Article image

Jihlavu povede proti Jablonci kouč Bílek

Team logo Team logo
FC Vysočina Jihlava FK Jablonec
1:1
ePojisteni.cz liga, 7. kolo so 17. 9. 2016, 19:15
Reportáž

V sobotu se jablonecký celek představí na půdě Vysočiny Jihlava, která čeká na první vítězství v nové sezoně a do zápasu půjde s novým koučem Michalem Bílkem.

Ani na Vysočině nemohou být spokojeni se vstupem do nového ligového ročníku. Tamní fotbalisté pod vedením kouče Hippa posbírali v úvodních šesti zápasech jen dva body za stejný počet remíz. I proto sáhlo vedení v tomto týdnu k tradičnímu rituálu v podobě výměny hlavního kouče.

Na ligovou scénu se tak po osmi letech vrací bývalý reprezentační kouč Michla Bílek, který oficiálně převzal ligovou Jihlavu ve středu odpoledne. Dosavadní trenér Hipp ale u týmu nadále zůstává, jen nově v roli asistenta hlavního kouče. „Věříme, že změna ve složení realizačního týmu se projeví a napomůže výsledkovému obratu. Reagujeme tak na neuspokojivý vstup do sezony,“ vysvětluje středeční změnu u hlavního kormidla A-týmu majoritní vlastník Jihlavy Vaculík.

Podle jihlavského funkcionáře je tým dobře trénovaný, vhodně doplněný a má kvalitu na vyšší, než aktuálně patnáctou ligovou pozici. Však také Jihlava v létě přivedla i zkušené hráče - Zoubeleho, Rabušice, Rosu, Šamánka, z hostování se navíc vrátil i někdejší střelec Harba. Posilami se stali i mladí hráči Záviška s Ubrlíkem. V Jihlavě naopak od léta nepůsobí Kučera, Marek ani Šourek. Záložník Jungr pro změnu ukončil hráčskou karieru. Navíc se hned na začátku ligové sezony fotbalistům z pomyslné hranice Čech a Moravy zranil kapitán Vaculík.

S pozměněným kádrem jihlavští odehráli vcelku dobrou přípravu a čekal je těžký úvod soutěže proti pohárovým zástupcům. V úvodním ligovém klání vedli jihlavští nad úřadujícím mistrem z Plzně, své vedení nakonec ale neudrželi a prohráli 1:2. Následovaly remízy 1:1 v Liberci a se Slavií. Před i po reprezentační pauze přišly porážky v Hradci Králové, s Teplicemi a naposledy v Karviné. „Paradoxem je, že jsme v těch třech prohraných zápasech nebyli horším týmem. Doplácíme totiž na spoustu věcí, na zakončení, na finalizaci, na efektivitu,“ ohlíží se zpětně nyní už jihlavský asistent hlavního kouče Hipp.

Ani v Jablonci nepanuje se vstupem do ligové soutěže spokojenost. Tým sice v úvodu získal potřebné body, aktuálně ale čeká na vítězství už čtyři kola. V posledních třech zápasech s pražskými týmy získali jablonečtí jediný bod za remízu 1:1 s Duklou na Střelnici. Teď bude tým trenéra Frťaly čelit Jihlavě, kterou má zvednout nový kouč Bílek. „Po nepovedeném domácím utkání s Duklou musíme zlepšit hlavně pohyb a aktivitu. I když Jihlava výsledky zatím nemá, je její hra založena na kombinacích a běhání. Proto musíme být hlavně v obranné fázi pozorní a kompaktní. Musíme využít každou příležitost na protiútok. Naše hra musí mít určitě jiné parametry než v domácím utkání s Duklou,“ říká k sobotnímu duelu na Vysočině trenér Jablonce Zdenko Frťala.

Našim hráčům se teď v poslední době příliš nedaří a zřejmě nám chybí více odvahy. Všichni pevně věříme, že v Jihlavě se to změní! „Tohle je už spíš otázka psychiky. Pokud kluci půjdou do zápasu se strachem, obavami a nebudou věřit ve své schopnosti, tak může nastat problém. Věřím, že hlavně přístup se změní a přivezeme z venku nějaké body,“ dodává trenér Jablonce.

Pikantní souboj to bude také pro oba trenérské vůdce. Nově příchozí kouč Jihlavy Michal Bílek totiž dlouhá léta trénoval právě s naším Zdenkem Frťalou. V minulosti spolu hráli také v Teplicích. „My jsme spolu s Michalem svedli za sedm let spolupráce spoustu společných bitev. Věřím, že jsem se od něho hodně naučil. Ale kamarádství v tomhle zápase půjde určitě stranou, teď jsme každý na jiné straně barikády,“ říká o souboji s bývalým parťákem Zdenko Frťala.

Poslední tři ligové ročníky se ve vzájemných zápasech většinou radují z vítězství fotbalisté hrající na domácí půdě. Výjimkou byla předloňská sezona, kdy Jablonec na Vysočině remizoval 1:1. Jaký výsledek se zrodí v Jihlavě v sobotní podvečer?


Utkání začíná v sobotu 17. září od 19:15 hodin na Městském stadionu v Jihlavě

Rozhodčí: Julínek Pavel - Paták Jan, Pelikán Ondřej

Delegát: Liba Miroslav, Mikel Petr


Author Jan Bendl
Sdílet článek