Article image

Rada byl rád za výhru, jak hodnotil nováčky?

Team logo Team logo
FK Jablonec FK Pardubice
1:0
FORTUNA:LIGA, 1. kolo ne 23. 8. 2020, 16:30
Reportáž

Náš kouč Petr Rada v pátek oslavil 62. narozeniny a hráči mu v neděli další pěkný dárek v podobě tří bodů získaných nad nevyzpytatelným nováčkem z Pardubic. Jak duel hodnotil a jak se mu zamlouvaly výkony nováčků v jabloneckém dresu?

Pardubickou premiéru v nejvyšší fotbalové soutěži hodnotil kouč Jaroslav Novotný. „Všichni jsme se samozřejmě těšili. Chyběli nám záložníci, viditelná byla ztráta Hlavatého. Na kraji hřiště nám hrál ale dobře Tischler, ač jsme to pak trochu proházeli. První poločas jsme byli dobří v obraně, dobře jsme se i posouvali. Domácí jsme nepouštěli do žádných šancí. V závěru poločasu jsme měli sami největší šanci Tischlerem, ten se dobře uvolnil, ale bohužel těsně netrefil branku. Měli jsme tam dalších několik dobrých příležitostí, jenže nic jsme neproměnili. Bohužel, ještě před vedoucí brankou domácích nám tam zůstal volný Robert Hrubý, podruhé už svou šanci proměnil. Snažili jsme se to pak otevřít a domácí si vypracovali ještě dvě šance. Za výkon jsme si asi bod zasloužili. Ale musíme být důslednější v koncovce, to je jediná cesta k vítězství,“ zhodnotil premiérový zápas v nejvyšší soutěži kouč Východočechů.

Trenér Jablonce Petr Rada prozradil na zprostředkované tiskové konferenci, že mu kontakt se zástupci médií chybí a pak už se pustil do hodnocení samotného zápasu s Pardubicemi. „Mrzí mě, že ani teď tu nemohou být novináři. Ač je kritika někdy nepříjemná, tak takový ten kontakt s nimi mi chybí. Ale k zápasu. Úvodní duely jsou takové kostrbaté, loni jsme taky neodstartovali zrovna nejlépe. Teď jsme na úvod měli nováčka, který hraje prakticky dva roky ve stejné sestavě. Věděli jsme, že to bude zápas o tom, kdo udělá chybu. V prvním poločase hrál soupeř z hlubokého bloku, dobře se přesouval a čekal na naši chybu. My jsme hráli pomalu a jen jsme si přihrávali. První půle nebyla z naší strany dobrá, nemám z ní dobrý pocit. Neměli jsme tam takový ten šmrnc, ani žádnou vyloženou šanci. Soupeř tam měl šanci, kdy jsme tam špatně vystoupili a soupeř toho málem využil,“ hodnotil Rada první půli a pokračoval. „Do druhého poločasu jsem hráče upozorňoval, že to bude chtít trpělivost, že šance přijde. To jsme splnili, čekali jsme. Poslali jsme do hry místo Ladry Roberta Hrubého, ten nebyl v základu, protože jsme chtěli mít původně ostřejší kraje. Robert tam už měl gólovku, když byl sám na malém vápně, škoda že mu ze spoluhráčů někdo nezařval. Ve hře už jsme tam ale měli více přečíslení po stranách, byli jsme tam živější. Robert Hrubý udržel dost míčů, dovedl usměrnit naši hru směrem dopředu. A po dobrém centru Holíka navíc Robert Hrubý proměnil šanci hlavou. Jeho efektivita drží. Měli jsme tam ale i tři takové divoké ztráty. Soupeř už to pak trochu otevřel a nám se otevíraly prostory, byly tam tři slibné příležitosti, ale bohužel. Uhráli jsme to s nulou vzadu. Ze zápasu jsem měl docela obavy. Jestli budou hrát Pardubice takto zodpovědně, tak budou nepříjemným soupeřem pro každého. Našim divákům patří dík, povzbuzovali nás, jsem rád, že jsme to udolovali a máme tři body,“ konstatoval spokojený lodivod Severočechů.

Jak se našemu kouči zamlouval výkon nových hráčů? „Ladra byl možná trošičku nervoznější, udělali jsme poločasovou změnu, která nám vyšla. Martinec odehrál dobré utkání, žádnou chybu neudělal, dobře dostupoval hráče, při standardkách se dostával k zakončení. O Zeleném víme, ten hrál tu svojí hru a může hrát ještě lépe. Schranz bojuje, svou pracovitostí bude pro nás taky hodně důležitý. Roberta Hrubého znám už ze Slavie, vysvětlil jsem mu, proč nehrál od začátku. Kádr máme vyrovnanější, můžeme trošku rotovat sestavou. Nehráli jsme asi tak, jak bychom si úplně představovali, uvidíme, jak to bude vypadat v dalších zápasech. S výkony nováčků jsem ale spokojený,“ řekl na adresu nových tváří trenér Rada.

Ten by přivítal uzdravení a zapojení dalších marodů z jeho kádru. „Přál bych si, aby se nám uzdravili ještě Pleštil, Pilař a Doležal a měli jsme ten kádr ještě širší. Před Evropskou ligou se chceme dobře rozehrát a já budu při losu doufat, že budeme hrát doma,“ vyhlíží už nenápadně mezinárodní boje náš trenér.


Author Jan Bendl
Sdílet článek