Article image

Po repre pauze na Střelnici proti Pardubicím

Team logo Team logo
FK Jablonec FK Pardubice
1:0
FORTUNA:LIGA, 25. kolo ne 2. 4. 2023, 16:00
Reportáž

Po první reprezentační pauze nového roku pokračuje FORTUNA:LIGA 25. kolem. Na Střelnici se v neděli odpoledne představí tým Pardubic, který jarními zlepšenými výkony notně posílil svou záchranářskou misi.

Perníkářům patřila přes zimu nelichotivá poslední příčka ligové tabulky s pouhými deseti body. Jenže to už teď neplatí. Tým nastartovalo na jaře hned několik aspektů. V únoru se Východočeši po 54 letech vrátili domů do Pardubic na nově otevřený Stadion Arnošta Košťála. Dalším nakopnutím pro skomírající tým bylo angažování sparťanského brankáře Nity. Ten nejen že drží svůj tým skvělými zákroky, ale spolu s tím se zkvalitnila také východočeská obrana. „Hodně jsme v zimě pracovali na defenzivě a činnosti v útočném i obranném boxu,“ přiznává pardubický kouč Radoslav Kováč. Kromě brankáře se v jeho týmu objevil i navrátilec z hostování v pražské Dukle Huf či úplně nové tváře v podobě Poláka Pikuly a mladoboleslavských hráčů na hostování Darmovzala a Krobota. Trenér posledního celku tabulky tak před startem jara prohlašoval. „Jsme v situaci, kterou nazýváme ‚hunting‘. Musíme lovit a z každého zápasu vytěžit maximum. Jak se nám to bude dařit, ukáže čas. V kabině jsem říkal, že je nutné udělat vše pro to, abychom po 30. kole nezůstali poslední. To je jediný cíl,“ řekl Kováč.

Jak pravili, tak i udělali. Pardubičtí fotbalisté začali jaro remízou v Liberci, přidali výhry v Mladé Boleslavi, doma v záchranářských bitvách udolali jak Zlín, tak i Teplice. Z osmi jarních zápasů podlehli jen Slavii a Bohemians. Před reprezentační pauzou opustili poslední příčku a s 22 body jsou čtrnáctí a na dostřel mají další ohrožené týmy ze suterénu ligové tabulky. „Herně jsme teď určitě dál. Jsme lepší mančaft, než jsme byli na podzim. V posledním zápase s Teplicemi to byly velké nervy, ale zase jsme o trochu víc zpátky ve hře,“ těší poslední úspěchy kouče Pardubic.

Také Jablonec se na jaře těší posunu. V šesti jarních zápasech prohrál jen na Spartě. Aktuálně táhne tým trenéra Horejše třízápasovou šňůru výher. Zlepšené výkony a bodový zisk už vytáhly Jablonec na devátou příčku tabulky. „Během reprezentační pauzy se nám dali hráči zdravotně dohromady po viróze. Je dobře, že se i hráčům v reprezentacích dařilo a pokračovali ve výkonech z Jablonce. Před námi jsou teď dva domácí zápasy, které chceme zvládnout herně a výsledkově, abychom potvrdili body z Brna a upevnili svou pozici v tabulce,“ říká před nedělním soubojem trenér Jablonce David Horejš.

Na Střelnici bude po reprezentační pauze k vidění teprve sedmý vzájemný zápas těchto soupeřů. Dosavadní bilance je ale vzácně vyrovnaná. Oba týmy spolu dvakrát vyhrály, dvakrát prohrály, a dvakrát remizovaly. Na podzim nás Východočeši ještě v azylu v pražském Ďolíčku porazili 1:0 gólem Hlavatého. Dokážeme jim nyní porážku oplatit?


Utkání začíná v neděli 2. dubna od 16 hodin na Střelnici v Jablonci nad Nisou

Rozhodčí: Všetečka - Hájek, Mokrusch

Delegát: Příhoda, Duda

VAR: Hocek

AVAR: Pečenka


Author Jan Bendl
Sdílet článek