Article image

David Oulehla hodnotí sezonu dorostu U19

Dorost U19 FK BAUMIT Jablonec zakončil ročník v 1. lize staršího dorostu na 15. místě. Trenér David Oulehla se za svou premiérovou sezonou v Jablonci ohlíží v rozhovoru.

Jak hodnotíte sezonu ligového dorostu?

Celý rok hodnotím jako nadstandardní. Zaměřili jsme se na tři základní body - výchova hráče, výsledky a herní projev. Primárně nám jde v této kategorii o výchovu hráče, ale důležité je pro nás zachovat i soutěž. Dokázali jsme ve spolupráci s trenéry dostat do přípravy A týmu čtyři hráče Repáně, Drozda, Housera a Mihálika, o kterých si myslíme, že mají velký potenciál. Teď musíme pracovat tak, abychom je posunuli co nejdále a oni postupně pronikli do profi fotbalu. Výsledkově jsme měli famózní podzim, na jaře už to takové nebylo, protože jsme velkou část hráčů přesunuli do juniorky. V herním projevu týmu máme rezervy, ale budeme na tom napříč dorosteneckou kategorií pracovat. Jsme tedy vcelku spokojeni. Musíme si však přiznat i některé věci, co se nám nepovedly. Pořád je co zlepšovat. Musím však ocenit své kolegy Pavla Bursu, Zábojníka, Špirocha a Jisla. Odvedli výborný kus práce a mají na dobré sezóně obrovský podíl. Mužstvu a hráčům též děkuji. Pracovali velmi dobře.

Jak se podařilo stabilizovat kádr po jeho zimním omlazení?

Byl to opravdu velký zásah a nebylo jednoduché to dát dohromady. Odešlo hodně kvalitních hráčů a dostali prostor kluci z hostování a širšího kádru. Ne všichni se prosadili dle našich představ. Postupně si mužstvo sedlo, start se relativně podařil, ale potom už to nešlo podle představ. Nakonec se nám povedl opět závěr soutěže a nedostali jsme se pod úplný tlak od soupeřů pod námi, což bylo určitě dobře.

Nějaký čas jste byli v ohrožení sestupem. Byl to velký tlak?

Tak nepatřím k lidem co trpí nějakými velkými stresy, prostě děláme maximum a pokud se to výsledkově nedaří, určitě to člověka mrzí a láme si s tím hlavu. Snažíme se ovlivnit věci, které můžeme, tlak k fotbalu prostě patří. Ano, dostali jsme se tam na dostřel, ale měli jsme to pod kontrolou a nakonec to zvládli v pohodě. Kluci byli v klidu a pomaloučku jsme ty body nabrali. Vždy je lepší, když se dělá více v klidu.

Nakonec se podařilo uhrát řadu velmi dobrých výsledků.

Ano. Myslím, že jsme v některých utkáních hlavně na podzim hráli velmi dobře a potvrzovali jsme to i výsledkově. Jsem za to hodně rád. Na podzim jsme udělali 34 bodů, což je extrémně slušné. Na jaře jsme po všech těch posunech udělali 21 bodů. Myslím, že i to je velmi dobrý výsledek. Herně už to ale takové nebylo.

Jsou mladí kluci v U19 příslibem do budoucna?

Ano, je zde řada kvalitních a talentovaných hráčů v celé dorostenecké kategorii. My teď musíme pracovat tak, abychom zachytili jejich vývoj co nejlépe a posouvali je krůček po krůčku dál. Je to všechno o kvalitním tréninku, trenérech a přístupu a práci hráčů. Podmínky zde mají naprosto špičkové.

Mladší dorost nakonec musel v závěru podstoupit baráž. Podařilo se nakonec příslušnost udržet, jak těžké to bylo?

V U17 nám nakonec po slušném závěru soutěže chyběly dva body. Ta soutěž je strašně vyrovnaná. Hodně utkání jsme nezvládli o gól. To se ve sportu prostě stává. Nedělali jsme z toho žádnou tragédii. Baráž však hrál ročník 1999, tedy mužstvo U16, kde nás upřímně od začátku letní přípravy provázely určité potíže. Nedařilo se nám to dát do stavu, jaký bychom chtěli. V závěru bylo potřeba sehnat informace o soupeři. Když jsme věděli, že jde o Most, udělal Jirka Hloušek s úsekem skautingu velký kus práce. Soupeře jsme sledovali, analyzovali DVD a sledovali každý detail. Nakonec jsme v dvojzápase měli výhodu informací a mužstvo jsme postupně na to připravili. Klíčem byla výborná práce trenérů Routy, Zábojníka, Vágnera, Špirocha a Tichého. Kluci všechny informace přenesli na hřiště a zachránili to. Vydali ze sebe naprosto všechno a mají to do budoucna u mě schované. Soutěž jsme potřebovali, protože patří k naší další strategii do druhého roku. Soupeř však byl ještě těžší než jsem si myslel, měl obrovskou kvalitu. Před naším týmem smekám.


Jak dlouho bude volno a co vás čeká v létě?

Kluci budou mít 14 dní volno na odpočinek. 17. června začínají individuálním plánem. 29. června začíná příprava testováním. Budeme mít pět týdnů přípravy. Budeme pracovat na kondici, herním projevu, individuálním posunu hráčů a připravíme se na start ligy.

Jste v Jablonci téměř rok. Jak hodnotíte své roční účinkování?

Musím říct, že pro mě osobně se jedná o velký krok kupředu. Posunul jsem se v kariéře o velký kus dále. Můžu dělat práci, která mě baví a naplňuje, nikdo mě při ní neomezuje a mě to baví. Poznal jsem zde i hodně dobrých lidí. Od vedení klubu, trenéry a spolupracovníky. Vytvořil jsem si další zajímavé kontakty a nabral hodně zkušeností. Této šance si opravdu hodně vážím a snažím se vše dělat naplno. Jsem hodně spokojený. Chci všem na závěr poděkovat za spolupráci a dobré přijetí.


Author Martin Bergman
Sdílet článek