Article image

Jablonečtí touží najít slabiny ve hře Dynama

Team logo Team logo
FK Jablonec FK Dynamo Kyjev
2:2
Evropská liga UEFA, 2. kolo čt 4. 10. 2018, 21:00
Reportáž

Přípravy na zítřejší premiérové domácí vystoupení našeho klubu v základní skupině Evropské ligy vrcholí. Do Jablonce dnes dorazil náš soupeř, oba týmy postupně předstoupily před novináře.

Střelnice se obléká do barev Evropské ligy. Na ploše stadionu den před zápasem s Kyjevem probíhal nácvik nástupu a zněla znělka Evropské ligy. Mezitím v proměnlivém a větrném počasí absolvovali jablonečtí fotbalisté svůj předzápasový trénink.

„Celkově je to pro region něco neobvyklého, neboť jsme ve skupině prvně. Je to určitý svátek a vyznamenání pro klub. Musíme to zítra odpracovat a lidem nabídnout dobrý fotbal,“ plánuje kouč Jablonce Petr Rada.

„Čeká nás těžký soupeř, už jen jméno Dynamo Kyjev budí respekt. Viděli jsme je několikrát, naposledy s Arsenalem Kyjev, kde byl jejich zápas ale ovlivněný vyloučením dvou hráčů,“ uvedl na adresu slavného klubu Rada. Kde vidí náš trenér skulinky, kterými by se mohl Jablonec prosadit? „Moc slabin tam není, a jestli nějaké budou, tak je musíme najít. Každopádně si nechceme nechat vnutit hru soupeře,“ říká kouč týmu ze Střelnice.

Srovnání českého a ukrajinského fotbalu v poslední době příliš Čechům radosti neudělalo. „Porazili náš národní tým a postoupili přes Slavii. Jsme třetí v řadě a budeme se snažit uspět. Já osobně mám s nimi ještě vroubek z roku 1984, ještě když jsem hrál za Duklu,“ ušklíbl se šedesátiletý kouč Severočechů.

Jak se Radovi hráči vypořádávají před podobnými zápasy s možnou nervozitou? „Zatím to vstřebávají podle mě dobře, určitý respekt tam samozřejmě je. Hlavně po nich chci, aby ztratili jakýkoliv strach a hráli. Bát se můžou maximálně tak svého stínu. Budu po nich chtít, aby na hřišti nechali všechno.“

Aktuálně druhý tým ukrajinské ligy nepřivezl na sever Čech Slovince Verbiče. „Patří k hráčům, kteří hrájí pravidelně. Pro ofenzivní sílu je to jeden z jejich klíčových fotbalistů. Ale Dynamo není postaveno jen na jedenácti hráčích. Nechtěl bych vyzdvihovat jen jednotlivce, ale jsou tam například Kadár, Pivarič, největší naději vidím v mladém Tsygankovovi,“ vyjmenovával Rada hráče soupeře, kteří ho při sledování nejvíce zaujali.

Na tiskové konferenci nechyběl ani kapitán FK Jablonec Tomáš Hübschman, který odehrál za konkurenční ukrajinský Šachtar neuvěřitelných deset let. „Informací mají podle mě naši hráči dost. Nejen ode mě. Trenéři nám ještě ukáží video, jak bychom se v určitých situacích měli chovat. Dynamo je kvalitní tým, mají svoji sílu. Bijí se, je to běhavý tým. Musíme dokázat eliminovat jejich silnou stránku a Dynamu vnutit naši hru. Chceme se vyrovnat s jejich tvrdostí a vytrvalostí, pak myslím, že jsme schopni s nimi hrát,“ přeje si náš nejzkušenější hráč a kapitán.

Zápas startuje ve čtvrtek, úderem deváté večerní hodiny. „Očekávám dobrou kulisu, i když čas je to na Jablonec poměrně nezvyklý. Byl bych rád, aby byl stadion co nejplnější,“ dodal na závěr jablonecké tiskové konference kouč Rada.


Author Jan Bendl
Sdílet článek