Article image

Derby favorita nemá, tvrdí kapitán Tomáš Hübschman

Jablonecký matador Tomáš Hübschman vstřebal těžkou zápasovou zátěž minulého týdne a nyní se pilně připravuje na sobotní jubilejní 60. Podještědské derby mezi Jabloncem a Libercem.

V jarní části se nám povedlo Liberec v tabulce přeskočit. Jak vidíš výkony a výsledky Slovanu na jaře?

Po podzimu měli bodů víc jak my. Určitě je poznamenal odchod Talovierova a Van Burena, dále zranění Thea (Gebre Selassieho), možná proto ten pokles dobrých výsledků. Neměl jsem úplně moc možností vidět jejich zápasy. Ale minimálně pocitově odehráli dobrý zápas se Spartou v poháru, kdy vypadli na penalty. Zápasy, které se jim nepovedli jsou snad jen na Bohemians a v Mladé Boleslavi. Že by tam jinak měli propadáky to ne. Pak jsem viděl jejich domácí zápas se Slávií. I tam makali a nebyli vůbec špatní. Dlouho sice nevyhráli, ale remíza se Slávií, remíza na Baníku se počítá. Jinak si myslím, že Liberec je furt tým, který má kvalitu. I proto nás nečeká nic jednoduchého.

V derby tak půjde o hodně. Na Slovan máme náskok dvou bodů.

Celkově je to hrozně vyrovnané. Nikam jsme moc neutekli. Týmy pod námi jsou stále s minimálním rozdílem, a tak každé body budou důležité. Teplice se posunuly víš. Jeden zápas tu stále nic neřeší. Musíme posbírat do konce základní části co nejvíce bodů a pak uvidí, na co to bude stačit. Když vyhrajeme, tak se odpoutáme. Ale zase nevíme, jaké budou výsledky kolem nás. Snad kromě té první čtyřky pětky nemá nikdo pořádně jistotu v jaké skupině bude.

Liberec má ve svém středu o generaci mladší hráče, zástupce reprezentace do 21 let. Připravujete se na tuto formaci?

Vím o nich. Liberec sice úplně nesleduju, ale pár zápasů jsem viděl. Střed mají kvalitní. Prezentují se poctivým běhavým fotbalem. Ti kluci v tom středu do toho umějí dát i techniku. Neodkopávají a snaží se konstruktivně hrát. Pro nás to nebude nic jednoduchého. Ale nás tam ve středu hřiště bude také dost, budeme si muset navzájem vyhovět a pomoct. Budeme věřit tomu, že jejich střed dokážeme přehrát.

Má 60. derby mezi Jabloncem a Libercem podle tebe favorita?

Obecně si myslím, že derby moc favorita nemá. A když už ten favorit je, tak je to spíš nevýhoda než výhoda. Spousta lidí pak třeba favorizuje někoho, kdo má jen o dva body víc, což není žádná výhoda. Ten tým je pak pod mnohem větším tlakem. Oba týmy se budou snažit vyhrát a urvat zápas na svou stranu. Vzhledem k tabulce i k tomu, jak malý bodový rozdíl mezi týmy nyní je. Takže za mě derby favorita úplně nemá. Může rozhodnout prostředí, je určitě příjemnější hrát doma, kde je nám to bližší, než hrát venku. Ale to je v každém zápase, nejen v derby.

Hodinu po derby severu bude mít výkop také derby pražských „S“. U tebe je asi jasné, komu budeš držet palce. Jak tam vidíš favorita?

Komu budu fandit, je úplně jasné (smích). V tomhle derby není vůbec žádný favorit. Sparta je v opticky lepším rozpoložení, ale to je to, co může klamat. Za mě nesmějí podcenit vůbec nic. Protože Slavia má obrovskou kvalitu, kterou potvrzovala v minulosti. Nikde není napsané, že se nemůžou „probudit“ zrovna v tomhle derby. Bude záležet na momentech a maličkostech, které můžou ovlivnit ten zápas na jednu nebo druhou stranu.

V minulém týdnu jsi absolvoval tři zápasy během šesti dnů. Jak tvoje tělo vstřebalo náročnou zátěž?

Sám jsem byl zvědavej, jak ten týden bude vypadat. Delší dobu jsem nehrál tři zápasy v rytmu neděle – středa – sobota. Ale tělo zareagovalo docela dobře. Probíhalo u mě ale zklamání z výsledků. Doma se Slováckem jsem cítil, že jsme možná měli i navíc než na remízu. V Plzni po tom průběhu jsme měli zase minimálně bod odvést. Vnitřně jsem z toho úplně spokojený nebyl. Fyzicky jsem se ale cítil docela dobře. Každé volno je pro mě teď příjemné.

Další český veterán na ligových trávnících Josef Jindříšek v Bohemians odehrál podobnou zátěž.

Pepu dělí ode mě asi sedm měsíců. Vím, co on absolvuje a je to úžasný. Sám před ním smekám klobouk, protože vím, jak to starší hráči nemají jednoduché. Vím, že se z toho nějaký čas člověk sbírá. Ale někdy to prostě sedne a je třeba lepší hrát, než trénovat nebo mít zimní přípravu. Zápasy přináší adrenalin, který člověka žene dál. Když zápas dobře dopadne a člověk dobře zregeneruje, tak jde všechno mnohem lépe.

Takže by ti nevadilo, kdyby Pepa Jindříšek skoroval a stal se nejstarším střelcem samostatné české ligy místo tebe?

Vůbec by mi to nevadilo. Je to možnost, která může nastat každý týden nebo každý zápas, kdy bude Pepa nastupovat. Když dá gól, bude nejstarším střelcem a já s tím nemám vůbec žádný problém.

Jste starší hráči spolu nějak v kontaktu a probíráte, jak se kdo z vás cítí?

Když se vidíme, tak promluvíme. Dneska ráno jsem měl třeba možnost vidět Máru Matějovského. Samozřejmě jsme se bavili, jak to období prožívá zdravotně on. Pepovi (Jindříškovi) je ještě o sedm měsíců víc, tak si říkáme, jak se asi musí cítit on, když je starší. Když se vidíme, tak na to přijde řeč, ale že bychom si kvůli tomu volali, to ne.

Už prozradíš, co tě nejstarší střelec samostatné české ligy stál?

Zatím musím říct, že na to nebylo moc času. Ale protože jsem pokladník, tak si to dokážu trošičku ošetřit (úsměv). Ale něco samozřejmě přijde. Vzhledem k tomu programu, kdy jsme hráli ve středu, tam jsem ten gól dal, a pak jsme hráli hned v sobotu, tak na to moc času nebylo. Spíš to přijde až po sezoně nebo v nějakém týdnu, kdy bude více času.

Pokud v sobotu nastoupíš proti Liberci, můžeš v počtu startů v derby dohnat útočníka Martina Doležala.

Já prostě nejsem na tyhle statistiky. Nechci je ale nějak znevážit. Nebo si nevážit toho, že jsem nejstarší střelec. Třeba to je pro někoho důležité. Ale pro mě jsou furt nejdůležitější týmové výsledky a body do tabulky. Než to, že by někde bylo napsané, že já mám nejvíce startů v Podještědském derby. Tohle moc týmu ani klubu nepomůže.


Author Jan Bendl
Sdílet článek