Article image

Klement: Trénovaní mě neskutečně naplňuje

Dorostenecké brankáře kategorií U16 až U19 má v jablonecké akademii na starosti Martin Klement, který zároveň působí aktivně i jako gólman u B týmu FK Jablonec.

Tvá přezdívka je Kléma, takže Klémo, odkud a za jakých okolností jste k nám do Jablonce přišel?

S fotbalem jsem začínal v Rajhradě a následně ve Zbrojovce Brno. Do Jablonce jsem přestoupil v roce 2015, takže už to bude šest let. Nejprve jsem zde strávil týdenní stáž v ligovém A týmu, po níž bylo rozhodnuto, že mě Jablonec přivede. Musím konstatovat, že v 16 letech to byla obrovská zkušenost, přišel jsem do A týmu, kde byla éra tzv. Galacticos. Následně přišlo stěhování sem na sever Čech. Působil jsem v ligovém dorostu a přes tehdejší juniorku putoval do A mužstva, kde jsem zažil historický postup klubu do Evropské ligy. V létě po postupu jsem však začal laborovat s kolenem a byl nucen podstoupit dvě operace, tím bohužel moje epizoda v A týmu skončila. Po krátkém působení v třetiligovém Písku jsem se loni v zimě vrátil „domů“ a od té doby zde působím na pozici brankáře v B mužstvu a současně se spolupodílím na přípravě brankářů v dorosteneckých kategoriích. Zároveň jsem také studentem pedagogické fakulty v Liberci.

Jak se Vám v Jablonci líbí a která místa zde máte nejraději?

V Jablonci jsem moc spokojený, našel jsem si zde přítelkyni, mnoho přátel a usadil se. Je zde spousta hezkých míst. Pokud čas dovolí, rád si vyjedu s přítelkyní na kole do Jizerek.

V mládežnických kategoriích jste nastupoval například po boku Alexe Krále. Byl to už tehdy hráč s takovými kvalitami na vrcholový fotbal?

Alex mezi talentované hráče samozřejmě patřil, neřadil bych ho však do kategorie nejtalentovanějších. Byl však zdaleka ze všech nejpracovitější, všechno si vydřel, už jako dítě byl profesionál.

V Jablonci stále působíte jako brankář v B týmu. A zároveň připravujete dorostenecké brankáře, kategorie U16-U19. Ke které z této dvou činností máte blíže?

Momentálně se vzhledem k aktuální situaci věnuji více chytání. Nicméně za normálních okolností díky interní dohodě v klubu se mi bez problémů daří obě činnosti skloubit. Uvědomuji si, že mít takové privilegium v takto mladém věku je závazkem do budoucna, proto se na sobě snažím neustále usilovně pracovat. Trénování mě skutečně naplňuje a v budoucnu bych se v něm chtěl etablovat. Dorostenecké kategorie však nepřipravuji sám, mým kolegou a zároveň mentorem je Libor Macháček, trenér brankářů A mužstva. Naše spolupráce, do které je samozřejmě zapojen i můj trenér v B týmu, Honza Zelenka, je na velmi vysoké úrovni a přípravu všech mladých brankářů v klubu spolu intenzivně konzultujeme. Díky dobré koordinaci našeho úseku trenérů brankářů mohou naši svěřenci za odměnu absolvovat některé tréninkové jednotky s B týmem nebo A týmem. Je to pro ně velká škola a zároveň motivace pro jejich další rozvoj. Našim společným cílem je vychovat následovníky takových jabloneckých legend jakými byli a jsou Jiří Zemler, Zdeněk Jánoš nebo Michal Špit.


Author Jan Bendl
Sdílet článek