Article image

Jaro odstartováno těsnou výhrou nad Olomoucí!

Team logo Team logo
FK Jablonec SK Sigma Olomouc
1:0
FORTUNA:LIGA, 20. kolo so 5. 2. 2022, 15:00
Reportáž

Jablonečtí fotbalisté začali jarní práci za záchranou v soutěži vítězně. V zápase proti Sigmě Olomouc se zrodila řada šancí na obou stranách, ale body zůstaly doma díky góly Miloše Kratochvíla.

V jarní premiéře nemohl kouč Rada počítat s vykartovanými Považancem a Surzynem. Ze zdravotních důvodů mu chyběli i Krob, Pleštil, Nešpor, Smejkal a Haitl. Základní jedenáctka tak doznala změn, stopery hráli Martinec s Kubistou, na levou obranu se stáhl Zelený. V útoku si ligovou premiéru odbyl nový útočník Silný.

Trávníkáři připravili na zdejší klimatické podmínky sice měkké, ale dobře připravené hřiště. Na první zakončení se čekalo až do desáté minuty, to hlavou zaměstnal po rohovém kopu brankáře Stejskala stoper Martinec. Hosté odpověděli nepřesným zakončením Zifčáka. Pak vznikly zmatky v pokutovém Sigmy po dalším z rohových kopů, poskakující míč však nestačil nikdo zakončit. Úsměvná situace přišla když si dezorientovaný Jemelka málem vstřelil vlastní branku, ale k překvapení všech se konal jen odkop od branky. Ve 23. minutě rozhodčí přehlédl na středu hřiště loket ve tváři Silného, Olomouc rychle zaútočila po straně Navrátilem a jeho následný centr Chytil usměrnil za záda brankáře Hanuše. Olomoučtí se ale z vedení radovali předčasně, VAR odhalil ofsajdové postavení zakončujícího Chytila.

Jablonečtí poté přežili další smrt, když prudký centr nasměroval hlavou přímo do náruče našeho brankáře Růsek! Další střelecký pokus obstaral na opačné straně z hranice vápna novic v jabloneckém dresu Silný, ale Stejskal byl pozorný. V závěru poločasu ještě odražený balon napálil na naši branku Navrátil, ale Zelený stihl jeho pokus vykopnout už za překonaným Hanušem! Těsně před odchodem do kabin připravil palebnou pozici Silný Kratochvílovi, ale skvělý obranný zákrok tentokrát předvedl olomoucký stoper Beneš. Tečku za prvním poločasem udělal po centru Zeleného hlavou na zadní tyči Holík, ale Stejskal stačil míč u tyče vyrazit!

Hned v úvodu druhého poločasu měli dobrou příležitost Jablonečtí, ale Malínský místo zakončení vylepšoval palebnou pozici Kratochvílovi, jehož zakončení na branku ale bohužel neprošlo. O čtyři minuty později byl po Martincově centru z pravé strany zbourán ve vápně Pilař, odražený míč však nekompromisně ranou pod břevno poslal Kratochvíl – 1:0!

Kratochvíl mohl jen o minutu později přidat druhý gól, tentokrát ale Stejskal stačil jeho ránu z okolí penaltového puntíku vyboxovat! Na hřišti nechyběly emoce, strkanice vznikla přímo před trenérem Radou po kontaktu Zeleného s Matouškem, odměněn žlutým napomenutím byl ale jen jablonecký hráč. V 59. minutě se hráči soupeře drželi za hlavu, Zmrzlý už překonal i brankáře Hanuše, ale míč z brankové čáry znovu stačil vykopnout zachránce Zelený!

Jablonec byl ale dál nebezpečný, mimo letěly střely Silného a Pilaře. S přibývajícím časem se logicky horšil stav měkké hrací plochy a hráčům se obtížněji kombinovalo. V 70. minutě se na hřiště dostala další zimní posila Václav Kadlec.

Čtvrt hodiny před koncem se Hanáci prokombinovali až před Hanuše, ale Chvátal naštěstí ve velké šanci přestřelil jablonecké břevno! Náš tým mohl vzápětí pojistit své vedení, ale Kadlec po sedmi minutách pobytu na hřišti zblízka nepřekonal skvělého Stejskala v brance Sigmy!

Čtyři minuty před koncem prodloužil hostující centr Růsek na vzdálenější tyčku jablonecké svatyně!

Jablonec si ale těsné a tolik důležité vítězství na startu jara už vzít nenechal.


Author Jan Bendl
Sdílet článek