Article image

Žilina, město v údolí řeky Váh

Team logo Team logo
MŠK Žilina FK Jablonec
0:3
Play-off UECL, 2. kolo čt 26. 8. 2021, 18:00
Reportáž

Město našeho dalšího pohárového protivníka se nachází u našich východních sousedů, jen necelých 50 km od českých hranic. Radova družina si po roce opakuje cestu na Slovensko, po Dunajské Strede tentokrát ale zamířila severněji.

Žilina je jedno z největších měst Slovenské republiky, je to centrum severozápadního Slovenska. Leží v údolí řeky Váh v Žilinské kotlině, na soutoku Váhu a řek Kysuca a Rajčianka. První zmínky o městě, které vzniklo na křižovatce dávných cest, obklopených věncem hor, pocházejí už z roku 1208. V první polovině 14. století se Žilina stala královským městem a začala se rychle rozvíjet. Tou dobou tu vzniklo mnoho významných staveb, řadu z nich najdete v historickém centru i dnes.

Počet obyvatel Žiliny začal narůstat až po roce 1850, kdy zde vznikl jeden z největších textilních závodů, dnes zde žije přes 85 tisíc obyvatel.

Město se postupně stalo střediskem průmyslu, dopravy a kultury. Staré jádro města je vyhlášenou památkovou rezervací, je velmi ucelené a dýchne na váš zajímavou atmosférou. Za návštěvu určitě stojí Mariánské náměstí, které lemují domy s romantickým podloubím. Nedaleko stojí Katedrála Nejsvětější Trojice a Burianova věž, což jsou symboly města. Za shlédnutí jistě stojí i Povážské muzeum s Povážskou galerii umění, Stará radnice, Kostel Obrácení sv. Pavla Apoštola s klášterem a podzemními prostory. Do okresu Žiliny patří také Budatínský zámek z druhé poloviny 13. století, kláštery v Tepličke nad Váhom, v Gbeľanoch, v Krasňanoch, v Divinke a v Kuneradě. Žilina je známá také díky vesničce Terchová ve Vrátné dolině.

Součástí města je i Vodní dílo Žilina, přehradní nádrž je velkým přínosem jak pro energetiku, tak i pro rekreaci obyvatel. V Žilině také sídlí univerzita a působí tu i Státní komorní orchestr.

Typickou pochoutkou žilinských obyvatel i jeho přilehlého okolí jsou bryndzové halušky a výrobky z ovčího mléka.


Author Jan Bendl
Sdílet článek