Article image

Derby Liberec – Jablonec již tuto sobotu!

Team logo Team logo
FC Slovan Liberec FK Jablonec
Chance Liga, 11. kolo so 5. 10. 2024, 19:00

63. ligové derby mezi Libercem a Jabloncem bude znovu prestižní. Tentokrát ale i proto, že Jablonec dorazí na stadion soupeře s trenérem Kozlem a jeho realizačním týmem, který ještě loni vedl konkurenční Slovan.

Slovan se v létě vydal novou cestou. Nový majitel a vedení si vyhlédlo pro svůj projekt expardubického kouče Radoslava Kováče. K ruce mu přišlo hned dvanáct nových hráčů. Klubový ředitel Jan Nezmar by rád své ovečky brzy viděl v první pětce ligové tabulky. „Doufejme, že rozšíříme portfolio klubů, které mohou postoupit do Evropy, to by měla být naše ambice,“ nechal se slyšet funkcionář Slovanu.

Ambiciózní projekt však prochází na začátku porodními bolestmi. Zejména proto, že Liberec doma poztrácel dost bodů. Z pěti domácích zápasů dovedl do vítězství pouze duel s Pardubicemi. Naopak ze hřišť soupeřů už Liberečtí dvě výhry přivézt dokázali, naposledy se tak stalo poslední víkend po obratu a přesvědčivém vítězství 4:1 na hřišti pražské Dukly.

Nový liberecký kouč Radoslav Kováč už poznal příchuť severočeského derby jako hráč a kapitán Slovanu. „Vím, že je to velký zápas, osobně jsem ho zažil. My jako realizák jsme tu noví, u soupeře je zase kouč Kozel se svým týmem. Je to celé velký příběh. Ale my se soustředíme na sebe, jen to můžeme ovlivnit. Jablonec má kvalitní tým, pod trenérem Kozlem udělal určitý progres a rukopis nového trenéra tam je vidět. Víme, že když vyhrajeme, můžeme se posunout hodně nahoru a Jablonec přeskočit. Cítím dobrou koncentraci týmu a věřím, že to ukážeme i na hřišti. Fanouškům dlužíme dost, je čas abychom doma zabodovali naplno,“ velí kouč Slovanu.

Jablonec má po devíti odehraných ligových kolech v tabulce dvoubodový náskok na svého protivníka. Ve středu náš tým dohrával pohárový duel a přivezl si z Domažlic postup do dalšího kola. „Pohár jsme zvládli a teď se soustředíme na sobotu. Zvláštní a speciální zápas to určitě bude, ať už tím, že se jedná o derby, ale i tím, že jsem tam nedávno působil. Fanoušci derby žijí. Liberec investoval do nových hráčů hodně peněz. Určitě zrychlili, mají mladé a perspektivní hráče. Mají potenciál, budou se zlepšovat. Nečeká nás lehký soupeř, ale budeme chtít uspět. Jsme sice o dva body výš, ale Liberec hraje doma. Řekl bych, že je to padesát na padesát,“ odhaduje šance obou týmů před rivalským soubojem náš lodivod Luboš Kozel.

Derby mezi Libercem a Jabloncem v sobotu navečer napíše už své 63. pokračování. V těch již odehraných má lepší bilanci náš rival, který vyhrál 27 zápasů. Dalších dvacet soubojů skončilo remízou a 15 klání ovládl tříbodově Jablonec.


Utkání začíná v sobotu 5. října od 19 hodin na stadionu U Nisy v Liberci

Rozhodčí: Všetečka Jan - Kubr Jaroslav, Mokrusch Tomáš

Delegát: Míka Ladislav, Mikel Petr

VAR: Rouček Karel

AVAR: Pečenka Jiří


Author Jan Bendl
Sdílet článek