Article image

V úterý večer na Střelnici pražská Sparta!

Team logo Team logo
FK Jablonec AC Sparta Praha
1:1
FORTUNA:LIGA, 6. kolo út 30. 8. 2022, 20:00
Reportáž

První anglický týden nové sezony pokračuje pro naše fotbalisty dalším domácím střetnutím. Na Střelnici dorazí v úterý večer pražská Sparta s novým koučem Priskem.

Na Letné se v létě udály další převratné změny. Pražané se znovu vydali cestou zahraničního kouče, tentokrát si vybrali dánského trenéra Briana Priskeho. Někdejší špičkový obránce a nástupce Pavla Vrby začal s týmem pracovat v polovině června. Jako cíl mu byl vytyčen postup do základní skupiny evropského poháru a zisk titulu v domácí soutěži. „Není pochyb o tom, že na Letnou chceme vrátit titul. Snažili jsme se mužstvu vštípit nějaké taktické záměry, s kterými jsme do Sparty přišli. Hodně jsme se zaměřovali na defenzivní část hry. Moc dobře vím, že si všichni naši fanoušci přejí už úspěch, od posledního titulu už utekla hodně dlouhá doba,“ připomněl Priske sparťanské čekání na ligový primát, který se naposledy povedlo získat v roce 2014.

Na Letné došlo v letních měsících k výrazné obměně kádru. Nejenže skončil zkušený Dočkal, ale klub pustil dál rozvíjet svůj talent mladého Hložka do německého Leverkusenu. Další velké oslabení přišlo v podobě nedávného odchodu stopera Hancka do Feyenoordu. Pražané ale byli aktivní i na opačné straně barikády a do týmu přivedli na hostování záložníka Jankta, útočníka Kuchtu či záložníka Sadílka. Zpevnit obranu mají dánský obránce Sörensen, exjablonecký Zeleného a exhradecký Mejdr.

Jenže start Spartě nevyšel vůbec podle představ. První z předsezonních cílů v podobě postupu z 2. předkola Evropské konferenční ligy vzal za své hned po dvojzápase s norským Viking Stavanger. Otřesená Sparta poté nezvládla ani ligový start ve FORTUNA:LIZE, v kterém doma nečekaně padla s Libercem. Poté už začali Priskeho svěřenci bodovat, přidali tři výhry v řadě v Budějovicích, s Olomoucí a v Mladé Boleslavi. O víkendu však doma jen remizovali 1:1 s Bohemians. Letenští tak aktuálně drží třetí příčku ligové tabulky s dvoubodovou ztrátou na vedoucí Slavii.

Jablonečtí fotbalisté zůstávají na začátku nové sezony za očekáváním, po pěti kolech jim v tabulce svítí pouhé tři body za stejný počet remíz. V úterý navíc týmu bude kvůli dohodě klubů chybět dvojice hostující hráčů ze Sparty Polidar a Sejk. „Jestli můžu mluvit za oba, tak nás to samozřejmě mrzí. Chtěli jsme se nějak ukázat proti týmu, který nás vlastní. Bohužel je to takhle nastavené a my s tím nic neuděláme, říká Matěj Polidar. Náš trenérský štáb se tak bude muset při sestavování základní jedenáctky na úterní duel obejít bez nich. „Těžký zápas to bude určitě, i z toho pohledu, že nám dva hráči nemohou hrát. Budeme se to snažit nahradit, ale nebude to se Spartou jednoduché, protože na nějaké vlně je a hráli celkem dobře. I když bylo vidět, že když na ně Bohemka hrála agresivní souborový fotbal, tak si šance vytvářela a ve finále mohla na Letné i vyhrát. Musíme předvést něco podobného, co Bohemka. Uhrát to fotbalově, ale i agresivitou a takovým srdíčkem,“. říká před úterním zápasem Tomáš Čížek, asistent trenéra Davida Horejše. Právě agresivita nám scházela v sobotním klání proti Baníku, což mělo za důsledek, že nás Baník dostal pod tlak a vyrovnal. To byl asi největší kámen úrazu, že jsme nevyhrávali osobní souboje a nesbírali druhé balony. Tím se Baník dostal na koně a dostal nás i pod tlak. To byl asi jeden z těch velkých problémů, dodává Tomáš Čížek.

Ostře sledované zápasy s pražskou Spartou napíší v úterní podvečer už svůj 59. díl. Bilance dosavadních ligových soubojů však vyznívá pro naše hosty z Prahy. Sparťané z nich ovládli 36 zápasů, 11 jich skončilo remízou a dalších 11 vítězstvím jabloneckých barev. V loňské sezoně jsme se s letenským klubem dvakrát rozešli smírným výsledkem 1:1.


Utkání začíná v úterý 30. srpna od 20 hodin na Střelnici v Jablonci nad Nisou

Rozhodčí: Machálek - Nádvorník, Machač

Delegát: Dvořáček, Bajer


Author Jan Bendl
Sdílet článek