Article image

Suchan: První půli jsme vyloženě prospali

Team logo Team logo
MFK Karviná FK Jablonec
Chance Liga, 9. kolo so 21. 9. 2024, 16:00

V polovině srpna přestoupil záložník Jan Suchan z Českých Budějovic do Jablonce. V sobotu si odbyl premiéru v základní sestavě na půdě Karviné, bohužel při těsné porážce.

Prohráli jsme v Karviné, kde hledat příčinu porážky?

Je to jednoduché. První poločas jsme vyloženě prospali. Karviná se v něm zaslouženě dostala do vedení. Druhou půli jsme se snažili za každou cenu nějaký ten gól tam dotlačit, což bohužel nevyšlo. Kdybychom hráli celý zápas jako druhý poločas … Prostě jsme nezvládli první poločas a ten rozhodl o celkovém výsledku utkání.

Čemu přičítáš prospanou první půli?

Nevím. Nechci se vymlouvat na to, že byla nějaká delší pauza, protože my i Karviná jsme to měli úplně stejné. Domácí asi přišli na ten zápas jinak srovnaní hlavou. My jsme se s jejich agresivitou v prvních pětadvaceti minutách úplně nesžili. Oni měli druhé balony a drželi otěže hry. My jsme byli všude daleko a všude pozdě.

Byl v poločase nějaký důraznější proslov k vám od trenérů? Protože po změně stran se situace zlepšila.

Byl. Ale už nám není patnáct, aby na nás trenér čtvrt hodiny jenom řval. Všechny pokyny co jsme dostaly, byly k věci. Jak všichni mohli vidět, tak druhý poločas už vypadal diametrálně odlišně od prvního.

V repre pauze jsi hrál dobře za béčko, dnes jsi dostal poprvé příležitost v základu. Mrzí to o to víc, že jsme v Karviné prohráli?

Určitě. Představoval jsem si svoji premiéru v základní sestavě trochu jinak. Chtěl jsem tomu víc pomoct. Sám od sebe si představuji od sebe v prvním poločase lepší výkon. Chtěl bych klukům pomoct i nějakým tím gólem, chtěl bych líp vyřešit i tu finální fázi. Bohužel, to je fotbal. Doufám, že za týden to otočíme a vyhrajeme.

Kdy jsi se dozvěděl, že půjdeš do zápasu ze základní sestavy?

Asi ve středu nebo ve čtvrtek. Měl jsem dostatek času se na to připravit. Už mi není dvacet, abych na to potřeboval dva týdny, něco už mám za sebou. Spíš jsem byl rád, že ta šance přišla a trenér ve mně poprvé vložil důvěru. O to víc mě mrzí, že já i celý tým jsme to trenérovi nedokázali splatit.

V zápase jsme měli dost střeleckých příležitostí, některé i ty, ale všechno vychytal karvinský brankář Lapeš.

Některé střely Tekiho (Tekijaškiho) Dudua to byly za mě zákroky zápasu. Svoje bych si představoval trochu jinak. Dneska nám to tam nepadlo, za první poločas jsme si to ani nezasloužili. Věřím, že se z toho poučíme, že jestli chceme hrát o nejvyšší umístění, tak takto prostě nastoupit a honit to nemůžeme. My musíme hrát od začátku, abychom šli do vedení a diktovali tempo hry.

Do Jablonce jsi přestoupil až v průběhu rozjetého podzimu. Jaká byla doba, než jsi nakoukl do sestavy?

Trenér Kozel semnou pravidelně každý týden mluvil. Přišel jsem do fungujícího týmu, který byl čtvrtý v tabulce. Prohráli jsme sice se Spartou, ale to jsem byl v Jablonci hodinu i s cestou. Týden na to se vyhrálo na Bohemce, uhrál se bod na Slovácku. Neměl jsem důvod bejt zapšklej, to vůbec. Byl jsem rád, že jsem se mohl do klubu s takovými ambicemi posunout. Chtěl jsem to od začátku. Zdravá konkurence k tomu patří. Když má ten tým hrát nahoře, tak musí mít na každý post dva rovné hráče. Jsem připravenej na to, bojovat o to, abych hrál. Věřím ve své schopnosti a doufám, že je ukážu i v Jablonci.

V Budějovicích byla tvá role asi trochu jiná.

V Budějovicích ta kvalita mančaftu nebyla taková. Byl jsem zvyklej hrát třeba s Páťou Hellebrandem. Takový hráč už tam teď nebyl. Abych tam dostával balony, tak jsem si pro ně musel chodit níž. Balónů jsem tam měl víc, že jich teď mám méně, to neznamená, že se tady cítím hůř. Já nejsem ten typ, co by chtěl balon na vlastní šestnáctce, chci si ho vzít na půlce čelem k bráně a útočit. Vyplývá to z toho, jak ten tým hraje a jaké má hráče.


Author Jan Bendl
Sdílet článek