Article image

Před reprezentační pauzou na Slovácko

Team logo Team logo
1.FC Slovácko FK Jablonec
0:2
FORTUNA:LIGA, 9. kolo ne 18. 9. 2022, 16:00
Reportáž

Před první reprezentační pauzou letošní sezony zbývá Jablonci odehrát ligový duel 9. kola FOTRUNA:LIGY na půdě Slovácka, které si poprvé v klubové historii užívá základní skupinu Evropské konferenční ligy UEFA.

Tým trenéra Svědíka loni zažil historickou sezonu, v které obsadil čtvrtou příčku a svůj počin ještě vyšperkoval triumfem v MOL Cupu! V Uherském Hradišti se tak podobně jako loni Jablonec mohli těšit na los předkol Evropské ligy a Konferenční ligy. V první ze zmiňovaných soutěží Svědíkův tým neuspěl ve dvojzápase s tureckým Fenerbahce (0:3 a 1:1), zdárná oprava ale přišla v předkole Konferenční ligy s AIK Stockholm (3:0 a 1:0) a ta už dopadla podle představ. Na Slovácku mohli slavit premiérovou účast ve skupině Evropské konferenční ligy a tučnou prémii do klubové kasy.

V Uherském Hradišti se i přes vidinu evropských zápasů v létě nepodařilo udržet všechny hráče, kteří tým dovedli na loňskou čtvrtou příčku. Odešli gólově produktivní Jurečka, Cicilia a Sadílek. Funkcionáři stačili zapracovat na posilnění, zpět se po sedmi letech vrátil záložník Trávník a po čtyřech letech i obránce Břečka. Ofenzívu navíc posílili Brandner, Kozák, Mihálik, Doksi a Sinjavskij. Ti všichni se mohli těšit na atraktivní a těžký los základní skupiny Konferenční ligy s Nice, Kolínem nad Rýnem a Partizanem Bělehrad. „Kvantita našeho kádru je dostačující, ale když vypadne někdo z osy týmu, je to hned poznat,“ konstatoval kouč Svědík už v rozjeté sezoně. Jeho tým v úvodním evropském zápase skupinové fáze nedotáhl do vítězného konce dobře rozjetý domácí duel s Partizanem (3:3), tento čtvrtek dokázal zase v Kolíně nad Rýmem dotáhnout dvoubrankové manko, přesto nakonec padl v Německu 2:4. Náročný kouč Svědík přesto své svěřence chválil. „Jsem pyšný, že jsme odevzdali takový výkon a nepřijeli jsme si jen pro porážku. Hráli jsme s Kolínem vyrovnanou partii,” prohlásil kouč. V tuzemské FORTUNA:LIZE prozatím jeho tým posbíral v osmi ligových kolech deset bodů, které ho řadí na osmou příčku tabulky.

Jablonec si v posledním ligovém kole připsal o minulém víkendu první výhru, když na Střelnici zdolal 3:0 Hradec Králové. Ve středu si tým trenéra Davida Horerše zajistil výhrou 4:0 na půdě třetiligového Motorletu Praha klidný postup do 3. kola MOL Cupu a nyní se Jablonec pokusí bodovat před reprezentační pauzou i na půdě Slovácka. „Čekáme těžké utkání. Slovácko má zkušený a dobře vedený tým, což prokazoval už v loňské sezoně. Hraje evropské poháry a jeho tým má neskutečnou kvalitu. Ale my máme také kvalitu a nějakou cestu už jsme ušli. Určitě potřebujeme bodovat a jedeme tam s tím, že budeme chtít na Slovácku uspět,“ říká jablonecký kouč před odjezdem výpravy k zápasu.

Rovných čtyřicet zápasů v lize už za sebou mají Slovácko s Jabloncem. Devětkrát tyto souboje ovládlo Slovácko, 15 zápasů skončilo dělbou bodů a 16x bral tři body náš Jablonec. V loňské sezoně jsme na Slovácku prohráli 1:2 a doma remizovali 1:1.


Utkání začíná v neděli 18. září od 16 hodin na Městském stadionu Miroslava Valenty v Uherském Hradišti

Rozhodčí: Nehasil - Mokrusch, Volf

Delegát: Beneš, Trčka

VAR: Orel AVAR: Leška


Author Jan Bendl
Sdílet článek