Article image

Nadstavba pokračuje doma v neděli s Baníkem!

Team logo Team logo
FK Jablonec FC Baník Ostrava
1:1
FORTUNA:LIGA skupina o zachránu, 2. kolo ne 14. 5. 2023, 15:00
Reportáž

Finále FORTUNA:LIGY pokračuje o víkendu druhým z pěti nadstavbových kol. Do Jablonec dorazí v neděli odpoledne ostravský Baník, vedoucí celek skupiny o záchranu.

Oba týmy v hlavní části soutěže po problémech nasbíraly shodně 35 bodů, které však nakonec na prostřední skupinu těsně nestačily. Baník měl slabší úvodní dvě třetiny jara, zabral až po březnové reprezentační pauze. Ostravský tým nakoply důležité výhry na Slovácku (1:0), v Olomouci (4:1) a domácí úspěch s mistrovskou Plzní (2:1). „Zvedáme se. Do prostřední skupiny nám chyběl bod. O to víc mě mrzí, že nemůžeme sezonu dohrát v klidu,“ říká ostravský kouč Pavel Hapal, který za zlepšenými výsledky vidí lepší práci obrany. „Zkvalitnili jsme defenzivu, soupeři už proti nám nemají tolik šancí. Neděláme už ani tak hloupé chyby při obdržených brankách,“ všímá si trenér Baníku.

Slezané si notně polepšili v prvním kole nadstavby, kdy doma přejeli Brno jednoznačně 4:0. Baník nyní vévodí tabulce o udržení s dvoubodovým náskokem před Jabloncem. „Furt jsme ale na špičkách. Nic jiného ani nejde. Fotbal je takový, že jednou vám dá a podruhé vám vezme. Něco podcenit by byla velká chyba. A do toho teď tlačíme i hráče,“ říká o nelítostných bojích o holý život Hapal. „Každý zápas je teď klíčový, dokud to nebude úplně jasné. Nechceme být poslední, nechceme hrát baráž. Tak jako všichni ostatní. Osobně si oddychnu, až budeme mít matematickou jistotu,“ dodává ostravský trenér.

Jablonec zahájil nadstavbou část skupiny o záchranu remízou 1:1 na půdě posledního Zlína, kde neudržel na podmáčeném terénu vedení. Nyní se náš tým poprvé v nadstavbě představí doma na Střelnici, kde odehraje hned tři duely, první z nich proti rozjeté Ostravě. „Baník teď nabírá formu hlavně v útoku a na lajnách. Tijani, Plavšič, Juroška, Cadu a Fleišman je největší síla Baníku. To se budeme snažit eliminovat, ale určitě jsme schopni s nimi doma odehrát dobrý zápas a. určitě se budeme snažit vyhrát,“ říká asistent trenéra Tomáš Čížek. Právě výhra nad Baníkem by Jablonec mohla výrazně přiblížit klidnějšímu místu skupině o záchranu v nadstavbové části FORTUNA:LIGY. „Každý bod je důležitý, i ten ze Zlína. Určitě nebudeme chtít bláznit, abychom to úplně otevřeli, že musíme vyhrát, budeme chtít hrát na nulu vzadu a dát gól, který nám přinese vítězství. Výhra by nás relativně posunula z nebezpečného pásma a ještě máme hned další víkend doma Brno, kdy by se to dalo úplně rozhodnout,“ dodává Tomáš Čížek.

Jablonec s Baníkem v letošní sezoně neprohrál. Doma remizoval 1:1 a v jarní odvetě vyhrál 2:1. 59. vzájemný ligový souboj dnes uvidí stadion na Střelnici. Dosud vyhrál Jablonec 21 zápasů, 23 duelů skončilo nerozhodně a 14 klání ovládli Ostravští. Nejčastějším výsledkem těchto zápasů je remíza 1:1, která se zrodila v jedenácti případech.


Utkání začíná v neděli 14. května od 15 hodin na Střelnici v Jablonci nad Nisou

Rozhodčí: Hocek - Paták, Caletka

Delegát: Vidlák, Tandler

VAR: Adámková, AVAR: Podaný


Author Jan Bendl
Sdílet článek