Article image

Horejš upravil disciplinární řád a věří v doplnění kádru

Nejen problémy s častými disciplinárními prohřešky řešil přes zimu David Horejš. Jablonecký kouč dnes přivítal na prvním tréninku v novém roce hráče a pak předstoupil před novináře.

Po podzimu nám patří až čtrnáctá příčka ligové tabulky. Na čem bude potřeba před startem jarní části ligy nejvíce zapracovat?

Naše výchozí pozice určitě dobrá není. Pohled na tabulku není příjemný, to si nebudeme nic nalhávat. Zakázal jsem si koukat se na tabulku, protože bych si přes zimu zkazil Vánoce. Na druhou stranu si to musíme umět pojmenovat. Do této situace jsme se dostali sami. Zapracovat určitě musíme na disciplíně, z šestnácti kol jsme pět kol hráli v deseti. Pominu, že jsme byli víc jak poločas v oslabení, jenže hráči nám v dalších zápasech zase chyběli a kádr zase nebyl kompletní. Na podzim nás provázela také kupa zranění, kádr nebyl tak široký i to budeme chtít zlepšit. Co se týče způsobu hry, tak byly zápasy, kdy jsme už spokojení byli, herně to šlo, ale nedotahovali jsme to do vítězného konce. Hodně zapracovat musíme na hře do defenzívy, tam si myslím, že máme stále obrovské rezervy. Musíme si říct, proč se nacházíme tam, kde se nacházíme. Pevně však věřím v to, že to dokážeme změnit. Říkal jsem teď na začátku roku klukům, že na tabulku bude mít smysl se koukat až po třicátém kole.

Zimní pauza letos byla hodně nestandardní.

Měli jsme tam meziblok a určitě jsme nebyli sami. Po posledním ligovém zápase jsme ještě týden trénovali, někteří hráči měli reprezentační povinnosti, ale my jsme se zbytkem dojeli ten týden. Pak bylo čtrnáct dní volno, tam měli kluci možnost úplně vypnout nebo si odjet na dovolenou. Následoval meziblok, tak aby z toho hráči zase úplně nevypadli. Hráči dostali i individuální plány. Já věřím, že to bylo zvolené správně, potřebovali jsme do provozu dostat i zraněné hráče. Bylo to specifické, ale co jsme dnes měli možnost vidět na prvním tréninku, tak kluci přišli připravení dobře. Byla na nich vidět chuť.

Netradiční je letos prozatím i počasí na Jablonecku.

Za počasí jsem rád, protože v tom prosincovém mezibloku jsme tu chytli to klasické jablonecké počasí, na které mě každý připravoval. Teď je to ale dobré, týden teď budeme pokračovat v domácích podmínkách, pak vyrazíme na desetidenní soustředění do španělské Marbelly a týden po něm už bude začínat liga. Spíš jsem zvědavej, jaké tu budou podmínky, až se vrátíme z herního soustředění. Tam to čekám složitější, ale věřím tomu, že si s tím poradíme.

Na podzim jste láteřil nad častými červenými kartami. Jak jste si s celou věcí nakonec poradili?

Rozhodně nic nevyšumělo, jak jsme to řešili je ale interní věc. S hráči jsme se o tom bavili, některé karty hráčům vyčítat nemůžu, třeba jako Surzynovi. Ale další byly hotové nesmysly, tak jako ta Malínského, Jovoviće, Heidenreicha, Považance, Sejka … To prostě byly situace, které ten tým oslabily a my jsme na tom mohli být úplně jinak. Hráči musí vědět o nějakém biči nad nimi, o nějakém postihu. Disciplína je hrozně důležitá. My na něčem přes týden pracujeme a tohle nás pak stálo body. K fotbalu to sice patří, stát se to může jednou či dvakrát, ale ne pětkrát, šestkrát. Proto jsme zavedli a upravili disciplinární řád. Sám toho příznivcem nejsem, ale pevně doufám, že ho vůbec nebudeme muset použít, to bych si hrozně přál.

Jaký je aktuální zdravotní stav vašeho kádru?

Na podzim nám vypadli klíčoví hráči, nezveřejňovali jsme to, brali jsme je sebou na lavičku, ať už to byl Martinec, Hübschman, Krob, Kratochvíl, Malínský, Pleštil. Jsou to fotbalisti, kteří mají svoji kvalitu. Teď je možné, že nám vypadne Kuba Považanec, už podzim dohrával pod mírnými bolestmi. Po magnetické rezonanci se ukázalo, že ten problém je trochu složitější a teď to vypadá, že bude muset jít zřejmě na operaci. Jsou to všechno věci, které nás hrozně limitují. Věřím, že posílením pro nás bude i to, že dostaneme do hry tyto hráče. Jen u Miloše Kratochvíla ještě uvidíme a u Honzy Kroba to je ještě na delší dobu.

Řešíme samozřejmě ještě i doplnění mužstva, protože někteří hráči se nám ještě neuzdravili, navíc odešel Cools, což může být obrovský problém. Dion nám přinesl obrovskou kvalitu, mohli jsme ho využít na pozici stopera i krajního obránce. Odchází nám hráč, který byl skvělý v kabině a který sebou přinesl do týmu výkonnostní vzestup. Byl to opravdový profesionál. Líbilo se mu tady, byl tu spokojený, stejně jako jeho rodina. Všichni jsme si přáli, aby zůstal, ale nabídce kterou dostal, jsme konkurovat nemohli. Byl to doslova nesmysl.

Příchody řešíme s panem Peltou. Čekáme na jeho příjezd. Věříme, že mužstvo doplníme o hráče, kteří by kádr zkvalitnili. Věříme, že některé z vytipovaných hráčů se nám povede přivést.


Author Jan Bendl
Sdílet článek