Article image

Startuje nadstavba o udržení, Jablonec míří do Zlína

Team logo Team logo
FC Zlín FK Jablonec
1:1
FORTUNA:LIGA skupina o zachránu, 1. kolo so 6. 5. 2023, 15:00
Reportáž

FINÁLE FORTUNA:LIGY ve skupině o záchranu zahájí jablonečtí fotbalisté na půdě Zlína. Pět následujících květnových kol rozhodne o osudu, kdo z šestice klubů sestoupí přímo a které dva týmy půjdou do baráže.

Moravané skončili po základní části FORTUNA:LIGY na poslední příčce ligové tabulky. Za třicet kol posbírali 26 bodů. Jako jediný mančaft ligové soutěže nedokázal vyhrát na trávníku soupeře. Výraznější zlepšení zatím nepřišlo ani s angažováním exreprezantačního kouče Pavla Vrby. Na jaře zaujal v negativním světle zkušený Fillo, který ve dvou zápasech pobyl na hřišti přesně pět minut, za tu dobu viděl dvě červené karty a nakonec byl i vyřazen z Vrbova kádru.

Připomeňme, že poslední tým po nadstavbě sestupuje přímo do druhé ligy. Čtvrtý a pátý klub ligové tabulky o záchranu půjde do baráže proti dalším nejlépe umístěným celkům druholigové tabulky.

Ševci ale dál živí naději, na předposlední Pardubice ztrácí dva body a v pětikolové nadstavbě jich bude ve hře ještě patnáct. „Chceme se dostat aspoň do baráže, čím výš, tím líp, to je prostě realita,“ má jasno trenér žlutomodrých Vrba.

Jeho tým se v závěru jara přeci jen zlepšil, připsal si vysoké domácí vítězství 5:1 nad Českými Budějovicemi, v předposledním kole nečekaně přistřihl křídla rozjetým Bohemians 4:1 a na závěr základní části remizoval 1:1 v Mladé Boleslavi. „Naše hra v posledních zápasech už byla taková, jakou bychom si asi představovali. Chybí nám ale body z venku, jako například z Jablonce, kde jsme na jaře vedli 2:0 a nakonec remizovali 2:2,“ připomíná poslední vzájemný zápas obou týmů ze začátku února Vrba.

Jablonec se namočil do boje o záchranu na poslední chvíli, třemi zápasy během posledního týdne. Nejdříve nezvládl výjezd na půdu podobně ohrožených Budějovic, kde inkasoval debakl 1:5. Ve vloženém středečním kole doma prohospodařil dvougólový náskok s Olomoucí, vyrovnávající gól inkasoval v nastavení z poslední akce soupeře. Třetí možnost definitivy prostřední skupiny pak zelenobílí odmítli v Ďolíčku, kde jim stačil získat bod. Jenže i u Botiče přišla porážka 1:4 a na úkor našeho týmu se do prostřední skupiny dostaly díky lepšímu skóre ze vzájemných zápasů České Budějovice.

Jablonec bude stejně jako loni bojovat o ligovou záchranu. „Teď je pro nás důležité, abychom se připravili co nejlépe na Zlín a další zápasy, které nás čekají. Věříme, že hráči, kteří jsou k dispozici, odvedou maximum tak, aby se nám povedlo ligu co nejrychleji zachránit. Cíl je jasný, abychom se dokázali vyhnout barážovým pozicím,“. říká před úvodním duelem trenér Jablonce David Horejš.

Oba týmy se v poslední době rozchází ve vzájemných duelech smírně, posledních pět ligových soubojů skončilo remízou. V letošní sezoně to bylo jak na podzim 2:2 ve Zlíně, stejným skore skončila také jarní odveta na Střelnici. Kdo vstoupí lépe do FINÁLE FORTUNA:LIGY?


Utkání začíná v sobotu 6. května od 15 hodin na Letné ve Zlíně

Rozhodčí: Zelinka Miroslav - Pečenka Jiří, Kotalík Petr - Raplík Lukáš

VAR: Radina Marek, AVAR: Hurych Jan

Delegát: Peřina Pavel, technický delegát: Duda Zdeněk


Author Jan Bendl
Sdílet článek