Article image

Brankář Fendrich přišel během zápasu o čočku

Team logo Team logo
FK Jablonec FK Pardubice
3:0
FORTUNA:LIGA skupina o záchranu, 3. kolo čt 16. 5. 2024, 17:00
Reportáž

Netradiční moment se udál během čtvrtečního ligového utkání s Pardubicemi. Jablonecký brankář Vilém Fendrich ztratil při jednom ze zákroků kontaktní čočku, následoval sprint do kabin a výměna, která ale proběhla poměrně rychle.

Dvě kola před koncem nadstavby máme ligovou jistotu. Co prožíváte?

Je to ohromná úleva. Nikdo asi nechce hrát do posledního kola o to, jestli bude hrát baráž nebo ne. Teď už z nás může nějaká nervozita a stres spadnout. Poslední dvě kola můžeme dohrát s čistou hlavou a fotbal si svým způsobem konečně užít, protože nebudeme pod tlakem.

Bodový polštář na barážové pozice jsme měli ale od začátku poměrně slušný.

Dokud to ale nebylo stoprocentní, tak tam pořád nějaký ten stres je. Klíčová byla domácí výhra nad Karvinou, kdy jsme to otočili v posledních minutách. To nás nastartovalo a zatím jsme z těch tří zápasů udělali sedm bodů.

Co přesně se stalo po půlhodině hry, když jsi musel rychle odběhnout ze hřiště?

V tom předcházejícím souboji, jak jsem boxoval balon, tak jsem si dal hlavou o soupeřovo rameno a vypadla mi čočka. Kdybych ji tam hledal, tak bych jí asi těžko našel. Rychle jsem proto sprintoval do šatny dát si novou čočku. Ještě se mi to nestalo, ale bylo to v klidu.

Když člověk nevěděl, co se děje, mohl si domýšlet cokoliv.

(smích) Ne to to nebylo. Ale když jsem přicházel zpět na hřiště, tak na mě hlavně Pardubičtí volali, že na ně čočky ani nepotřebuju a podobně. Vzali to srandovně.

Kolik máte dioptrií?

Já mám 3,5, mám je už strašně dlouho. Je to pro mě už taková rutina, jak to vytáhnu, tak to mám nasazené hned. Při zápase mi vypadly ale poprvé. Nečekal jsem to. Ale vím, že ta situace může nastat, takže čočky mám všude sebou. Dlouho jsem nikoho na fotbale neviděl, aby se mu tohle stalo. Fakt musíte dostat ránu přímo do oka, aby vám vypadla.

V závěru sezony ses dostal do branky z pozice dvojky. Nemrzí tě proto, že se ročník chýlí ke svému konci?

Mrzí mě, že jsem se do branky nedostal dřív, protože jsem se cítil poměrně dobře. Šance přišla aspoň takhle a v nejtěžších zápasech. Jsem rád, že jsem týmu mohl pomoct a defacto jsme se zachránili. Rád bych sezonu pokračoval, ale teď je hlavní, že jsme se zachránili a můžeme už koukat na další ročník.

Do branky ses dostal na úkor chybujícího Honzy Hanuše?

Hany nechytal v průběhu sezony špatně. Ale pak přišly nějaké chyby, nakumulovalo se to a vyvrcholilo to s Boleslaví, kdy se mu nepovedla ta rozehrávka. Sešly se i karty a bylo to jedno s druhým. Šanci jsem dostal a jsem rád za to, že v brance můžu být.


Author Jan Bendl
Sdílet článek