Article image

Fotbalu se musí člověk obětovat, říká kouč Bejda

V naší fotbalové akademii se kromě vedení kategorie U14 zabývá skautingem mládežnických kategorií trenér Stanislav Bejda. Co vše o sobě prozradil v rozhovoru?

Trenére, vaše jméno není spojeno s pouze s mládežnickým fotbalem. Prozraďte čtenářům, kde všude se podílíte na rozvoji sportů s fotbalovým míčem.

Je to tak, jsem takový fotbalový blázen. Sportování a především vše, co se týče fotbalu mám rád ve všech podobách a bez toho bych to dělat nemohl. Jelikož práce mládežnického trenéra je souběžně i mou prací, musím se otáčet trochu víc. Kromě trenéra U 14 ve FA Jablonec, se zabývám skautingem pro naše mládežnické týmy, především pro žákovskou kategorii. Mám na starosti především region od Mladé Boleslavi, kde bydlím až k Jablonci a Českodubsko, kde jsem před jedenácti lety založil Mládežnický fotbalový klub Podještědí, působím zde i funkcionářsky a koordinuji 3 mládežnické týmy. V areálu Českého Dubu společně s Luďkem Zelenkou organizujeme po stejnou dobu fotbalové kempy. V loňské sezoně jsem začal nabízet i individuální a skupinové tréninky pro všechny kategorie. Jako hráč jsem už bez ambicí a ve velkém fotbale jsem aktuálně bez angažmá, ale v loňské sezoně jsem hrál ještě v divizní Ostré. Aktivně hraju ještě malý fotbal, ale ten se teď hrát nesmí a co si na staré kolena užívám je první liga futsalu za Démony Česká Lípa, kde i v této době při pravidelném testování hrajeme. Jako trenér malé kopané působím již osmým rokem u Reprezentace ČR, ale zde je to spíše o jedné velké akci za rok na MS nebo ME.

Zmínil jste malou kopanou. Připomeňte čtenářům vaše nejsvětlejší momenty s českou reprezentací.

Moje cesta začala v Řecku na ME, kde jsem s reprezentací odcestoval jako hráč a s pátým místem přijel jako asistent trenéra, následovalo třetí místo z ME 2014 v Černé Hoře, páté místo z MS 2015 v USA, kde jsem byl ještě hrajícím asistentem. V Chorvatském Vršaru na ME 2015 jsme skončili smolně na 4. místě. V Maďarsku jsme v roce 2016 vybojovali bronzové medaile. Na ME 2017 u nás v Brně jsme obsadili 2. místo a pak už jsem se posunul na pozici hlavního trenéra a přišli největší úspěchy - historické vítězství a titul MS z Tuniska 2017 a následovaly i zlaté medaile z ME z ukrajinského Kyjeva 2018. Vítězný hattrick jsme završili vítězstvím v kontinentálním poháru opět v Tunisku 2018. Na posledním velkém turnaji MS v australském Perthu jsme obsadili 5. místo, po vypadnutí s vítězným Mexikem.

S vedením mládežnických týmu máte velké zkušenosti, kde všude jste doposud měl možnost trénovat mládež?

Pocházím z Mladé Boleslavi, takže už jsem zde prošel všechny kategorie až po U16 a působil v rolích šéftrenéra přípravek a hlavního trenéra SpSM, působil jsem také (trenérsky i hráčsky) v Semilech, v České Lípě, v Nymburce (vždy spojeno s mládežnickým i s dospělým fotbalem). Jako hlavní trenér SCM a trenér U16 jsem působil v Hradci Králové po předchozím sedmiletém působení zde v JBC, ale teď po roční pauze jsem se vrátil zpět do FA Jablonec. Zbyde-li mi čas jedu pro zpestření na nějaký turnaj s týmem přípravky MFK Podještědí, abych měl přehled i o okresním fotbale, objíždím zápasy v okolí a vyhledávám zajímavé hráče nebo sleduji zápasy syna, který hraje v FK MB U15 a tím pádem vidím i soupeře pro naší U15 a U14. Teď bohužel sleduji jenom profesionální soutěže v televizi, hlavně Premier league.

V Jablonecké akademii trénujete kategorii U14. Jaké jsou vaše dojmy s nejvyšší žákovskou soutěží u nás.

V žákovské lize jsou pouze top týmy z nejlepších českých klubů a fotbalových akademií, ve většině těchto klubů jsou před námi, ale pro nás je to výzva, a pokud chceme produkovat konkurenceschopné hráče do vrcholového dospělého fotbalu, musíme se konfrontovat s těmi nejlepšími. U nás ve FA v Jablonci pracujeme s každým hráčem, který chce hrát fotbal a pro ty, kteří výkonnostně nestačí, máme připraveny rezervní týmy. Samozřejmě chceme z co nejvíce našich hráčů vychovat dobré fotbalisty, ale zároveň chceme, aby i všichni s láskou a úctou vzpomínali na období strávené na mládežnickém úseku a vychovali jsme dobrého člověka.

Jak se nyní v této omezené době s hráči připravujete, a kdo vám s týmem pomáhá jako asistent?

Tato doba je složitá, ale má i svá pozitiva. Ukazuje nám, kdo má jaký vztah k fotbalu, kdo na sobě chce víc pracovat. Fungujeme jak v on-line prostředí, výzvy a virtuální tréninky, ale scházíme se i na skupinových trénincích aktuálně stavěných pro dvojice. Také jsme zorganizovali víkendové teambuildingové rodinné výlety na rozhledny Císařský kámen a Černou studnici, takže se snažíme být stále aktivní. Jenom ty zápasy nám chybí, ale věřím, že konkrétně našemu týmu tato doba pomůže k tomu, abychom dohnali propastný výkonnostní rozdíl proti nejlepším týmům v ČR. Jako asistenty mám své bývalé svěřence Martina Řezníčka a Davida Svobodu, kteří oba kloubí své trenérství s VŠ studiem, což je předpoklad a budoucnost kvalitního trenérského vedení ve FA Jablonec.

Neuniknete časté finální otázce. Co byste poradil mladým fotbalistům, aby se mohli stát kvalitními hráči a dosáhnout úspěchů?

Začnu trochu obecně – pro někoho je úspěch, že díky správnému nastavení se stane úspěšným trenérem, funkcionářem, rozhodčím nebo pouze fanouškem či rodičem, který bude chtít dát podporovat fotbal. Pro jiného bude úspěch, že bude mít ze sportu a fotbalu radost a bude ho hrát třeba i v té menší formě, ale po celý život.

Co by měl ale dělat ten, kdo chce být úspěšný hráč, který se bude pohybovat v profesionálním fotbale? Hráč by měl mít předpoklady a talent, který musí správným tréninkem rozvíjet, ale dále je to o velké dřině a odříkaní. To jde jen těžko bez podpory rodiny. Dále je to o štěstí, ale to přeje připraveným. Je hodně možností, jak svůj potenciál rozvíjet – individuální tréninky, mentální koučink apod. Ale hlavně – musí to chtít sám hráč, věnovat se fotbalu naplno, milovat ho a obětovat se mu!


Author Jan Bendl
Sdílet článek