Article image

Luboš Kozel: Změnilo se mužstvo a měníme i herní styl

Trenér Luboš Kozel má za sebou letní přípravu s novým týmem v novém působišti. S novináři mluvil o změnách v týmu, jiném herním stylu. V sobotu jdeme do boje!

Tři roky za sebou hrál Jablonec skupinu o záchranu. Dělal jste si průzkum, proč tomu tak bylo?

Samozřejmě, že o tom vím. Měl jsem v tomto směru s hráči individuální pohovory. Ptal jsem se jich, proč tomu tak bylo. Nějaký výstup z toho mám, ale nechám si ho pro sebe. Je to docela zajímavé a nějaké ty důvody se i opakovaly. Něco mi to řeklo, ale nechtěl bych to ventilovat ven. Budeme pracovat na tom, aby to bylo lepší.

Jaké jsou tedy letošní cíle před startem nové ligové sezony?

Chceme být výš a nehrát ve skupině o záchranu.

Co ukázala příprava?

Dost se toho tady v létě změnilo i na základě toho, že poslední roky tady nebyly nejúspěšnější. Hodně se změnilo mužstvo a měníme svým způsobem i herní styl. Poslední roky byly ještě stavěny na hráčích, kteří tu byli v minulosti úspěšní a hráli se s nimi evropské poháry. Vesměs skončili hráči jako Tomáš Hübschman, Miloš Kratochvíl a další. Jestli se nepletu, odešlo sedm hráčů a šest zatím přišlo. Došlo k poměrně velké personální obměně. Věříme, že teď bude mužstvo mladší, hladovější a bude hrát i trochu jinak.

Kádr je doplněn podle představ nebo vám ke spokojenosti ještě někdo chybí?

Všechny příchody konzultujeme. Tedy až na Puškyho (David Puškáč), který byl hotový od zimy a za kterého jsem taky rád. Je to typologicky útočník, který tady v minulých sezonách nebyl. Příchody konzultujeme a vesměs to bylo po dohodě se mnou. Kádr teď není příliš široký, takže pracujeme dál na tom, aby se to ještě doplnilo. Uvidíme také, co nám přinese úvod soutěže.

Jak je to s dlouhodobými marody?

Někteří si zranění přinesli už z loňské sezony jako Chramosta, Krulich a Černák. I oni se postupně vrací a budou časem k dispozici.

Po deseti letech bude týmu chybět matador Tomáš Hübschman. Bude to velký zásah pro kabinu?

Nějakou dobu si to sedat může. Ale je to ta obměna kádru, kterou jsem zmiňoval. Mužstvo možná kolikrát v minulosti i tu zodpovědnost nechávalo na těchto zkušených hráčích, ač Tomáš už třeba kolikrát nebyl na hřišti tak často a možná to bylo i vidět. Teď je to mužstvo jasně dané a bude si muset najít nové lídry.

Mrzí vás, že v týmu nakonec skončil Miloš Kratochvíl?

Měl jsem zájem na tom, aby tady pokračoval. Nejdřív jsem byl rád, že bude pokračovat, ale věděl jsem, že nějaké možnosti má. Jeho odchodem se nakonec urychlil proces obměny kádru. Jak se říká, všechno špatné je pro něco dobré. Třeba se otevře cesta pro někoho jiného, hladovějšího, někoho, kdo tu není tak dlouho.

V týmu pokračuje ze Sparty i ofenzivně laděný Matěj Polidar.

Jsem rád, že pokračuje. Jedná se o typ rychlostního hráče, navíc leváka. Měl dost asistencí na góly. Takové hráče chceme a potřebujeme. Byl jsem s ním v kontaktu od chvíle, kdy jsem věděl, že půjdu do Jablonce. Jsem rád, že na to slyšel. Věřím, že svou kariéru může posunout dál a pomoct našemu týmu.

Kde se zrodila myšlenka přivést Brazilce Eduarda "Dudu" Nardiniho?

Tím, že skončil Kratochvíl, jsme měli zájem o nějakého středového hráče. Dostali jsme na něj tip. Zjistili jsme si, jak je na tom fotbalové, charakterově i lidsky. Naposledy hrál na Kypru se Slávikem, od kterého jsme měli prvotní informace. Trénoval i kouč Ščasný. Všechny informace na něj byly pozitivní, proto jsme se rozhodli o něj projevit zájem. Fotbalově je to trochu jiný hráč, než které tu máme. Je levonohý, možná že ne tolik pohybový, ale paradoxně s výbornou kopací technikou. Myslím, že loni měl 4+9 v kyperské lize ve slabším mužstvu, což není úplně málo na středového hráče. Typologicky mi trochu připomíná Pavla Horvátha.


Author Redakce
Sdílet článek