FORTUNA:LIGA, N1

FC Viktoria Plzeň

2
0

FK Jablonec

Tomáš Chorý
19’
Aleš Čermák
71’

Jablonec v prvním kole nadstavbové části podlehl v Plzni 0:2. O vítězství domácích barev rozhodl dvěma góly Čermák. Jablonec se prezentoval zlepšeným výkonem než na Bohemians, ale jeho snaha vyšla gólově i bodově naprázdno.

Ligovou nadstavbu začal náš tým na pažitu druhé Plzně, které musela reagovat na sobotní výhru Slavie rovněž plným bodovým ziskem, tak aby nadále zůstala ve hře o titul. Trenér Rada po porážce na Bohemians udělal dvě změny v základní sestavě, na kraji zálohy vystřídal Pleštila Matoušek a ve středu záložní řady dostal před Pilíkem přednost Hämäläinen.

Oba týmy v začátku zápasu kombinovali mezi šestnáctkami, jako první vyzkoušel pozornost Hrubého Čermák. Jablonecký gólman si vzápětí poradil i se zakončením Hejdy po rohovém kopu. Na opačné straně zase brankář Hruška vytěsnil konečky prstů povedenou křížnou střelu Sýkory na roh. Jablonec se nebál i zaútočit, individuálně se snažil prosadil Sýkora, ale po jeho akci srazil zakončení Doležala na roh Hejda. V 19. minutě přehlédl rozhodčí Čermákův faul na Plechatého a nechal Plzeň zahrávat rohový kop, na centrovaný balon si naběhl dlouhán Chorý, byl u míče dřív než jeho strážce Doležal a přesnou hlavičkou ke vzdálenější tyči poslal Viktorii do vedení 1:0.

Brzy po vedoucí brance střílel Kovařík, ale střelu mu stačil zablokovat skluzující Považanec. Na opačné straně po akci Holíka propadl míč a na levou stranu k neobsazenému Krobovi, jenže ten v dobré střelecké pozici o metr přestřelil břevno západočeské branky. Jablonec nebyl jen pasivní, Matoušek hledal na malém vápně Doležala, ale stoper Brabec stačil ve skluzu zahrát před jabloneckým kapitánem raději na roh. Ve 40. minutě se Kayambův centr snesl ve vápně k nohám úplně volného Kopice, ten si však nezpracoval balon ideálně a vracející se Matoušek odehrál míč do bezpečí. V poslední akci poločasu pálil nebezpečně na jabloneckou branku ze střední vzdálenosti Kalvach, s jemnou tečí Hejdy si ale Hrubý stačil na brankové čáře poradil.

Po přestávce se Jablonečtí snažili napadat plzeňskou rozehrávku a dostávali se na dostřel domácí svatyně, jenže Krobův střílený centr skrz celé pokutové území nenašel žádného z hráčů v zelenobílé kombinaci, následně přece jen Kratochvíl přihrál do zakončení Sýkorovi, jenže ten zakončil vedle. Sýkorův dobrý centr z 58. minuty bohužel hlavičkoval Doležal v záklonu a k ohrožení branky tak vůbec nedošlo. Severočechům vždy chybělo kousíček k úspěšnému finále, skvěle přes dvojici protihráčů se prosmýkl do vápna Sýkora, jenže zpětnou přihrávkou opět nenašel nikoho ze spoluhráčů. Jablonec kroužil kolem vápna druhého týmu tabulku, povedenou střelu Považance dokázal Hruška s námahou vyrazit. Náš tým to mohlo vzápětí mrzet dvojnásob, protože dvacet minut před koncem se po nepřesném výkopu míč rychle vrátil do jabloneckého pokutového území, Mihálik sklepl balon Čermákovi, ten se obtočil kolem Kroba a přesně ke vzdálenější tyči zvýšil vedení domácích na 2:0.

Plzeň vědoma si dvoubrankového náskoku pak už kontrolovala vývoj zápasu, trenér Rada postupně prostřídal, na trávník se dostali mladící Pleštil, Velich i Černák. Právě Pleštil táhl šest minut před koncem zápasů rychlé přečíslení do otevřené obrany domácích, při sprintu se chytl za zadní stehenní sval, přivolaní zdravotníci pak rychle signalizovali k naší lavičce nutnost jeho střídání. Tečku za zápasem pak udělala střela domácího Řezníka, kterou zpacifikoval na brakové čáře Hrubý. Plzeň si připsala tři body po výhře 2:0 a dál dotírá na vedoucí Slavii Praha.


Sdílet článek

FC Viktoria Plzeň

B 16 Hruška
O 22 Brabec
O 2 Hejda
O 14 Řezník
Z 20 Bucha down
Z 25 Čermák goal assist
Z 23 Kalvach
Z 5 Kayamba down
Z 10 Kopic down
Z 19 Kovařík
U 18 Chorý down goal

Náhradníci

B 29 Sváček
O 24 Havel up
O 8 Limberský
O 44 Pernica
Z 7 Hořava up
Z 37 Mihálik up assist
U 9 Beauguel up yellow card

FK Jablonec

B 30 Hrubý
O 20 Holík
O 9 Jeřábek
O 16 Krob
O 13 Plechatý
Z 14 Hämäläinen down yellow card
Z 10 Kratochvíl yellow card
Z 21 Matoušek down
Z 7 Považanec
Z 8 Sýkora
U 15 Doležal down

Náhradníci

B 1 Hanuš
O 5 Štěpánek
Z 18 Acosta
Z 95 Černák up
Z 6 Pilík up
Z 24 Pleštil up
U 32 Velich up
61%

Držení míče

39%
13/5

Střely / Na branku

10/2
90

Vyhrané souboje

79
13

Fauly

18