Article image

V neděli na Střelnici Sparta Praha!

Team logo Team logo
FK Jablonec AC Sparta Praha
1:1
FORTUNA:LIGA, 22. kolo st 9. 3. 2022, 18:30
Reportáž

Jeden z vrcholů jarní části FORTUNA:LIGY se odehraje tuto neděli na Střelnici. Na náš stadion dorazí jeden z aspirantů na titul. Souboj Jablonce se Spartou startuje úderem 15. hodiny!

Pražská Sparta šla do jara z pozice třetího týmu FORTUNA:LIGY a na stejném místě se nachází i po prvních dvou jarních kolech. Boj o titul ale dál nevzdává ani tentokrát. Poslední ligový primát byl v jejím držení naposledy už v roce 2014.

Sparta se s Jabloncem potkala na zimním herním soustředění ve Španělsku, kde se oba týmy nedaleko sebe připravovaly na jarní start. V rudém dresu už v tu dobu působil nejlepší jablonecký střelec podzimu útočník Tomáš Čvančara, kterému dobrá podzimní část v našem dresu vynesla na přelomu roku přestup právě na Letnou. Kádr Pražanů se v zimě naopak zúžil o obránce Lischku a křídelníka Karlssona. Další hráči odešli hostovat, jmenovitě obránce Vindheim do Schalke, Drchal do Drážďan, Štetina do Liberce a mladý Sejk byl zapůjčen do Teplic.

Vrbův tým má na startu jara nabitý program. V jeho ligovém úvodu Sparta vybojovala ze dvou ligových kol jen stejný počet bodů. Remizovala totiž nejdříve bez branek v Budějovicích, kde mohla být za remízu nakonec i ráda. A remízou skončilo i důležité utkání s přímým konkurentem v boji o titul. S Plzní totiž vydolovala bod vyrovnávajícím gólem Hložka až v 91. minutě a jen díky tomu udržela v tabulce stále čtyřbrankový odstup od vedoucí Slavie a reálně zůstává ve hře o titul. Trenér Vrba i přes domácí ztrátu pochválil mužstvo za projevený charakter a dotažení dvoubrankového manka. „Dokázali jsme se zvednout a udrželi neporazitelnost na Letné. Ale měli jsme i štěstí. Čtyři body v tabulce jsou ještě hratelné,“ přemítá zkušený Vrba nad vývojem v ligové tabulce.

Mezi ligovými zápasy však letenští fotbalisté překvapili v MOL Cupu postupem do semifinále přes Slavii. V Edenu totiž po velmi dobrém výkonu porazili odvěkého rivala z Vršovic dvěma góly a nemuselo zůstat jen u nich.

Jenže celkově zatím zůstává Sparta spíše za očekáváním. Mezi zápasem v Jablonci totiž Sparta pokračuje tažením na evropské scéně. V jarní vyřazovací části Konferenční ligy čelí ve dvojzápase srbskému Partizanu Bělehrad. Jenže ve čtvrtek prohrála na domácí půdě 0:1 a za týden musí u soupeře dohánět jednobrankové manko.

Jablonec v jarní části ještě neprohrál, po domácí ligové výhře nad Olomoucí přivezl důležitý bod za remízu 1:1 i z Karviné. Ve středu se Radově družině vedlo v pohárovém čtvrtfinále MOL Cupu, na Střelnici porazila 4:0 Mladou Boleslav a v semifinále soutěže narazí v Praze právě na Pražskou Spartu.

Autor dvou pohárových gólů do sítě Mladé Boleslavi Tomáš Malínský se už nemůže nedělního utkání dočkat. „Těšíme se na ten zápas všichni. Doufáme, že přijde co největší počet fanoušků. Spartu budeme chtít v domácím prostředí potrápit. Uděláme maximum pro to, abychom uspěli,“ je odhodlaný jablonecký záložník. Na atraktivního soupeře se chystá také náš hlavní kouč Petr Rada. „Čeká nás těžké utkání. V lize máme starosti a potřebujeme vyskočit z toho spodku tabulky. Nečekají nás teď vůbec lehké zápasy. Navíc bude asi těžký terén. Hrajeme kombinační fotbal dlouhodobě, chceme hrát po zemi. Jenže se bude hrát dvacátého února, a to u nás na severu nemůže nikdo čekat jiné podmínky. Sparta je asi zklamaná, v lize chtěla určitě na jaře bodů více, ale v poháru na Slavii předvedla excelentní výkon,“ říká na adresu soupeře jablonecký lodivod Petr Rada.

Stadion na Střelnici čeká po středečním pohárovém zápase MOL Cupu s Mladou Boleslaví další zatěžkávací zkouška. V neděli půjde už o 58. vzájemný ligový zápas Jablonce a Sparty. Jablonec zvítězil v jedenácti případech, desetkrát skončily duely remízově a hned 36 zápasů ovládli Pražané.


Utkání začíná v neděli 20. února od 15 hodin na Střelnici v Jablonci nad Nisou

Rozhodčí: Černý - Nádvorník, Horák

Delegát: Adam, Tandler


Author Jan Bendl
Sdílet článek