Article image

Miroslav Pelta: Trenér Horejš má důvěru vedení klubu

Podzimní část sezóny nedopadla podle představ vedení klubu, trenérů a hráčů. Nicméně zvolená cesta nového pojetí trénování a hry a změny v kádru potřebují čas. Další změny v týmu lze očekávat také během zimní přestávky, která je v aktuální sezóně netradiční kvůli světovému šampionátu v Kataru.

"Jsem nespokojený s výsledky. Čtrnácté místo v tabulce není pro náš tým dostatečné. Na druhou stranu je liga vyrovnaná, takže pořád je o co hrát. Na jaře ale musí přijít zlepšení a musíme sbírat více bodů," říká majitel klubu Miroslav Pelta.

Před soutěžním ročníkem došlo ke změně v realizačním týmu a našeho A týmu se ujal David Horejš s asistenty Jiřím Kohoutem a Tomášem Čížkem, které doplňuje trenér brankářů Patrik Macej. S příchodem nových trenérů se změnil systém trénování a vyhodnocování herních a tréninkových činností. Změnil se také herní styl, rozestavení a celkový způsob hry našich fotbalistů. Hráči si potřebovali na nový styl zvyknout, což se dělo nejen v letní přípravě, ale víceméně během celého podzimu. "Trenér David Horejš má důvěru vedení. Aktuální umístění v tabulce není paralela s minulou sezónou, již teď jsme dali stejný počet gólů jako za celou minulou sezónu," říká Miroslav Pelta. "Jsem spokojený s předváděnou hrou, je to změna oproti minulé sezóně, mužstvo má jasnou tvář a hráči vědí, co mají na hřišti dělat. Je potřeba vytěžit více z vypracovaných šancí," dodává majitel jabloneckého klubu.

Do nelichotivých statistik se Jablonec však zapsal v počtu červených a žlutých karet za úvodních 16 kol soutěžního ročníku 2022/2023. Červených karet jsme dostali během podzimu 7 (!) a žlutých karet 36. V počtu červených karet máme nejvyšší počet z celé ligy. U žlutých karet jsou před námi pouze Mladá Boleslav (37), Baník (41) a Hradec Králové (42). I kvůli disciplinárním prohřeškům jsme defacto ztratili pět zápase, které jsme nedohráli v plném počtu hráčů (ve dvou zápasech jsme měli násobné vyloučení). "Individuální chyby a neukázněnost hráčů nás srážely. Na tom musíme do jarní části zapracovat a věřím, že budeme tabulkou stoupat nahoru," dodává Miroslav Pelta s tím, že v klubu také vznikl přísný disciplinární řád.

Během podzimu se podařilo stabilizovat kádr a vykrystalizovala stabilní základní sestava. Nejproduktivnějším hráčem se stal kmenový hráč Jablonce Jan Chramosta, který vstřelil 7 branek v lize a přidal k tomu 4 asistence. Další dvě trefy přidal v MOL Cupu. V pořadí následuje dvojice třígólových Sparťanů na hostování Polidar a Sejk a v závěru podzimu Šulc nasbíral 2 góly a 3 asistence. Důležitým prvkem se stal také brankář Jan Hanuš, který nastoupil do všech 16 zápasů a připsal si tři čistá konta a nespočet důležitých zákroků, které nám pomohly k bodovým ziskům. V počtu zásahů v zápasech byl Jan Hanuš za podzim na 3. místě v lize s úspěšností 69%.

Po příchodu Coolse a stopera Akpudjeho se nám také stabilizovala obrana, nicméně do jejího složení pak promluvilo také zranění Jakuba Martince a Jana Kroba, v závěru podzimu z obrany vypadl také Matěj Polidar a s různými zdravotními komplikacemi laborovalo více hráčů. Všichni uvedení marodi by měli být k dispozici trenérům nejpozději pro hlavní herní fázi zimní přípravy v lednu 2023.


Author Martin Bergman
Sdílet článek