Article image

Důležité body, pochvaloval si Hübschman po vítězství v Ostravě

Team logo Team logo
FC Baník Ostrava FK Jablonec
1:2
FORTUNA:LIGA, 19. kolo so 11. 2. 2023, 15:00
Reportáž

Kapitán Tomáš Hübschman přispěl velmi dobrým výkonem k výhře Jablonce nad Baníkem a fanoušci ho ocenili cenou pro nejlepšího hráče zápasu. Navíc měl velký podíl na vedoucím gólu Jablonce, kdy svým zakončením donutil k chybování domácího Klímu, který si vstřelil vlastní gól.

Ještě po konci zápasu se mluvilo o tom, že gól bude připsán Tomáši Hübschmanovi a stal by se tak nejstarším střelcem české ligy. To se během neděle nakonec nestalo a gól byl potvrzen jako vlastní gól Klímy. Více informací ZDE. Sobotní rozhovor necháváme v původním znění včetně otázky novinářů na nejstaršího střelce ligy.

Tomáši, jak ti zní fakt, že jsi nejstarším střelcem české nejvyšší soutěže?

Není to žádná lichotka (úsměv). Jsem ale samozřejmě rád, že nám ten gól pomohl k tomu, abychom vyhráli a získali tři body. Za pár dní se ale na to, kdo ten gól dal, myslet nebude.

Jak to u té tvé branky tedy bylo? Byla tam ještě teč domácího Klímy nebo budeš jako autor opravdu vedený ty?

Já to vůbec neřeším, je mi to úplně jedno. Já jsem to tečoval holení, nebo spíš chráničem a šlo to na bránu. Za mnou to podle mě ještě tečoval jejich hráč, ale mně to je opravdu úplně jedno. Jsem strašně rád, že jsme tu vyhráli a získali tři body. Jestli ten gól bude připsanej jako vlastní nebo ne, to pro mě není rozhodující.

Branka přišla po rohovém kopu. Byl záměr takto je zahrávat?

Přišel s tím Chram (Chramosta), byli jsme takhle domluvení, že budeme na přední tyč chodit takhle dva. Chtěli jsme to protečovat i s tím, že to proletí přes malé vápno a někdo to tam dorazí. Před tímto konkrétním rohem Chram říkal, že odblokuje prvního hráče a ať já ještě běžím před něj a stihnu to protečovat, což se povedlo. Sice jsem to netrefil asi tak, jak jsem chtěl, ale hlavně že z toho byl gól. Víceméně to tak bylo trochu sehrané, ale úplně takhle to vypadat nemělo.

Jaký zápas jsme odehráli z tvého pohledu s Baníkem?

Bylo to takticky dobře zvládnuté a s dobrou organizací hry. Soupeř měl samozřejmě spoustu centrovaných míčů a závarů ve vápně a kolem něj. Že bychom je ale pouštěli do vyložených šancí, to zase ne. Povedla se nám jedna standardka, hráli jsme pak spíš na brejk a branku nedostat. Potřebovali jsme tu nějaké body získat, vzhledem k naší situaci. Dostávali jsme se ale pak hodně pod tlak a byli jsme moc rádi, že nám vyšel jeden brejk, který jsme vyřešili kombinačně moc dobře a dali do prázdné branky na 2:0. Poté znovu začala organizace dozadu než nějaké udržení balonu. Plavšić krásnou střelou snížil na 2:1, pak už jsme to uhráli a ukopali. Chtěli jsme v závěru být pevní v defenzívě, než to otevřít a hrát nějaký hurá fotbal.

Potkal si se s brankářem soupeře Janem Laštůvkou, s kterým si hrával nejen v Šachtaru.

Jsem rád, že jsem ho po nějaké době zase viděl. Zažili jsme spolu hodně v Šachtaru Doněck i v české reprezentaci. Známe se odmala. Nechci říkat, že mi je líto, když dám kamarádovi gól. Ale jeli jsme do Ostravy pro body, v naší situaci je každé vítězství důležité, a to se nám povedlo. Zvládli jsme to, a když jde takhle o souboj, tak nejde úplně koukat na kamarády. Nenadával mi, sám ví, že to je sport. A on není takovej člověk, že by semnou přestal kamarádit jen proto, že jsem mu dal gól.

Trenér na tebe v pozápasovém hodnocení prozradil tvůj recept, jak se znovu připravíš fyzicky na další zápasy. Prý si dáš v autobuse dvě piva a hned budeš čerstvý.

(smích). Sbírat se z toho samozřejmě budu delší dobu. Ty piva si samozřejmě dám. Kdo mě zná, tak ví že si je dám i kdybychom prohráli, to není žádné tajemství. Jen když vyhrajeme, tak mi samozřejmě chutnají víc. Regenerace samozřejmě nebude jen dnes a zítra, bude to delší i s ohledem na dlouhou cestu a tím, jak ten zápas vypadal a byl fyzicky náročný. Času máme teď dost dát se dohromady, hrajeme až v neděli na Spartě.


Author Jan Bendl
Sdílet článek