Article image

Kouč U16 Bekakis: Někteří předpoklady mají

Po trenérech žákovské kategorie se v našich rozhovorech zaměříme na představení koučů dorosteneckých kategorií naší fotbalové akademie. Prvním z nich je trenér U16 Džimis Bekakis.

Trenére, vy pocházíte z Jablonce, kde jste hrál do svých dvanácti let. Kam směřovaly vaše následující kroky aktivního hráče?

Ano, přesně tak, poté jsem až do A-mužstva působil v Teplicích. Na vojně VTJ Tábor. Později VTJ Karlovy Vary, RH Cheb, opět FK Teplice a nakonec v německém SV Neuendorf.

V jablonecké akademii na pozici trenéra nejste poprvé. Ani Liberecký kraj vám není cizí. Kde jste jako trenér v okolí trénoval?

Cizí mi určitě není a dost se mi tu i líbí. Nejprve tedy ve Slovanu Liberec jako asistent trenéra v A-mužstvu, poté juniorka. Následovala juniorka FA Jablonec, divizní FK Turnov, FK Sedmihorky. Teď působím opět v Jablonci v U16.

V současnosti trénujete kategorii U16. Kdo je s vámi v realizačním týmu? Dokázal byste vyzdvihnout nějakého hráče z vašeho týmu, který by v budoucnu mohl mít nakročeno do velkého fotbalu?

S trénováním mi pomáhá asistent Renda Feri. Vedoucím je Jaroslav Hurych. Jejich práce si cením a tímto je zdravím. K té druhé otázce je složité odpovědět, protože je dost těžké říci o někom, že bude hrát velký fotbal. Záleží, jak na sobě hráči budou pracovat a jak se budou zlepšovat. Určitě ale můžu prozradit a zároveň tak i motivovat kluky, že někteří jedinci předpoklady mají!

Co může být rozdílné pro hráče, který opustil žákovskou kategorii a posouvá se věkem do dorostu? Jaká jsou úskalí?

Určitě se musíme zaměřit na více věcí. Z kondičních schopností jasně síla, protože dorostenecký fotbal už je více důraznější v osobních soubojích. Taky do zápasu vstupujeme s předem danou taktikou.

Čtenáři si vás dle jména spojí s A mužstvem, kdy jste zaskakoval na pozici hlavního trenéra v ligovém zápase proti Brnu. Jaké máte vzpomínky na toto utkání?

Zápas si moc dobře vybavuji. Bohužel moc dobré vzpomínky na něj nemám, protože jsme v něm prohráli.


Author Jan Bendl
Sdílet článek