Article image

Rada: Potřebovali bychom více času i zápasů

Team logo Team logo
FK Jablonec FK Pardubice
1:0
FORTUNA:LIGA, 1. kolo ne 23. 8. 2020, 16:30
Reportáž

Už v neděli vyšle do další ligové sezony své svěřence bouřlivák na jablonecké lavičce Petr Rada. Hlavní kouč hodnotí před začátkem sezony extrémně krátkou přípravu i omezení, kterými se jeho tým musí řídit.

Máme za sebou velmi krátkou letní přípravu, jak jí hodnotíte?

Vždycky, když je příprava kratší, tak je to složitější. Hlavně z toho důvodu, že k nám přišlo více hráčů. Obměna je hodně veliká. Na to by byla potřeba delší doba, ale díky situaci, která tu aktuálně je, tak jiné východisko ani není. Změn je u nás hodně a určitě by byl potřeba delší čas, aby se hráči více zabudovali.

Jak se vám noví hráči jeví?

Je vidět, že jsou zkušení a mají už něco za sebou. Kdyby to byli úplní nováčkové, bylo by to ještě těžší. Jsou to hráči, kteří už mají za sebou větší porci ligových zápasů. Nácvik a domlouvání je tak snazší. Adaptace tady u nás není problém, hráči se jeví dobře. Jediné, co nás trápí, jsou některá zranění, což je vždycky nepříjemné.

Jak jste spokojený se skladbou nového kádru? Chybí vám ještě obsazení nějaké pozice?

Ještě se budeme poohlížet. Budou se hrát dvě kola a pak je hned reprezentační pauza. Uvidíme, jak se budeme jevit po těch dvou zápasech, jestli bude potřeba ještě doplnit. Kádr který tu je, zhruba pětadvacet fotbalistů i s gólmana, bude asi konečný. Může ještě přijít třeba jedna změna. Věřím, že se nám i zranění hráči postupně vrátí.

V rámci přípravy na nový ligový ročník jsme odehráli čtyři přípravné zápasy. Viděl jste v nich nějaký progres směrem k blížícímu se ligovému startu?

Zápasů bychom potřebovali odehrát víc. Někteří hráči přišli i později a nebyli s námi úplně od začátku, což je taky ještě o trochu složitější. V minulosti jsme za soupeře měli i lehčí soupeře třeba z třetí ligy nebo divize. Teď jsme hráli vyloženě s ligou a se špičkou druhé ligy. Byli to nároční soupeři a výkony v některých zápasech nebyly podle představ, ale bylo to i tím, že jsme byli v určité zátěži. Chtěli jsme i v této fázi zatížení vítězit, ale to se nám nepodařilo, i když třeba s Bohemkou jsme hráli poměrně slušné utkání. Já bych si představoval přípravných zápasů víc, ale bohužel takhle je to dané. Věřím, že to přesto hráčům něco dalo. Uvidíme v lize, něco jiného je příprava, něco jiného je liga.

V létě se vám obměnil i realizační tým, po dlouhých letech odešel trenér brankařů Michal Špit. Jak těžké bylo najít jeho nástupce v podobě Libora Macháčka?

Špiťák tu byl šestnáct let, což je asi rarita. Michal do toho klubu patřil, odvedl tu spoustu dobrého. Přišla mu nabídka ze Sparty, která se neodmítá. Míša jí chtěl využít, nekladli jsme mu nějaké překážky. Umožnili jsme mu to, přejeme mu, aby se mu dařilo. Za práci, kterou tu odvedl, mu patří dík. Pro nás to bylo složité, museli jsme hledat trenéra gólmanů, byli určití adepti. Machyho všichni známe, zná to tu, nemá to daleko. Je komunikativní. Vybírali jsme hlavně povahově a on je dobrej kluk, hráčům vychází vstříc. Třeba i pro gólmany to bude po těch letech nakonec zajímavá změna.

Jakého soupeře očekáváte hned na úvod sezony v podobě nováčka z Pardubic?

Nemám moc rád, když s někým začínáte a máte s ním čtrnáct dní předtím přátelák. Jedná se o nováčka, který proklouzl druhou ligou překvapivě hladce. Měli jednu velikánskou výhodu, neměnili sestavu, uhráli to a postoupili suverénně. Hrát s nováčkem je vždycky nepříjemné. Vidím to jako trošku složitější, než kdybychom hráli s někým ostříleným, kdo hraje ligu pravidelně. Nesmíme je podcenit, určitě to bude těžký soupeř.

Příprava i sezona dál bude kvůli koronaviru přinášet různé opatření a omezení. Už se s tím tým dokázal sžít?

Sžití s tím asi nebudeme nikdy. Testování před každým zápasem je náročné pro kluby. Chápu, že jeden, dva hráči půjdou do karantény místo celého týmu, to je dobrý, klobouk dolů, že se na tomhle usnesli. Jsou to prostě nařízení a my je musíme plnit. Trvat to bude asi ještě dlouho. Hlava mi ale nebere opatření, která jsou daná dál. V autobuse ob tři sedačky, to abychom si koupili vlak? V kabinách po osmi lidech? To, aby na každém hřišti byly tři kabiny? Vždyť to nikdo nemá. Nejsem epidemiolog ani hygienik. Kdo tohle vymýšlí? Jestli nahoře sedí vedení pěti klubů a odsouhlasí to, oni ti zástupci snad mají ve svých klubech tři kabiny pro mančafty? Šest kabin to nemá ani Real Madrid. Pro mě je to nesmysl. Já jsem normální člověk, ale jak na tohle může někdo přijít, to teda nevím. Říkám jen svůj názor a ten budu říkat vždycky. A neříkám, abychom to brali na lehkou váhu. To určitě ne.


Author Jan Bendl
Sdílet článek