Article image

Kozel: Chceme tým stabilizovat a vytvořit hladové mužstvo

Nový trenér Luboš Kozel se chopil vlády nad prvoligovým Jabloncem. Při prvním kontaktu s novináři v tiskovém středisku na Střelnici přiblížil, jaký tým by rád sestavil, vybudoval a jak by se měl prezentovat.

Přicházíte z konkurenčního Liberce, je to pikantní přesun?

Takhle to neberu. V Liberci jsem skončil a dostal jsem nabídku od Jablonce. Fotbalový život takový někdy může být. Jsem rád za to, že jsem tu nabídku dostal a můžu dělat práci, která mě baví a naplňuje. To, že to je hned vedle Liberce, je jen shoda okolností a náhod.

Nepreferoval jste po konci v Liberci si od fotbalu trochu odpočinout?

Už na konci v Liberci jsem říkal, že se necítím psychicky unavený. Pokud přijde další angažmá a mně ta práce bude dávat smysl, tak se tomu bránit nebudu. Možná by mi to koneckonců i chybělo. Jsem rád, že nabídka z Jablonce přišla.


Kdy se Jablonec poprvé ozval?

Bylo to po soudu s panem Peltou na začátku června. To jsem byl na dovolené v Rakousku. V pátek jsem zaregistroval, že byli odvolaní trenéři Jablonce a v sobotu proběhl první kontakt.

Jakým stylem by se měl Jablonce pod vaším vedením prezentovat?

Každý ví, jakého fotbalu jsem zastánce a který se mi líbí. Vždycky je to taky o tom, vštípit týmu tvář, která vyhovuje i jeho složení. Nějakou představu mám. Ale s týmem se teprve budu seznamovat. Musíme se teď snažit rozpoznat, co tomu týmu může vyhovovat víc. Profesionální fotbal je o výsledcích. Není to o tom, že budu za každou cenu tlačit, abychom hráli tak, jak mně se to nejvíc líbí. Musíme hrát tak, aby to vyhovovalo co nejvíce týmu.

S tím bude souviset složení kádru. Už víte, jaké změny budou a kde bude třeba doplnit?

Nějaké změny jsou dané a některé už i jisté. Bude jich poměrně dost. Svou hráčskou kariéru končí Tomáš Hübschman, který tu byl dlouhá léta. Smlouva skončila Davidu Houskovi, hostování Filipu Součkovi. Kontrakt končí také Miloši Kratochvílovi, u něj bych ale chtěl, aby pokračoval dál. Řeší se Náprstek. Jsem rád, že naopak dál v Jablonci bude pokračovat Matěj Polidar. Už asi můžu prozradit, že tu máme i nové příchody. Nově tu s námi je Jan Fortelný. Dále David Puškáč. Změn ale bude ještě víc a bude se to nějak dál vyvíjet. Brzy poznáme, kde nás bota tlačí více a kde méně. Momentálně máme asi největší díru ve středu pole.


Matador Tomáš Hübschman už pokračovat nechtěl?

To už asi bylo dané před tím, než jsem přišel. Toto pondělí ještě probíhalo jednání mezi majitelem a Tomášem. On je osobnost, byl tu řadu let. Věk ale člověk nezastaví. Určitě by tu měl svůj význam z hlediska lídrovství v kabině. Ale rozhodl se takto a já to nezpochybňuji a jsem s tím srozuměný.

Letní příprava už byla naplánovaná vaším předchůdcem. Musel jste do jejího plánu nějakým způsobem zasahovat?

Jen jsme trošičku upravili první týden. Dál tam je soustředění a přípravné zápasy, vše zůstalo a nemám s tím žádný problém. Máme teď defacto pět týdnů, abychom se dobře připravili na ligu.

Ve čtvrtek proběhne los nového ligového ročníku. Budete speciálně hledat v rozpisu, kdy se utkáme s Libercem?

(smích) Ne to nebudu. Budu koukat na soupeře, které nám los přisoudí v úvodních kolech. Tak abychom se dobře odrazili a odstartovali. Naším cílem je posunout Jablonec výš. Poslední tři sezony skončil ve skupině o záchranu. Je to tam vždycky strašně vyrovnané, stačí pár bodů a můžete být šestí a nebo taky jedenáctí. V hodnocení celé sezony je pak velký rozdíl. Z hlediska kádru tu potenciál vidím. Dnes máme kádr ještě užší, není to ještě postavené celé. Věřím ale, že to doplníme. A mužstvo bude hladové a bude se snažit vrátit tam, kde se nacházelo roky předtím.

Derby s Libercem ale bude mít i kvůli vám další zajímavý náboj. Budete ho prožívat víc?

Derby člověk vždycky prožívá víc, je jedno na které straně stojíte. Hlavně doufám, že se mi v něm bude dařit tak jako doposud. Ještě jsem v něm neprohrál a doufám, že ta série ještě vydrží.


Jak jste Jablonec vnímal v letech minulých jako soupeře?

Jako tým s kvalitními hráči a s individuálními kvalitami. Jen mi to někdy přišlo, že to nefungovalo dohromady. Možná to bylo i tím, že tu bylo hodně hráčů různých národností a stylů. Naší prací bude z toho vytvořit fungující, kompaktnější a vyrovnanější tým. Když si vybavím, jaký Jablonec přijel letos na začátku jara do Liberce, v tu dobu hrál fantasticky čtyři zápasy, říkal jsem si, ty půjdou nahoru. Ale pak jejich výkonost šla dolů a nedostali se vlastně ani do prostřední skupiny.

Cílem bude tohle všechno stabilizovat a vytvořit hladové mužstvo, které potáhne za jeden provaz. Každá sezona přináší i určité krizové momenty a my je musíme umět lépe překonávat.

Máte už vyhlídnuté nové hráče?

Protože byl majitel ještě minulý týden mimo republiku, fungovali jsme na začátku jen po telefonu. Ale už za ten první týden jsem měl možnost poznat, že tady jde všechno kolikrát jednodušeji. To, že tu už dnes jsou s námi Fortelný a Polidar ukazuje na to, že jsme možná v tomhle smyslu akčnější. Věřím, že i nejbližší dnech přibydou i další hráči. Doufám, že moc nepředbíhám a dopadne to tak. Před odjezdem do Itálie už bychom chtěli mít mužstvo v dostatečném počtu a kvalitě, kterou si představujeme.

V Jablonci jste už působil poprvé krátce v roce 2007. Jaká je to změna po sedmnácti letech?

Jsem o sedmnáct let starší (smích). Je pravda, že tenkrát to pro mě byla první ligová štace a zkušenost, která netrvala dlouho. Nedopadlo to dobře. Cítím, že mám vůči Jablonci kvůli tomu nějaký dluh, který teď mohu splatit.


Author Jan Bendl
Sdílet článek