Article image

V domácí premiéře hostí Jablonec Vrbův Zlín

V těžkých klimatických podmínkách se chystá Jablonec na první domácí zápas v roce 2023. Střelnice hostí na úvod jara velmi důležitý záchranářský duel mezi Jabloncem a Zlínem.

Oba soupeře dělí v tabulce pouhé tři body, Zlín je patnáctý, Jablonec čtrnáctý. Na úvod jara tedy velmi důležitý souboj ze suterénu ligové tabulky!

S jasným cílem vstupují do jarních bojů fotbalisté Zlína. Přezimovali totiž na předposlední příčce ligové tabulky s dvoubodovým náskokem na poslední Pardubice. Pomoci se záchranou má zkušený kouč Pavel Vrba, jehož příchod na lavičku Zlína se dá považovat za nejvýznamnější změnu v zimních měsících. Nový kouč se zaměřil především na vylepšení chabé podzimní produktivity, k tomu ale požadoval po vedení příchod ofenzivních posil. Jeho touhy byly vyslyšeny a do týmu přišli útočně ladění Libor Kozák ze Slovácka a Filip Balaj z polské Cracovie. Do obrany tým navíc získal Michala Jeřábka, který nedávno oblékal i dres Jablonce. „Apeloval jsem na vedení, aby přivedlo hlavně hrotové útočníky, což se nám povedlo. Je to důležitý krok, abychom byli efektivnější v koncovce,“ pochvaloval si Vrba. „Klub i kádr je tu v dobré kondici. Věřím, že se nám ligu podaří zachránit,“ pravil zkušený lodivod před startem jara.

Ševci ale pod jeho taktovkou stále čekají na první vítězství. V zimní přípravě sehráli čtyři přípravné zápase, zúčastnili se i Tipsport Malta Cupu, ale kromě dvou remíz se pocitu vítězství nedočkali. Na startu ligového jara totiž doma remizovali s Baníkem Ostrava 1:1, vyrovnával Kozák a bod Zlínu uchránil skvělými zákroky brankář Rakovan. „I proto ten bod beru, je pro nás plusový. Celý tým zasluhuje absolutorium za obrovské nasazení. Hráči ukázali velké srdce, avšak kvalitu hry musíme postupně vylepšit,“ velí před zápasem v Jablonci Vrba.

Jablonec si v úvodním jarním kole přivezl vysokou porážku 1:5, když čtyři branky inkasoval v rozmezí dvaceti minut druhého poločasu. „Šedesát minut jsme tam hráli docela dobře. Chtěli jsme být i nebezpeční směrem nahoru a to se nám docela i dařilo," ohlíží se prohrou na hřišti aktuálního lídra tabulky kouč Jablonce David Horejš. Nyní čeká jeho svěřence velmi důležitý zápas se stejně ohroženým Zlínem. „Vnímáme důležitost zápasu. Hrajeme doma a potřebujeme nutně získat tři body. Celý týden jsme na tom pracovali, i když podmínky tady byly těžký. Věřím ale, že jsme připravení. Důležité bude, aby se hráči, co nebyli k dispozici v prvním utkání, dali dohromady. Uvidíme, co nám umožní hřiště a jaké bude počasí, ale věřím tomu, že mužstvo je nachystané tak, abychom zápas zvládli,“ říká před sobotním zápasem trenér David Horejš. Ten bude mít také k dispozici například útočníka Václava Sejka, střelce branky na 2:1 z podzimního souboje se Zlínem, který měl v prvním kole disciplinární trest. „Sejky je útočník, který kvalitu určitě má, takže jsem rád, že se po karetním trestu vrací. Zase nám to dává víc variant pro složení sestavy. Věříme, že i ostatní kluci, co nebyli k dispozici na Slavii, ať už to byl Polidar, Houska, Martinec a vlastně i Jovo, že se dají dokupy, abychom byli v co nejlepším složení,“ dodává trenér Jablonce.

Zlín je ale oblíbeným jabloneckým soupeřem. Ve vzájemných zápasech jsme si totiž připsali hned 17 vítězství, 13 duelů skončilo remízou a jen 4 zápasy bral tři body náš sok. Poslední čtyři souboje však skončily vždy smírně. V podzimním zápase ve Zlíně jsme dvakrát vedli, ale soupeř dokázal srovnat na konečných 2:2. Jak dopadne vzájemný ligový duel těchto soupeřů s pořadovým číslem 35?


Utkání začíná v sobotu 4. února od 15 hodin na Střelnici v Jablonci nad Nisou.

Rozhodčí: Zelinka - Horák, Kotalík

Delegát: Šotek, Neuberg

VAR: Kocourek AVAR: Kříž


Author Jan Bendl
Sdílet článek