Article image

Nafukovačka byla slavnostně otevřena!

Jablonec se dočkal vytoužené tréninkového hřiště s umělým povrchem a přetlakovou halou. Mezi lidmi si rychle našlo slangové označení "nafukovačka". Nový objekt byl v úterý 7. března 2023 slavnostně otevřen přestřižením pásky a předán oficiálně do užívání.

Očekávané se stalo skutečností. V areálu na Střelnici vyrostla za krátký čas tréninková plocha s umělou trávou třetí generace a přetlakovou halou. Hřiště o rozměrech 60 x 40 metrů se stavělo na podzim loňského roku, dokončeno a zkolaudováno bylo na přelomu roku. Trávník chrání před nepřízni počasí přetlaková hala. Díky kotelně a strojovně se v hale dá udržovat příjemná teplota i konstantní tlak tak, aby byla hala stabilní. V případě velkého spadu sněhu jsou na střeše instalována čidla a hala se přifoukne tak, aby sníh z horní části střechy haly sjel. Na letní měsíce je navíc možnost střechu objektu případně demontovat a používat jí i jako otevřenou umělou trávu. Celý projekt byl financován ze stran čtyř subjektů - Národní sportovní agentury, Libereckého kraje, statutárního města Jablonec nad Nisou a FK Jablonec.

Člen správní rady Fotbalové akademie Jablonec z.s. Miroslav Pelta úspěšně dotáhl další z projektů, které si vytyčil. „Nebyla to jednoduchá stavba. Stavělo se v hrozně krátkém čase. Odtěžoval se svah a řešily se věci s tím spojené, byla to ohromná práce. Nikdo nevěřil tomu, že to dáme, když měla být 26. prosince kolaudace. Ale zvládli jsme to,“ líčil Pelta časový pres, který stavbu provázel.

V hale však už nyní pár týdnů probíhá čilý sportovní ruch. „Sportoviště ale není určeno jen pro fotbal. Je také pro atlety, baseballisty a další subjekty. Hala je teď využívaná každým dnem, vidím už podle plánů obsazenosti, že se tu mísí různé sporty. Čekali jsme na takovou halu dlouho, škoda že jsme jí neměli před dvaceti lety, ale vážím si toho, že se nám to teď povedlo. Mákli jsme si,“ vydechl Pelta. Práce ale ani tímto okamžikem zjevně nekončí. „Musíme ještě dodělat venkovní prostory. Chtěli bychom vybudovat zázemí pro rodiče, tak aby nemuseli čekat na děti venku při nepřízni počasí,“ plánuje Pelta.

Na slavnostním otevření nechyběl také předseda Národní sportovní agentury (NSA) Ondřej Šebek. „Jsem rád, že halu využívá mládež napříč všemi sporty. Infrastruktura sportovišť v České republice neodpovídá tomu, co stát od sportovců chce. Sport jednoznačně našemu státu víc dává, než od něj bere. Hrozivých 16 % dnešních dětí trpí obezitou a stát na druhé straně dává stamiliardy na léčení obezity. Méně jak 50 % dětí je schopné naplňovat požadavky, aby se alespoň hodinu denně hýbaly. Jsou to závažné informace, kterými se musíme my, kteří o financování sportu rozhodujeme, zabývat. Chceme, aby rostlo čím dál více sportovišť, která budou využívat naši sportovci, tak aby se hýbali, hráli zápasy a trénovali. Český sport se musí dál vyvíjet. Gratuluji Jablonci, že se mu podařilo dotáhnout realizaci do úspěšného konce a už se tu sportuje. Chci poděkovat zástupcům municipality, města a kraje, že i oni přispěli a dílo se povedlo. Chci věřit tomu, že se tu podaří najít dobré zázemí a vyrostou tu další úspěšní sportovci. A i když z nich třeba nebudou reprezentanti, tak to budou lidé, kteří díky sportu stráví krásné mládí a budou to kvalitní občané, kteří budou vědět, že za každým úspěchem stojí i nějaká práce. Ať se Vám tu daří,“ zavelel nejvyšší představitel českého sportu před přestřihnutím pásky.

Celý projekt by nemohl vzniknout bez finanční pomoci města a kraje. Statutární město Jablonec nad Nisou zastupoval samotný primátor Miloš Vele. „Chtěl bych poděkovat fotbalové akademii, že se jí to povedlo. My Jablonečáci víme, že toto místo bylo léta nevyužito a působilo spíše jako skládka. Když tehdy v roce 2019 přišel do zastupitelstva Mirek Pelta s nápadem postavit halu a uzavřít memorandum, byla kolem toho tehdy velká diskuze. Ale zvítězil zdravý rozum a město tuto stavbu podpořilo. V zimě se naše mládež potýká s tím, že nemá kde trénovat, máme totiž plné všechny tělocvičny. Tato hala, to je něco, co nám tento problém do budoucna vyřeší,“ věří primátor Jablonce.

Liberecký kraj zastupoval při slavnostním okamžiku na Střelnici bývalý atlet Jiří Čeřovský, dnes náměstek hejtmana pro školství, mládež, tělovýchovu a sport. „Dobře si vzpomínám, když se na přelomu nového milénia město Jablonec rozhodlo převzít do svého majetku celý areál Střelnice. Je to 23 let, přesto je pro mě až neuvěřitelné, co se tady podařilo za tu dobu vybudovat. Když se na ten areál podíváte jako celek, vytěžil se tu každý metr. Už tu není prakticky ani metr, který by se dal zastavět. Jsem rád, že jsem u takové proměny tohoto areálu mohl být a svým hlasováním se na tom i částečně podílet. Jako bývalý atlet jsem rád, že areál je plně funkční a sporty v něm mají výborné zázemí. Osobně tvrdím, že jedno z nejlepších v České republice. Takto vynaložené peníze se neprojedly, ale nainvestovaly se do budoucnosti,“ chválil náměstek Libereckého kraje.

Po slavnostním aktu přestřižení pásky už hala patřila zase sportovcům. Tréninková jednotka tentokrát patřila dětem z Fotbalové akademie Jablonec, kterou vedl někdejší fotbalista Jablonce Jiří Mašek. Také on si pochvaloval nové sportoviště pro své svěřence. „V této době je to úplně fantastické. Celé to kvituju, jsem rád, že se to postavilo a že to můžeme naplno využívat. V zimních obdobích je tato umělá tráva skvělá. Můžeme na ní jít už normálně v kopačkách, za nás to šlo jen v turfách,“ pousmál se Mašek. Přetlakovou halu si detailně prohlížel i jeden z přihlížejících rodičů trénujících fotbalistů Miroslav Velechovský. „Jakožto táta dvou mládežníků musím říct, že toto je naprosto fantastická věc. Můj první syn odehrál celou svou kartegorii ještě ve starých halách a dost trpěl na kolena i kotníky. Taková nová hala tu měla být už dávno,“ měl jasno rodič jabloneckého mládežníka.

Nová hala je připravena na nápor jabloneckých sportovců.


Author Jan Bendl
Sdílet článek