Article image

V souboji týmů, kterým se nedaří, vyzveme Pardubice

Team logo Team logo
FK Jablonec FK Pardubice
1:1
FORTUNA:LIGA, 13. kolo ne 31. 10. 2021, 15:00
Reportáž

V poslední říjnový den hostíme na našem stadionu fotbalisty Pardubic. Oba týmy zatím nezažívají vůbec dobrý ligový podzim. Souboj dvanáctého Jablonce a čtrnáctých Pardubic začíná výkopem v neděli v 15 hodin.

Pardubice se loni po 51 letech vrátily mezi ligovou elitu a soutěž notně oživily. S úctyhodným ziskem 52 bodů obsadil nováček loni parádní sedmou příčku. O pardubické hráče byl rázem zájem. Ewerton zamířil do Mladé Boleslavi, hostování skončilo taktéž plzeňskému Hlavatému a Pfeiferovi, odešli také Petráň a Sláma, k nám do Jablonce přestoupil Surzyn. Trenéři tak museli skládat prakticky z poloviny novou základní sestavu. V létě hodně testovaných hráčů na zkoušce neuspělo, přesto se podařilo kádr doplnit. Především díky spolupráci s mistrovskou Slávií, která do Pardubic pustila na hostování trojici Beran, Červ a Markovič. Z Mladé Boleslavi přišel talentovaný Dufek, z Olomouce Chytil a z Plzně Matějka. Jednání o posilách však nebylo jednoduché, jak přibližuje sportovní manažer Zavřel. „Narazili jsme na to, že už nejsme ten hodný druholigový tým, kterému každý rád pomůže. Už jsme pro ostatní konkurence a oni nás tak i berou,“ uvedl ke složitým vyjednávání o transferech pardubický funkcionář. Klubový šéf Vladimír Pitter už před startem nové ligové sezony odhadoval, že druhá sezona v lize bude pro nováčka mnohem náročnější. „Nikdo už nás teď nepodcení. Nejsme naivní, víme, že to bude hodně náročné. Ale my uděláme vše pro to, abychom na jaře 2023 přivedli ligu na nový stadion do Pardubic,“ má jasnou vizi Pitter. V městě perníku totiž začíná výstavba nového stánku pro místní fotbalisty.

Východočeši nezažívají podobně jako náš Jablonec vůbec dobrý ligový start. Vyhráli jen jediný ligový zápas z dvanácti možných, navíc vypadli s druholigovou Jihlavou i z tuzemského poháru MOL Cup. O posledním víkendu Pardubice nezvládly ani důležité domácí utkání se Zlínem, jejich fotbalisté zahodili i pokutový kop a rozešli se Ševci ze Zlína bezbrankovou remízou. „Je to pro nás zklamání, tahle ztráta nás hodně bolí, navíc nás teď čekají zápasy se silnými soupeři. Vnímáme, že i týmy kolem nás nějak extra nebodují, ale o to víc pak budou ty zápasy s nimi těžší,“ tuší pardubický trenér Novotný. Jehož tým je před nedělním utkání v Jablonci se sedmi body až na čtrnácté příčce FORTUNA:LIGY.

O moc lépe na tom není ani náš Jablonec, ten s pouhými dvěma výhrami a pěti remízami posbíral během dvanácti kol jen jedenáct ligových bodů a patří mu až dvanáctá pozice. Trenér Petr Rada k současnému stavu říká. „S majitelem jsme situaci rozebírali, on fotbalu rozumí a i v této situaci, v které se nacházíme, mám klid na práci. Musíme se z toho dostat sami, chce to trpělivost a udržet nervy i atmosféru v kabině, nic jiného neexistuje. Nemám rád poraženeckou náladu, u hráčů chci vidět nabuzení, sebevědomí a chuť do fotbalu. Pardubice jsou v podobné pozici jako my. Ale my v lize nic nebalíme a chceme být v horní polovině tabulky,“ burcuje tým před nedělním důležitým zápasem Rada.

Stadion na Střelnici bude v neděli hostit teprve třetí vzájemný zápas mezi Jabloncem a Pardubicemi. Předešlé dva souboje vyhrál v loňské sezoně shodným výsledkem 1:0 náš Jablonec, doma gólem Roberta Hrubého a v jarní odvetě v Ďolíčku zajistil tři body Radově družině Martin Doležal.


Utkání začíná v neděli 31. října od 15 hodin na Střelnici v Jablonci nad Nisou

Rozhodčí: Batík - Leška, Podaný

Delegát: Hojsík, Duda


Author Jan Bendl
Sdílet článek