Article image

Hübschmanova motivace? Zachránit Jablonec v lize!

Na podzim odehrál nezkušenější hráč Jablonce Tomáš Hübschman jen sedm zápasů. Od září totiž laboroval se zlomeným zápěstím ruky. Jak je na tom náš kapitán na startu nového roku?

Tomáši, jak slouží zdraví a jak si na tom s rukou?

Musím říct, že zatím dobrý. Ruku rozhejbávám a na fotbal to je. Dá se říct, že bych měl být už stoprocentní pro to, abych se mohl zapojit.

Čím vším sis s rukou prošel?

Zápěstí jsem si zlomil v zápase v Teplicích. Měl jsem to šest týdnů v sádře, čtyři týdny v jedné poloze a další dva v druhé poloze. Až potom jsem s rukou začínal hýbat. Doktoři mě do fotbalu moc pustit nechtěli, ono to ani na to moc vlastně nebylo. Po čtrnácti dnech jsem trénoval se sádrou, ale musel jsem na to být hodně opatrný, abych na to nespadl, jinak bych musel zbytečně na operaci.

I když to nebylo na hraní, byl si s týmem neustále.

Čtrnáct dní jsem tomu nechal klid, otřesy tomu nedělaly dobře. Furt jsem byl ale v kontaktu s týmem. Viděl jsem každý den trénink. Viděl jsem jak se tým připravoval, jakou má filozofii, představu a jak se připravuje na víkend. Ne všechny ty víkendy se povedly, výsledkově i postavením to určitě dobrý podzim nebyl.

V zápasech nás provázely časté červené karty. Dokážeš posoudit, jestli se tento nešvar dá odstranit?

Povídání k tomu jsme si dělali vlastně už od začátku podzimu, co ty karty přicházely. Jenže až do toho konce, jsme se toho nezbavili. Po vyloučení Sejka v Olomouci přišlo ještě vyloučení Heidenreicha doma s Boleslaví. Asi musí každý sám v sobě najít svůj klid a nějakou zodpovědnost, aby se tyto momenty v zápasech neobjevovaly. Limitovalo nás to celý podzim. Sedm červených karet za šestnáct zápasů je hodně. Navíc po těch červených hráči měli stopky, takže nemohli být k dispozici týmu na další zápasy. Optimální sestavu, kterou by pak chtěl trenér postavit, někdy ani nemohl, protože neměl všechny hráče, ať ze zdravotních důvodů nebo kvůli té disciplíně. Disciplína je základ, který musíme změnit do jara!

Dá se zmínit i nějaké pozitivum z nepovedeného podzimu?

Pozitivní určitě byl fakt, že jsme dali mnohem více branek než loni. Jenže jsme dostali spoustu zbytečných branek a nedokázali jsme zpevnit hru dozadu. Problém jsme měli ze začátku podzimu také s tím, že jsme zápasy slušně rozehráli, vedli jsme, ale nedokázali jsme z toho vytěžit vůbec nic.

Čekáš, že budeme v jarní části hodně pod tlakem?

Takhle to nevnímám. Pod tlakem jsme furt. Nepamatuju si zápas, který by nebyl důležitej. Je to náš život, my jsme si toto povolání vybrali a každý musí vědět, že pod tlakem bude vždycky. Žádnej zápas nebude jednoduchej, žádnej zápas nebude takovej, že trenér přijde a řekne že to není důležité, že si ten fotbal můžeme jít užít.

Kvůli častým disciplinárním prohřeškům vznikl nový disciplinární řád. Ty jako nejzkušenější hráč z kabiny, podílel si se na jeho vzniku?

My už jsme tu něco podobného měli. Byl to starší model. Teď se to nějakým stylem upravilo, něco se tam přidalo. Všichni jsme to mohli nějak okomentovat a udělat tam nějaké připomínky. Všichni k tomu přistoupili asi jak měli, nikdo žádné připomínky neměl. Všichni si uvědomují, čím jsme si na podzim prošli a že za ty zbytečné věci je potřeba platit a být nějak trestán.

V čem tedy spočívá největší změna v novém sazebníku?

Předtím to bylo dáno formou dohody, pokuty se tu moc nedávaly. I pro mě jsou pokuty nějaké poslední východisko z nastalé situace. Teď je vše na papíře. Mimofotbalového zlobení bylo dost. Každý musí udržet emoce a vědět, s čím do zápasu jde a co může třeba neuváženým vletěním do souboje způsobit a jak to může ve výsledku ovlivnit výsledek.

Z týmu odchází za lepší nabídkou Dion Cools.

Jeho příchod k nám byl narychlo a odchod byl v podobném duchu. Když k nám přicházel, chtěl hrát v Evropě a byl tu spokojený. Už když šel do Jablonce měl prý něco podobného na stole, asi se mu tehdy ještě nechtělo jít z Evropy pryč. Teď ta nabídka byla pro něj už asi byla taková, že nešla odmítnout. Pro nás je odchod takového hráče oslabením. Na druhou stranu hráčů máme v kádru dost.

Osobně opakuješ, že budeš v kariéře pokračovat, dokud tě bude fotbal bavit. Chuť ti tedy stále nechybí?

Jen mě netěší ta situace v tabulce, kdy se druhým rokem plácáme tam dole. Není to nic příjemného. Těch zápasů, který baví, ať nás nebo lidi nebylo teď moc. Teď je motivace zachránit Jablonec v lize.


Author Jan Bendl
Sdílet článek