější a nebezpečnější. Drchy má teď trochu smůlu, má období, kdy mu to tam nepadá,“ vysvětloval Látal.

Jablonci zejména v prvním poločase výborně fungovala pravá strana, odkud hrozilo největší nebezpečí. „Záměrem bylo dostat Tchanturishviliho do středu, měl tam za úkol dostávat náběhy za obranu a plnil to výborně. Vsadili jsme na to a vycházelo nám to. Byla z toho spousta šancí,“ přiznal jablonecký kouč. „V defenzivní části jsme přecházeli na tři stopery, v útočné fázi zase do čtyřky. Martinec se vysouval do středové řady. Chtěli jsme dostávat více hráčů do zakončení. V druhé půli už jsme hráli na klasické tři obránce. Celkově si myslím, že kdybychom měli o tři čtyři body víc, tak se naše defenzíva hodnotí daleko lépe,“ dodal Látal.

Jablonec se nyní může odrazit k lepším zítřkům. „My se z toho otřepeme. Myslím si, že nám pomohlo i utkání v Domažlicích, tam už jsme byli skoro mrtví. Penalty byla loterie. Možná to byl ten zápas, který všechno může zlomit a nastartovat,“ zakončil hodnocení jablonecký trenér.


Author Jan Bendl
Sdílet článek