Article image

Posila Král: Jablonec není v tabulce na správné pozici

Urostlý stoper Jan Král je jedinou zimní posilou kádru trenéra Davida Horejše. Z jakého důvodu se rozhodl pro Jablonec a jak se chystá na nedělní zápas na Slavii?

Pocházíš z nedalekého Nového Boru. Bereš to tak, že se prakticky vracíš domů?

Je to tak, protože i bydlet budu doma. Pro Jablonec jsem se rozhodl hlavně z osobních důvodů. Takhle můžu být doma a do Jablonce se vracet.

Jaká byla prozatímní štace v belgickém AS Eupen?

Situace se tam změnila se změnou trenéra. Bylo mi pak řečeno, že bych se kolikrát nedostal ani do nominace na zápas. Po následující domluvě s trenérem i vedením jsem byl puštěn na hostování bez opce. Ale v Belgii to neberu jako uzavřenou věc, jde o to abych hrál. Zvolil jsem si tuhle cestu, chci hrát jako každý. Na začátku jsem měl důvěru toho prvního trenéra, který mi tam šanci dal. Pak se přestalo dařit, spíše týmu nežli mně.

Jaké to je v Belgii a v klubu jakým je Eupen?

Je to malý rodinný klub, ale naprosto profesionálně připravený na vrcholový fotbal. Jsem nastavenej tak, že se tam budu v létě vracet, ale stát se samozřejmě může všechno.

Belgická liga je hrozně kvalitní a hrozně zajímavá. První zápasy co jsme hráli, jsme prakticky hráli jeden na jednoho na celý hřiště. Ofenzivní hráči tam jsou kvalitní a mají to o to jednodušší, naopak obránci to tam mají s nimi opravdu složité.

Přestupu z Hradce Králové do Eupenu tedy nelituješ?

Hráč z Čech, který může jít do zahraničí, by neměl litovat ničeho. Já jsme tu šanci dostal. Když jsem přicházel do Hradce Králové, bylo cílem dostat Hradec do první ligy a vydělat mu peníze, oboje se povedlo, tam jsem také svoji úlohu splnil.

Jaké složení zadních řad preferuješ více, trojčlenná nebo čtyřčlenná?

Když jsem byl v Hradci Králové, tak ta trojka mi seděla, protože se od nás nic moc nechtělo, je bránit. Ale od doby co jsem si prošel Belgií, se moje fotbalové myšlení trochu změnilo. Trojka mi nevadí, ale ne ta co byla v Hradci, spíš jsem pro tu ofenzivnější. Ale ani čtyřka mi rozhodně nevadí.

V Jablonci se osobně znáš s Davidem Heidrenreichem z reprezentace?

Je to tak, jeden dva srazy U19 jsme tam spolu byli.

A další tvůj známý stoper Kuba Martinec?

Toho znám už delší dobu. Byli jsme spolu půl roku v Hradci Králové. Sedělo mi to s ním, ale on pak dostal šanci jít do ligy. Hraje se mi s ním dobře a myslím si, že jsme na to navázali i ve Španělsku.

Právě Kuba Martinec se dnes na tréninku zranil. Je to velký problém pro obranné řady těsně před začátkem jara?

Problém to asi bude, ale my máme dost kvalitní náhrady, aby ho mohl někdo zastoupit. Ať na kratší nebo na delší dobu. Kuba odešel dnes z tréninku, ještě jsem se sním nebavil. Ale on není žádný uplakánek, kterého by to složilo. Bude v pořádku.

Půl roku jsi působil v Belgii, neztratil si přehled o české lize?

Ligu mám teď nastudovanou celou. V Belgii jsem na to měl dost času (úsměv). Takže nějaké zápasy Jablonce jsem také viděl. Už za tu chvíli, co tu jsem, tak musím říct, že ten kádr má sílu. Ten tým rozhodně není v tabulce na správné pozici, sem Jablonec nepatří.

Tvé hostování do Jablonce se docela táhlo, byl jsi z toho nervózní?

Ani ne. Jednání s panem Peltou byla dost rychlá. Jediné, co se táhlo, byly ty administrativní věci. Já jsem byl v hlavě nastavený, že odcestuju z Belgie a jdu do Jablonce.

V neděli začínáme zostra na Slavii, těžký protivník hned na startu, že?

Nechci se mýlit, ale možná je lepší Slavii dostat takto na začátku, než když bude pak rozjetá a její hráči budou mít formu. Viděl jsem jejich přátelák s Hradcem, tam hrál první poločas Jurečka na hrotu a ten bude asi hrát i proti nám. Ale na to se spolu s trenéry určitě připravíme. Slavia je určitě kvalitní tým, jeden z nejlepší v Čechách, takže to bude pro nás složité.


Author Jan Bendl
Sdílet článek