Article image

Proces změny Jablonce se mi líbí, říká novic Puškáč

Nový útočník Jablonce David Puškáč je zatím nejpilnějším střelcem Jablonce v letním období. Ve třech přípravných zápasech vstřelil čtyři góly a všechny hlavou. V rozhovoru mluví také o průběhu přípravy, změnách v herním systému a o náladě v týmu.

Máš za sebou prvních čtrnáct dní v Jablonci. Jaké to pro tebe je v novém prostředí a s novým mužstvem?

Pro zkušenější hráče je to jednodušší. S klukama se potkáváš, znáš se s nimi ze zápasů jako soupeř. Vždycky je to ale o tom, jak se člověk chová a co předvede na hřišti. To je zásadní. Zatím se to v Jablonci vyvíjí dobře. První pocity jsem měl takové, že lidi v klubu jsou vstřícní, milí, ochotní a hodní. Proto se tu cítím velmi dobře. Ať už jde o nový realizační tým, tak i ostatní, kteří tu jsou déle, jako jsou fyzio, maséři, kustod atd.

Jak v 31 letech koušeš přípravné období a dril?

Řeknu to, jak to je. Obecně je to nepopulární část sezony. Každý trenér má jiné principy a nároky. Určitě netrénujeme málo. Ale zdá se mi to efektivní a příjemné. Většina toho se totiž odehrává na hřišti, takže tam se to kouše lépe než někde v lese. Únava ale je. Remcat budeme vždycky, ale je to potřeba. Člověk z toho pak těží v sezoně. My máme nějaký společný cíl, chceme hrát výš a k tomu fyzická připravenost patří. Je to potřeba. Nejdůležitější je, aby člověk zůstal zdravý a mohl na kondici pracovat. Jak tam jsou výpadky, tak je to na prd.

Máme za sebou tři přípravné zápasy a ty jsi v nich vstřelit čtyři branky a všechny hlavou.

Jsem v novém prostředí a je dobré se rychle a co nejlépe začlenit. Doufám, že i díky těm gólům se mi to zatím daří. Každý gól je pro mě důležitý, ať to bylo proti Benátkám, nebo teď proti dobrým Rumunům. Přesně tohle potřebuju, protože mám za sebou těžkou a slabou sezonu. Chtěl bych nový impuls využít k tomu, abych hrál co nejlépe a pomohl týmu a všichni z toho měli radost. Své góly bych ale zatím nerad přeceňoval, přeci jen to jsou branky v přípravě. Pro moje sebevědomí jsou důležité, ale počítat se budou až góly v sezoně.

Je z týmu cítit, že se staví něco nového a je tomu potřeba dát potřebný čas?

Přišel nový trenér, který má dle mého diametrálně jinou vizi, než předchozí trenér. Loni hráli kluci nějaký styl se zabudovanými návyky. Člověku to někdy trvá, než ty zaběhlé automatizmy odbourá. Teď se seznamujeme s novými prvky a návyky. Výsledky zatím nejsou oukej, kolikrát je i hra zatím kostrbatá, ale zvykáme si na nové pokyny. Měli bychom předvádět hru více na míči, více technicky a s výstavbou. Což by nás všechny mělo i více bavit. Ale taky teď všichni cítíme, že tam jsou rezervy a musíme na tom zapracovat.

Přípravné období není dlouhé, ale asi se vyplatí teď investovat do tréninku maximum času, aby to v sezoně šlapalo.

Zažil jsem přípravy, kdy byly výsledky skvělé a vše nasvědčovalo tomu, že to bude šlapat a nakonec to bylo naopak. My tu máme nějaký proces a z toho, co vnímám, tak se mi to líbí a podporuju ho. Je čas na to to vypilovat, aby to bylo co nejlepší.

V nedělním utkání s rumunským Botosani jsi střídal v druhém poločase a některým fanouškům zatrnulo, neboť se hned objevily zprávy, že jsi zraněný.

Ta situace mě trochu štve. Vytvoří se bublina, že Puškáč je zase zraněný. Nevyhýbám se tomu, že jsem několik zranění během kariéry měl. Dělám tu přípravu tak, abych makal co nejvíc, ale i s takovým rozumem, abych byl zdravý. Věděl jsem, že mám hrát nějakých šedesát minut a stalo se mi to asi v padesáté. Soupeř mě tam vzal hezky. Z preventivních důvodů jsem nechtěl těch deset minut riskovat, abych zahodil tu těžkou práci a něco se mi stalo. Jsem rád, že mě v tomhle směru kouč vnímá a ví, co mám za sebou. Náš společný cíl je, abych byl zdravý.

V zápase s Rumuny bylo celkově dost tvrdších zákroků.

Bývá to tak většinou, když se hraje s takovými týmy, oni to jsou takový temperamentní hoši. Zažil jsem s nimi i více vyhrocené zápasy. Každý chce vyhrát, ale snad máme všichni stejné cíle, dobře a ve zdraví se připravit. V neděli to snad nikdo neodnesl tak, aby ho to mělo poznamenat na nějakou delší dobu.

Když vidíš, jak v Itálii probíhají tréninky, věříš, že jsme na správné cestě?

Jestli je to dobrá cesta, to ukáže až čas. K výsledkům musíš nějak dojít. Hrát na náhodu je o náhodě. My tu máme principy, které mají svoje parametry a měly by být ku prospěchu. Tento mančaft má svoji sílu, ale je cítit, že to ještě není ono. Musíme pracovat tak, aby si to více sedlo. Musíme věřit, že do sezony a prvního ligového zápasu vstoupíme tou správnou nohou.


Author Redakce
Sdílet článek