Article image

Liga je zpět, Jablonec hostí Pardubice!

Team logo Team logo
FK Jablonec FK Pardubice
1:0
FORTUNA:LIGA, 1. kolo ne 23. 8. 2020, 16:30
Reportáž

Do nové sezony odstartuje náš tým domácím zápasem proti nováčkovi soutěže z Pardubic, ten se do ligy vrací po 51 letech a svou premiéru si odbyde právě na pažitu jablonecké Střelnice.

Perníkáři se na prvoligovou scénu vrací počtvrté v historii. Před dvanácti lety započala v jejich klubu nová éra a to sloučením hned několika klubů. Tým se pak z těch nejnižších pater české kopané probil až mezi ligovou elitu. Po dlouhých 51 letech se tak do hokejového města vrací nejvyšší fotbalová soutěž. „Nechceme v ní hrát jen krátkou epizodu. Naším prvoligovým cílem je udržet se a stát se stabilním týmem nejvyšší soutěže,“ prohlašuje předseda klubového představenstva Pitter. Jeho klub ale bude kvůli nevyhovujícímu stadionu Pod Vinicí postrádat domácí prostředí, svůj dočasný azyl totiž východočeši našli v pražském vršovickém Ďolíčku. „Věřím, že azyl přečkáme a budeme se těšit na nový stadion,“ říká pardubický funkcionář. Město samotné po postupu klubu stačilo vypsalo tendr na opravu Letního stadionu.

Druhým důležitým faktorem pardubického nováčka je stav hráčského kádru trenéra Jiřího Krejčího, který nedoznal razantních změn. Po operaci se vrátil Petráň, mezi nováčky je talentovaný Vít a další vlastní odchovanci. „Do ligy jsme postoupili, protože jsme měli týmového ducha, stáli jsme při sobě a šli za svým cílem. Může být naše výhoda, že tu budeme mít hráče, kteří nejvyšší soutěž vykopali,“ soudí kouč Krejčí, který ještě vyhlíží křídelního záložníka a hroťáka. „Potřebujeme konkurenci, aby se hráči mohli zlepšovat,“ dodává kouč.

Pardubice ve zkrácené přípravě na FORTUNA:LIGU stihli odehráli pět přípravných duelů, se všemi prvoligovými týmy včetně našeho Jablonce remizovali, porazili Jihlavu a prohráli s Chrudimí. V generálce na ligový start však Krejčího tým nečekaně podlehl v MOL Cupu na hřišti divizního Kolína po penaltovém rozstřelu. „Totálně jsme selhali v koncovce, hlavně v prvním poločase, kdy jsme mohli vést i 5:0 a mohlo být po zápase. Možná to přišlo v pravou chvíli,“ ohlíží se za vyřazením pardubický lodivod. „Ale elán nám nechybí. 51 let jsme tu neměli první ligu a to je dostatečná motivace na to, abychom se v nejvyšší soutěži ukázali v dobrém světle. Věřím tomu, že v Jablonci nedáme kůži zadarmo.“

Jablonečtí fotbalisté vstoupí v neděli do své 27. prvoligové sezony v řadě a opět se čeká účast v předkole Evropské ligy. Radův tým ve zkráceném letním přípravném období letos vynechal zahraniční soustředění a stačil odehrát čtyři přípravné zápasy. Prohrál s Žižkovem, remizoval s Pardubicemi a Bohemians a v generálce porazil Jihlavu. „Zápasů bychom potřebovali vzhledem k větší hráčské obměně odehrát víc. Na úvod nás čeká nováček, což je vždycky nepříjemné. Vidím to jako trošku složitější, než kdybychom hráli s někým ligou ostříleným. Nesmíme je podcenit, určitě nás čeká těžký protivník,“ říká na adresu soupeře náš trenér Petr Rada.

Jablonec se s Pardubicemi v rámci první ligy potká vůbec poprvé, prozatím se týmy většinou vídaly v přípravných a pohárových zápasech. Nejinak tomu bylo i letos v létě, kdy se týmy rozešly remízou 1:1, za Jablonec střílel Robert Hrubý, za soupeře srovnával Lee.

Vstup na nedělní utkání na Střelnici bude jak pro majitele permanentek, tak i pro klasicky zakoupené vstupenky, více informací čtěte ve zvláštním článku ZDE.


Utkání začíná v neděli 23. srpna od 16:30 hodin na Střelnici v Jablonci nad Nisou


Author Jan Bendl
Sdílet článek