Article image

Na Střelnici v sobotu přijede Hradec Králové!

Team logo Team logo
FK Jablonec FC Hradec Králové
1:1
FORTUNA:LIGA, 23. kolo so 2. 3. 2024, 15:00
Reportáž

Sobotní domácí duel Jablonce s Hradcem Králové dostal v tomto týdnu zajímavý náboj. Našeho soupeře totiž přiveze na Střelnici náš někdejší trenér David Horejš, který ve středu převzal po Václavu Kotalovi Votroky.

Původně plánovaný anglický týden jabloneckých fotbalistů zhatila mlha, kvůli které musel být odložen úterní semifinálový zápas MOL Cupu mezi Jabloncem a Plzní. Severočeský tým se tak mohl o to více soustředit na sobotní důležitý zápas s tabulkovým sousedem z Hradce Králové.

Východočeši dostali před vzájemným zápasem zajímavý impuls v podobě nového hlavního kouče. Ve středu ráno totiž skončil na lavičce Votroků na vlastní žádost kvůli zdravotnímu stavu trenér Václav Kotal. Místo něj klub angažoval Davida Horejše, jenž naposledy vedl v lize právě náš Jablonec. Někdejší jablonecký kouč si ke svému novému ligovému angažmá bere jako asistenta Lukáše Váchu. Zkušenému matadorovi Kotalovi pak klub nabídl roli konzultanta.

Votroci mění v probíhající sezoně hlavního kouče už podruhé, v září skončil na lavičce po neuspokojivých výsledcích Jozef Weber, nyní přebírá mužstvo na 12. pozici Horejš. „Tento týden byl hektický. Mluvil jsem s trenérem Kotalem, ve středu vedl první trénink. Hradec teď není o mně, je to o hráčích a o lidech co nám fandí. Společně věřím, že splníme vytyčený cíl. Musíme postupně zvyšovat kvalitu hry a náročnost. Hradec se výrazně změnil především výstavbou stadionu. Dýchne to tu na vás luxusem. Je to i závazek,“ uvědomuje si nový kouč, který přiveze svůj nový tým paradoxně hned na půdu Jablonce, kde naposledy ligu trénoval. „Že to vyšlo takhle, s tím nikdo nic neudělá. Nechceme si soupeře vybírat, musíme koukat hlavně na sebe. Do konce základní části zbývá odehrát osm kol a my je musíme zvládnout. Půjdeme zápas od zápasu. To, že začátek vyšel zrovna na Jablonec, je ale opravdu specifické,“ pousměje se Horejš.

V kabině Hradce Králové v zimě k žádným velkým rotacím nedošlo. Posilou se stal gólman Knobloch, odešel Bajza. Z Prostějova východočeši přivedli levonohého stopera Spáčila, hostovat ze Sparty dorazil také záložník Kaštánek. „Rotace hráčů byla minimální. Nechtěli jsme dělat překotné změny, v létě jich bylo až až,“ potvrzuje sportovní ředitel Hradce Králové Sabou.

Látalův celek se v jarní části těší z probuzené produktivity, v každém ze zápasů vstřelil minimálně tři branky, naopak propustnější je obrana. V posledním kole Jablonec ztratil další dva body, když v samém závěru přišel o dvoubrankový náskok na půdě rivala z Liberce a nakonec se musel spokojit jen s bodem za divokou remízu 3:3. Jak vidí situaci před sobotním kláním s Hradcem Králové náš hlavní kouč Radoslav Látal? „Mají nového trenéra a vždycky je to nějaký impuls pro mužstvo. My se ale musíme dívat na sebe. Potřebujeme podat takový výkon, co jsme odvedli v posledních třech zápasech. A uvidíme, co z toho bude. Ztratili jsme nějaké body, mrzí to, ale teď nás čeká úplně jiný zápas. Hrajeme doma a bude to o nás, o našem výkonu. Víme, že Hradec Králové dobře brání, dva zápasy nedostali gól. Bude to úplně jiný zápas a je potřeba k tomu tak přistoupit,“ říká před sobotním zápasem náš kouč.

Jablonec s Hradcem čeká v sobotu na Střelnici 32. vzájemný ligový mač. Pohled do historie prozrazuje, že vždy byl v těchto soubojích úspěšnější náš Jablonec, ten vyhrál 15 duelů, dalších 13 zápasů skončilo nerozhodně a 3 vítězství bral Hradce Králové. Nejčastějším výsledkem je pak remíza 2:2, která svítila na ukazateli skore 6x. Nejvíce gólů padlo na jaře 2011, kdy Jablonec vyhrál doma vysoko 7:0.


Utkání začíná v sobotu 2. března od 15 hodin na Střelnici v Jablonci nad Nisou

Rozhodčí: Petřík Jan - Machač Lukáš, Cichra Matěj

Delegát: Kolbaba Petr, Poklop Miroslav

VAR: Starý Dominik

AVAR: Volf Michal


Author Jan Bendl
Sdílet článek