Article image

Ve středu na Střelnici dohrávka se Spartou!

Team logo Team logo
FK Jablonec AC Sparta Praha
1:1
FORTUNA:LIGA, 22. kolo st 9. 3. 2022, 18:30
Reportáž

Prestižní utkání mezi dvanáctým a třetím týmem ligové tabulky startuje na Střelnici v 18:30 hodin.

V původním termínu 20. února zasypal Jablonec těžký mokrý sníh a tak se kvůli podmáčenému terénu hrát nemohlo. Teď bude snad už počasí moudřejší.

Pražská Sparta šla do jara z pozice třetího týmu FORTUNA:LIGY a na stejném místě se nachází i nyní. Jenže bodová ztráta na vedoucí duo Slavia – Plzeň narůstá. Ač má Sparta k dobru právě středeční dohrávané utkání u nás, celkově už zaostává za svými soupeři o rovných deset bodů. Připomeňme, že poslední ligový primát byl v jejím držení naposledy už v roce 2014.

Sparta se s Jabloncem potkala na zimním herním soustředění ve Španělsku, kde se oba týmy nedaleko sebe připravovaly na jarní start. V rudém dresu už v tu dobu působil nejlepší jablonecký střelec podzimu útočník Tomáš Čvančara, kterému dobrá podzimní část v našem dresu vynesla na přelomu roku přestup právě na Letnou. Kádr Pražanů se v zimě naopak zúžil o obránce Lischku a křídelníka Karlssona. Další hráči odešli hostovat, jmenovitě obránce Vindheim do Schalke, Drchal do Drážďan, Štetina do Liberce a mladý Sejk byl zapůjčen do Teplic.

Vrbův tým má na začátku jara poměrně nabitý program. Sparťané překvapili velmi dobrým výkonem v MOL Cupu, odkud vyprovodili svého rivala pražskou Slavii. Jenže poté se museli rozloučit s vyřazovacími boji v Evropské konferenční lize UEFA, kde podlehli srbskému Partizanu Bělehrad po výsledcích 0:1 a 1:2. Ani v ligové soutěži zatím Pražané nejsou příliš suverénní, ve čtyřech jarních kolech FORTUNA:LIGY porazili jen Zlín. Naposledy Sparta v přímém boji o mistrovský titul prohrála v derby na Slavii 0:2 a značně si zkomplikovala cestu za vysněným titulem. „Neříkám, že je konec a přišli jsme teď o šanci na titul, ale situace je hodně složitá. Desetibodová ztráta je už veliká. Nemyslím si, že by tak zkušená mužstva jako jsou Slavia a Plzeň si nechala takovou mezeru nějakým způsobem dohrát. Ale hraje se ještě nadstavba a body může poztrácet kdokoliv,“ neskládá ještě zbraně kouč Sparty Pavel Vrba.

Jablonec se ještě loni přetahoval se Spartou o druhé místo v ligové tabulce, ale letos má úplně jiné starosti. A těmi je samotná záchrana v soutěži. Radův tým totiž figuruje ve vyrovnaném spodku tabulky až na dvanácté příčce s minimálními odstupy od dalších protivníků. Radův tým sice na jaře ještě neprohrál, ale bodů má stále zoufale málo, chybí totiž tříbodové vítězství. O víkendu byl Jablonec nakonec rád za domácí remízu 1:1 s Hradcem Králové, když se povedlo těsně před koncem srovnat střídajícímu Ikaunieksovi. „Proti Hradci Králové jsme chtěli zvítězit, ale bohužel se to nepodařilo. Měli jsme určité zdravotní problémy u hráčů, ale na to se nechci vymlouvat, to mají všichni. Naštěstí pro nás jsme vydolovali alespoň bod. Teď musíme dobře zregenerovat, hrajeme hned ve středu proti Spartě. Musíme si dobře odpočinout a pokusit se dát dokupy některé zraněné hráče,“ říká před středečním duelem trenér Jablonce Petr Rada.

V neděli půjde už o 58. vzájemný ligový zápas Jablonce a Sparty. Jablonec zvítězil v jedenácti případech, desetkrát skončily duely remízově a hned 36 zápasů ovládli Pražané. Podzimní zápas na Letné skončil remízou 1:1. Se Sparťany jsme se utkali také přesně před týdnem v rámci semifinále poháru MOL Cup. Ač jsme na Letné třikrát skórovali, přesto se po prodloužení radoval z postupu do finále soutěže náš soupeř. Kdo bude úspěšnější nyní ve středeční ligové dohrávce?


Utkání začíná ve středu 9. března od 18:30 hodin na Střelnici v Jablonci nad Nisou

Rozhodčí: Černý - Nádvorník, Horák

Delegát: Adam, Tandler


Author Jan Bendl
Sdílet článek