Article image

Trenér Breda: Za vším je chuť a radost ze hry

David Breda, někdejší hráč ligového Jablonce, nyní vede ve fotbalové akademii Jablonec kategorii U18. Co je podle něj klíčem k úspěchu v dorosteneckém věku fotbalistů?

Trenére, vaší bývalou hráčskou kariéru zdobí 12 sezón v lize a 249 ligových startů. Debutoval jste v Hradci Králové, kde jste mimo jiné hrával i v mládežnických kategoriích. Prozraďte čtenářům, kam dále směřovaly vaše kroky profesionálního fotbalisty. Ať už to byly týmy české nebo i na území Německa.

S fotbalem jsem začal v rodném Havlíčkově Brodě pod vedením mého táty, v mládežnickém věku jsem přestoupil do zmiňovaného Hradce Králové, později jsem hrál za FK Jablonec, Slovan Liberec a Fortunu Düsseldorf.

Ještě než se dostaneme k samotnému trénování, tak bychom měli připomenout, že jméno Breda dále figuruje na českých trávnících. Jde o vaše syny Davida a Dominika, které už fanoušci mohou znát i ze zápasů našeho A-týmu.

Oba moji synové začali zkoušet fotbal už v době kdy jsem ještě aktivně hrál, později jsem jim byl nápomocen radou nebo povzbuzením.

Teď k vaší pozici trenéra v jablonecké fotbalové akademii. Trénujete u nás dorostenecký tým U18. Kdo vám s týmem pomáhá a jak probíhá vaše příprava v tomto složitém období?

U týmu U18 se snažíme učit kluky hrát fotbal s trenérem Karlem Vokálem, jinak jsme v úzké spolupráci s trenéry a týmem U19 se kterým společně trénujeme.

Momentálně hráče připravujeme pouze individuálně nebo ve velmi omezeném režimu trénování.

Jakou soutěž s týmem hrajete a na jaké požadavky kladete během zápasu důraz? Dokázal byste říct, v jaké herní činnosti je váš tým dobrý a v čem třeba naopak ztrácí?

Tým U18 hraje Českou divizi dorostu U19 (za poslední rok se bohužel odehrálo pouze 8 soutěžních utkání).

Jako trenér mládeže hodnotím a pracuji s hráči především po stránce jejich individuality, kluci by nám měli v zápasech ukazovat, v čem se díky trénování zlepšují, nebo naopak na čem musíme pracovat. Chceme je co nejlépe připravit pro dospělou kategorii jejich kariéry, aby tam byli co nejplatnější pro svůj tým.

Motivací pro dorostenecké hráče mohou být právě i vaši synové. Co byste jako trenér i otec v jedné osobě poradil ostatním mladým fotbalistům, aby se dostali na takovou úroveň? Co je klíčem úspěchu?

Myslím si, že nad vším je chuť a radost ze hry, důležitá je také kvalita trénování, včetně toho, co všechno pro sebe dělá hráč navíc, dále pak ambice a odolnost při dílčích neúspěších.


Author Jan Bendl
Sdílet článek