Article image

Prolomí Jablonec střelecké trápení? V sobotu na Střelnici Budějovice

Team logo Team logo
FK Jablonec SK Dynamo Č. Budějovice
3:0
FORTUNA:LIGA, 14. kolo so 29. 10. 2022, 15:00
Reportáž

S jasným cílem protrhnout střeleckou bídu posledních zápasů půjdou a získat tři body půjdou v sobotu jablonečtí fotbalisté. Na Střelnici přivítáme fotbalisty Českých Budějovic.

Zajímavou konfrontaci zažije v sobotu náš kouč David Horejš. Ten vedl tým Českých Budějovic od října 2015 až do konce dubna letošního roku. Dynamo vytáhl z druhé ligy mezi elitu a každý ročník se s ním v nejvyšší soutěži pohyboval mimo boj o záchranu. „Prožil jsem tam spoustu let a Budějovicím děkuji za tu šanci. Věřím, že naší trenérskou prací jsme tam něco zanechali,“ ohlíží se za svým dlouhým angažmá současný kouč Jablonce.

Týmu ze Střeleckého ostrova se v létě po Horejšovi chopil někdejší hráč a trenér Jablonce Jozef Weber. Spolu s hlavním koučem se na jihu Čech značně obměnil i kádr. Odešly opory Van Buren, Vorel, Mihálik a Valenta. Nováčky v kabině se stali z Baníku Zajíc s Potočným, Slováci Švec a Grič, záložník Čmelík a obránce Sluka. S novým kádrem chtěli Českobudějovičtí okupovat podobné příčky jako loni, kdy skončili desátí. „Hlavně nechceme mít starosti se záchranou,“ měl jasnou představu na předsezonní tiskové konferenci Weber.

Jihočeši ale zatím zažívají hodně rozporuplnou sezonu. Před vlastním publikem se jim hrubě nedaří. Na Střeleckém ostrově ještě v této sezoně nevyhráli, ze sedmi utkání tam získali jen dva body a jsou nejhorším domácím mužstvem nejvyšší soutěže. Oproti tomu na hřišti soupeřů patří zase k nejlepším týmům soutěže, po venkovních stadionech posbírali už třináct bodů a prohráli jen na pažitu pražské Slavie.

Na čem jablonečtí fotbalisté pracovali v tomto týdnu prozrazuje asistent hlavního kouče Jiří Kohout. „Už v zápase s Libercem bylo vidět, že si šance vypracovat dokážeme. V týdnu jsme pracovali na tom, abychom ty možnosti dokázali proměňovat. Vnímáme, že Budějovice venku ještě neprohráli. Je to asi tým, kterému více svědčí hrát venkovní zápasy, než ty domácí,“ zamýšlí se nad zajímavou statistikou soupeře náš asistent, který také půjde „proti svým“. „Jestli hrajeme s Budějovicemi nebo s někým jiným, to asi až takovou roli nehraje. David Horejš tam strávil prakticky celý svůj fotbalový život. Ale takové příběhy fotbal někdy přináší. Ale že by to pro nás byla nějaká speciální motivace, to ne,“ říká Kohout. „Cíl je jednoznačný, potřebujeme vyhrát a ten zápas zvládnout za tři body. Potřebujeme předvést dobrý herní výkon, ten zápas zvládnout, vyhrát a posunout Jablonec do střední části tabulky,“ dodává asistent hlavního kouče.

Ligové zápasy severu proti jihu napsaly celkem už jubilejních čtyřicet zápasů. 18 z nich ovládl Jablonec, třináct soubojů České Budějovice a 9 zápasů skončilo remízou. V loňské sezoně jsme Dynamo porazit nedokázali, doma jsme s ním remizovali 2:2 a venku prohráli 0:2.


Utkání začíná v sobotu 29. října od 15 hodin na Střelnici v Jablonci nad Nisou

Rozhodčí: Batík - Nádvorník, Paták

Delegát: Beneš, Ubias

VAR: Klíma

AVAR: Starý


Author Jan Bendl
Sdílet článek