Article image

Jablonec deklasoval v derby Liberec U Nisy pěti góly!

Team logo Team logo
FC Slovan Liberec FK Jablonec
0:5
Chance Liga, 11. kolo so 5. 10. 2024, 19:00
Reportáž

63. derby mezi Libercem a Jabloncem se zapsalo do historie. Náš tým si v něm připsal historicky nejvyšší výhru na pažitu U Nisy. Za drtivým vítězstvím nasměroval náš tým nejdříve vlastní gól Ševinského, další čtyři přesné zásahy si nechali Jablonečtí na druhý poločas!

Trenér Luboš Kozel se vrátil na stadion, kde ještě v loňské sezoně vedl našeho rivala. Náš kouč se po postupu v Domažlicích vrátil k základní jedenáctce s Hradcem Králové. Nastala v ní jediná změna, místo zraněného Hurtada nastoupil od úvodních minut Polidar.

V prestižním klání vymyslel už po pěti minutách hry domácí Icha pěknou kolmici na Tuptu, ten naštěstí prostor u vzdálenější tyče Hanuše netrefil. Na opačné straně hřiště domácí faulovali před vápnem Puškáče, ale rozhodčí Všetečka neudělil k překvapení našich barev ani žlutou kartu. V 17. minutě dostal Polidar prudký vysoký pas k levé autové čáře, míč zpracoval a neméně prudkým přízemním centrem hledal někoho ze spoluhráčů v soupeřově vápně, míče se zmocnil brankář Bačovský, jenže ten ho neudržel v náruči. Balon vyrazil k Ševinkému, který si ho srazil do vlastní sítě – 0:1!

Jablonec si udržoval těsné vedení a prakticky nepouštěl Slovan do šancí. Náš tým byl nebezpečnější, dařilo se zejména na levé straně Polidarovi, odkud šlo nejvíce balonů. Šance se zrodila až po rohu a prudké hlavičce Puškáče nad.

Šest minut před koncem poločasu rozehrával Jablonec standardku nacvičeným signálem, jeden z hráčů prodloužil míč na Tekijaškiho, jeho hlavičku senzačně vyrazil brankář Bačkovský a nekrytý Puškáč dorazil míč do sítě! Jenže druhá jablonecká radost měla jen jepičí život, pomezní záhy zvedl praporek signalizující ofsajd Tekijaškiho.

Domácí Slovan se připomněl až v závěru první půle. Tečovaná střela Tupty skončila těsně vedle Hanušovy branky a v ochozech to jen zašumělo. Do poločasové pauzy byl ale blíže brance náš tým. Nebyla našel dobrým centrem ve vápně Puškáče, jeho hlavičku mířící pod břevno vytáhl na roh skvělý Bačkovský. Z něj posadil Polidar míč opět na hlavu Martince, jenže liberecký brankář se překonával a znovu senzačně vyrazil i ténto míč!

Domácí o poločase reagovali na nepříznivý vývoj dvojím střídáním a změnou rozestavení. Dvě minuty po změně stran vymyslel kolmici Beran na rozběhnutého Puškáče, jenže ten tváří v tvář brankáři neuspěl! Další tutovku už Jablonec naštěstí proměnil. Běžela 48. minuta, kdy po kombinaci před šestnáctkou soupeře přenechal míč Puškáč napravo nabíhajícímu Kanakimanovi, který bombou s pomocí břevna rozjásal jablonecké barvy na 0:2!

Jablonec nadále neměl dost, v 58. minutě doslova rozebral obranu Liberce na jeden dotek. Nádhernou akci jak z učebnice rozjel Kanakimana, narazil si s Puškáčem, následně našel uprostřed vápna zcela volného Nebylu, který k tyči dal třetí branku týmu ze Střelnice – 0:3!

Čtvrtá branka přišla ze vzduchu, skvěle míč rozehrál ze standardky Polidar, na zadní tyč si skvěle naběhl Martinec a hlavou k tyči zvýšil už na 0:4!

Liberec se dostal do příležitosti dvacet minut před koncem po střele Višinského, do které skočil obětavě kapitán Tekijaški. K celé situaci se záhy vrátil VAR a hlavní arbitr po shlédnutí videa ruku našeho kapitána neviděl jako penaltovou.

Liberečtí následně neunesli situaci, u postranní čáry zajel do Martince nevybíravě Frýdek a byl vyloučen! Liberec dohrával v deseti a na pověstného bůra mohl naše vedení navýšit střídající Schánělec, který vystihl rozehrávku domácích, jenže následně ho vychytal liberecký gólman.

Páté branky v síti soupeře se přesto náš tým dočkal, bylo to v nastaveném čase. Střídající Alegue si míč navedl na střed vápna a utaženou střelou k tyči nedal brankáři šanci - 0:5.

Jablonec si ze hřiště největšího rivala odváží sladké a vysoké vítězství o pět branek a před reprezentační pauzou má na svého konkurenta už pětibodový náskok!


Author Jan Bendl
Sdílet článek