Article image

Drsný sazebník i povedené MS pohledem Jana Chramosty

Sedm ligových gólů a dvě branky v tuzemském poháru. To je podzimní vizitka našeho nejlepšího střelce a útočníka Jana Chramosty, který se už těšil na první sraz týmu v novém roce.

S jakou náladou si dorazil na první sraz v roce 2023?

Jo dobrý, těšil jsem se. Sice jsme začali opticky už o týden dříve, kdy jsme měli individuální plány. Ale dneska hned s klukama na hřišti, to je hned zábavnější. Lepší než běhat někde sám v parku.

Výchozí pozice před jarem není pro náš tým dobrá. Dá se přesto na něco z podzimu navázat?

Určitě se tam našly zápasy, v kterých jsme předvedli dobrý výkon, který bohužel nebyl podpořen výsledky. Základem pro jarní část bude určitě lepší disciplína. To vylučování nás hrozně sráželo. Věřím, že v našich silách je, se z těchto nepříjemných pozic dostat.

Zmínil si slovo disciplína. Jak se na tom dá zapracovat?

Hlavně asi individuálně, tak abychom nedělali blbosti, které jsme dělali. Z pozice vedení a trenéra se na to zareagovalo docela přísným disciplinárním řádem. Víc, než aby si každý sáhnul do svého svědomí a byl zodpovědný se pro to asi už víc udělat nedá.

Zažil si ve své kariéře někde drsnější sazebník takových prohřešků?

Když jsem si četl ten náš teď, tak musím říct, že je hodně přísný. Dělá se tu maximum pro to, aby se neopakovalo, to co na podzim, kdy to bylo neúnosné. Za celou svoji kariéru jsem tolik červených nezažil. Něco se s tím prostě udělat muselo. Hrát pětkrát v deseti z šestnácti zápasů, to vám ty body pak hodně scházejí.

Jak si osobně vnímal svůj podzim v dresu Jablonce? Protože na začátku si koketoval s odchodem na Bohemians a nakonec se s tebe stal se sedmi góly nejlepší střelec týmu.

Je pravdou, že na začátku jsem byl nastavený trochu jinak. Ale jsem hráč Jablonce a záleželo na vedení a trenérovi, jak se rozhodnou. Oni se rozhodli, že mě tady chtějí a že mě nebudou pouštět. Ve výsledku se to vlastně všechno obrátilo, já jsem byl nadšenej a byl jsem rád, že jsem tady mohl být. Odehrál jsem dost zápasů a dal jsem i nějaký ten gól. Z osobního hlediska ten podzim hodnotím kladně.

Plány před jarem tedy budou směřovat v nabité tabulce k rychlé záchraně?

Nedával bych si žádné extra cíle a soustředil bych se hlavně na nás. Musíme teď v lednu dobře v lednu, jedeme i na soustředění do Španělska, kde nás čekají dobré pažity i soupeři. Chce to dobře vyladit. Na začátku nás čekají hodně těžké zápasy a ty hodně napoví, jak bude jaro vypadat.

Los ale není jednoduchý. Začínáme na Slavii a pak nás čeká hodně vypjatý domácí duel s podobně ohroženým Zlínem.

Na hřiště aspiranta na titul můžeme překvapit. Pak přijde ten Zlín, který je za námi a to bude hodně důležité. Jedeme pak i na Spartu, do Ostravy. Žádné extra super vyhlídky to nejsou, ale v naší lize muže každý porazit každého. V našich silách určitě bude ty zápasy zvládnout.

Vnímáš, že budete pod velkým tlakem?

My jsme pod tlakem každý zápas. Všichni chtějí, abychom každý týden vyhrávali. Jenže ono to vždy nedopadne tak, jak si člověk představuje. Ale naše ambice se nemění, my jdeme do každého zápasu s tím, že ho chceme vyhrát.

Překvapil tě odchod Diona Coolse?

Když jsem slyšel, jaké mu tam nabídly podmínky, tak mě to ani nepřekvapilo (smích). Byl tady půl roku a byl to dobrý hráč, pomohl nám. Teď dostal nabídku, rozhodl se pro ní. Já to naprosto chápu a my si musíme poradit bez něj.

Kvůli fotbalovému Mistrovství světa v Kataru jste měli oproti jiným rokům nezvyklou pauzu. Jak si se s tím vypořádal?

Divně se mi to hodnotí. Většinou končíme před Vánoci, ale zase jsme se koukli kvůli mistrovství na dobré fotbaly (úsměv). Mistrovství se povedlo a bavilo mě. Extra problém v tom osobně nevidím, všichni to mají stejné, bereme to, jak to je.


Author Jan Bendl
Sdílet článek