Article image

Martinec: Tyhle momenty mám rád, jsem emoční

Team logo Team logo
FC Slovan Liberec FK Jablonec
0:5
Chance Liga, 11. kolo so 5. 10. 2024, 19:00
Reportáž

Jablonecký pětibrankový koncert si užíval zástupce našeho kapitána Jakub Martinec. Po zápase viděl na našem týmu obrovskou týmovost.

Výprask domácích a zasloužené tři body, že?

Je to zasloužená výhra. Prvních třicet minut bylo ještě takových vyrovnanějších. Liberec měl šanci Tuptou, ale zbytek zápasu jsme Slovan do ničeho už nepustili a zaslouženě vyhráli.

V Jablonci jsi už dlouho, význam derby se ti nemusí připomínat. Je to i z tohoto pohledu pro tebe nejsladší výhra?

V regionu bylo cítit, že se derby blížilo. Musím říct, že ať už jsem byl v Hradci nebo tady, v derby jsem ještě neprohrál (zaklepe na stůl). Tak jsem k tomu i přistupoval. Sladší to samozřejmě je, když je to takovým výsledkem. Ale nás to nesmí uspokojit. Tvrdou prací musíme jít dál. Čekají nás další těžcí soupeři.

Trenér Kozel se na vás snažil nepřenášet nervozitu a význam zápasu. Vnímal jsi, že to byl velký zápas pro něj i většinu realizačního týmu, který ještě loni v Liberci působil?

Abych byl úpřímnej, tak trochu jsem z trenérů po Domažlicích tu nervozitu cejtil. Ale to je samozřejmé, přeci jen v Liberci nějakou práci odvedli. Jsem rád i za ně, že to takto dopadlo. Doufám, že bude od trenéra pěkná večeře (úsměv).

Čtvrtou branku jsi vstřelil ty a radoval jsi se pod kotlem domácích příznivců.

Jsem hodně emoční člověk, to tak nějak vyplynulo, oslavy mám rád. Gólů moc nedávám a když už ho dám, tak si to samozřejmě užiju. Loni jsem vyrovnával na Slavii na 3:3 a taky jsem to slavil před jejich kotlem. Jsou to tak krásné pocity a momenty. Fanoušek si řekne, že to jsou provokace. Ale kdo to nezažije, tak neví. Chcete to v tu chvíli ze sebe dostat, máte ohromnou radost. Emoce jsou tam obrovské.

Byl rozhodující fakt, že se nám podařilo vymazat tvůrce hry soupeře Hlavatého?

Musím Míšu Berana pochválit. Hlavatého měl osobně na starost. To on je hlava celého jejich týmu a nejnebezpečnější hráč. Nějakým stylem jsme ho eliminovali a za to jsme byli pak náramně odměněni. Na šance jsme si počkali a trestali je.

Liberec změnil v poločase rozestavení.

Změnili to, ale pro nás to bylo jednodušší. Začali hrát na dva útočníky, což nám do tříobráncového systému sedělo. Od Liberce jsem to moc nepochopil.

Jaká byla závěrečná děkovačka s našimi příznivci a kotlem? Ti co dorazili na tento zápas asi nikdy nezapomenou.

Přesně tak, udělali jsme jim velkou radost. Jsme rádi, že jich přijelo tolik a celý zápas fandili a užívali si to s námi. Věřím, že jsme je tím nějakým stylem neuspokojili a přijdou v dalším kole doma na Slavii. Třeba budeme mít i vyprodáno, jako jsme měli se Spartou.

Kapitán Tekijaški měl před zápasem zdravotní problémy. Jak moc bylo důležité, že se dokázal uschopnit a do zápasu nastoupil?

Klobouk dolů před ním. Před zápasem na rozcvičení jsme si zkoušeli nějaké standadky. Oni se tam trefili a nevypadalo to s ním moc dobře. Věřili jsme, že to zvládne třeba s práškem. Jednu chvíli to vypadalo, že to nepůjde. Podpořili jsme ho. Je to správný kapitán, nenechal nás v tom. I kdyby ale nastoupil kdokoliv jiný, tak věřím, že bychom to zvládli. Ale Teki je pro nás klíčovej hráč. Jsme rádi, že to ve zdraví dohrál a v repre pauze se dá dohromady.

Na tobě se vyčervenil v druhém poločase navíc Frýdek. Řekli jste si k tomu pak něco?

Frýďas je hrozně hodnej kluk. Znám se s ním z Hradce. Přišel za námi po zápase, cejtil jsem z něj, že ho to mrzelo. On není zákeřnej. Ten zákrok mě překvapil, protože pět sekund předtím jsme se na sebe smáli a bavili se. Najednou jsem měl balon a vidím, jak se blíží ve skluzu. Znám ho delší dobu, neviděl jsem v tom zákroku nic osobního. Doufám, že nedostane moc velký trest.

Liberec provokoval před sezonou billboardy před naším stadionem, v týdnu před derby prý sušil jablka. Vnímali jste to?

Asi bych k tomu řekl jen jediné slovo. Karma.

Po historické výhře přichází reprezentační pauza. Není to škoda?

Už i minulou repre pauzu jsme byli v nějakém laufu a přerušili to v Karviné, kde to na nás bylo znát. Doufám, že nás ta forma neopustí a dokážeme si jí přenést do dalšího zápasu. Odpočineme si a nabereme síly. S čistou hlavou pak půjdeme do zápasu se Slávií. Ta bude favoritem. Ale věřím, že přilákáme dnešní výhrou hodně lidí a pořádně to Slavii znepříjemníme a budeme jim konkurenceschopní.

Oproti loňsku je tu úplně jiný Jablonec.

Obrovsky se všechno změnilo. Ať už kvalita tréninků, úplně jinak pracujeme s kondičákama. Vše je znát, jsme víc fotbalovější. Pomohly nám posily. Přišlo okysličení týmu a práce kterou odvádíme dává smysl. Hlavně se to musí líbit fanouškům. Jen v tom musíme pokračovat. Vidím tam velkou týmovost, což nám loni chybělo. Všechno zvládáme týmem, dnes jsme byli taky lepším týmem. Byli jsme koncentrovaní pospolu a bojovali jeden za druhého. Všechno to je strašně cítit. Když někdo na někoho zvýší hlas, tak ten to bere. Všichni jsme si rovní.


Author Jan Bendl
Sdílet článek