Article image

Severočeské derby Liberec – Jablonec v sobotu u Nisy!

Team logo Team logo
FC Slovan Liberec FK Jablonec
2:0
FORTUNA:LIGA, 13. kolo so 22. 10. 2022, 16:00
Reportáž

13. kolo FORTUNA:LIGY ozdobí hned dva prestižní derby zápasy. Kromě nedělního derby pražských „S“ ale dojde už v sobotu na severu Čech na tradiční severočeské derby mezi Libercem a Jabloncem!

Severočeské derby s pořadovým číslem 59. se tentokrát odehraje u našeho soupeře. Liberec zažil loni sezonu, kdy se ze samého dna tabulky stačil vyšplhat až na devátou příčku. U Nisy přesto došlo po sezoně k dalšímu velkému třesku v hráčském kádru, deset hráčů odešlo a devět nových přišlo. Funkcionářům se povedlo přivést levého obránce Preislera z Boleslavi, záložníka Červa a další trojici hostů z pražské Slavie – brankáře Stejskala, univerzála Talovjerova a ofenzivního Van Burena. Trenér Luboš Kozel by rád svůj tým viděl v horní polovině ligové tabulky. „Věřím, že můžeme hrát i o první skupinu, a když ne, tak minimálně ve středu tabulky bychom se pohybovat měli,“ je přesvědčený Kozel.

Slovan měl dobrý start do nové sezony, hned v úvodním kole šokoval výhrou 2:1 na Spartě a dařilo se mu i v dalších zápasech. Jenže formu ze začátku sezony nyní vystřídaly čtyři zápasy bez vítězství a pokles vyrovnanou tabulkou na sedmou příčku. „Trošku se v tom poslední dobou plácáme, body nezískáváme, ale musíme si pomoct sami,“ ví liberecký kouč Luboš Kozel. Jeho týmu se překvapivě více daří na hřišti soupeře, kde urval už deset bodů. Zato doma ukořistil jen polovinu z těchto bodů a čeká zde na tříbodový zisk už od 6. srpna. V derby bude našemu rivalovi chybět kapitán Gebre Selassie, který pyká za vyloučení v zápase s Ostravou.

Náš Jablonec zažívá sezonu jak na houpačce, po dlouhém čekání na ligovou výhru, přišla série tří vítězství v řadě, po které ale jabloneckým hráčům zvlhl střelecký prach. I proto přišel neúspěch s Pardubicemi, propadák v podobě vyřazení v MOL Cupu a nedělní porážka s úřadujícím mistrem. Jablonečtí neskorovali v posledních třech soutěžních zápasech a ve vyrovnané tabulce jim patří až dvanáctá příčka. Náš kouč David Horejš zažije atmosféru severočeského derby prvně. „Cítím, že ten zápas má trochu jiný náboj. Víme, jaký soupeř nás čeká a že to nebude jednoduché utkání. Derby zápasy jsou v tomto ohledu vždy trochu specifická. Věřím, že i fanoušci nám tam vytvoří atmosféru a že předvedeme takový výkon, abychom byli spokojení. Potřebujeme ten zápas zvládnout výsledkově. V derby chceme uspět, hráči by měli mít motivaci co největší,“ říká jablonecký kouč.

Našemu týmu se v posledních duelech nedařilo a trenér s týmem pracoval na odstranění neduh. „Zápasy nám teď nevyšly výsledkově. Vyšli jsme střelecky naprázdno a nebodovali jsme. Někdy hledáme špatné řešení, někdy máme zase špatné postavení. Bavíme se o tom, uzpůsobili jsme tomu i tréninky a udělali na to video. Věřím, že se k nám štěstí zase přikloní a začneme dávat branky,“ přeje si kouč aktuálně dvanáctého týmu FORTUNA:LIGY. „Tabulka je strašně vyrovnaná. Na středu je to o rozdílu třech bodů. Čekají nás poslední čtyři zápasy podzimu a my v nich budeme pomýšlet na vítězství a bodový zisk,“ burcuje před podzimním finišem Horejš.

Lepší vzájemnou bilanci v derby má náš soupeř, který zvítězil ve 26 zápasech, Jablonec slavil výhru patnáctkrát a dalších sedmnáct zápasů skončilo smírně remízou. Jablonci se dlouhodobě na stadionu U Nisy nedařilo, poslední roky to už ale neplatí, čtyři roky jsme v Liberci neprohráli, z města pod Ještědem jsme si odvezli tři remízy a jednu výhru. Jak dopadne DERBY s pořadovým číslem 59?


Utkání začíná v sobotu 22. října od 16 hodin na stadionu U Nisy v Liberci

Rozhodčí: Černý - Caletka, Líkař

Delegát: Beneš

VAR: Franěk

AVAR: Kříž


Author Jan Bendl
Sdílet článek