Article image

Derby je tu! Jablonec touží navázat na předchozí zápasy

Team logo Team logo
FC Slovan Liberec FK Jablonec
3:3
FORTUNA:LIGA, 22. kolo so 24. 2. 2024, 15:00
Reportáž

22. kolo FORTUNA:LIGY nabídne kromě jiného i tradiční severočeské derby mezi Libercem a Jabloncem. Předzápasové informace z obou táborů najdete v tradičním předzápasovém preview.

Liberec se pomalu chystá na jarní vstup nového majitele, kterým má být podnikatel Ondřej Kania. Slovan v zimě přišel o klíčového záložníka Lukáše Červa, který zamířil do Plzně. Během přípravy tým posílil slovenský útočník Letenay. K další změně došlo poté už jen v realizačním týmu, kde na pozici kondičního trenéra Čvančaru nahradil Kubista. V tomto týdnu Slovan dotáhl alespoň příchod ostravského záložníka Daniela Tetoura. Liberecký trenér Luboš Kozel už zažil několik severočeských derby a atmosféru regionálního souboje vnímá. „Vím, že pro lidi v regionu je to nejdůležitější zápas za půl sezony. Náš kotel při utkání s Olomoucí vyvěsil cíl pro jaro = porazit Jablonec. Takže tím je asi řečeno vše,“ pousmál se Kozel. „Střetnou se dvě mužstva, která mají dobrou momentální formu. Musíme si dát na Jablonec pozor. Viděli jsme jejich oba zápasy. Mají rychlostní typy na stranách, vepředu Martince, ofenzivní sílu teď mají,“ uvědomuje si kouč Liberce.

Slovan pod jeho vedením v zimní pauze ani jednou neprohrál a stejně jako náš Jablonec ladil formu v Turecku. Herně zvládl i samotný vstup do jarních bojů, když odstartoval druhou část sezony domácí výhrou 2:0 nad Olomoucí. V posledním kole Kozlův tým zatápěl favorizované Spartě, které podlehl těsně 1:2.

DARUJ KREV, ZACHRÁNÍŠ ŽIVOT!

Také Jablonci se na jaře prozatím daří herně, po těsné porážce 3:4 na Slavii přišla důležitá výhra 5:2 v domácím prostředí s posledními Českými Budějovicemi. Osm jabloneckých branek ve dvou zápasech těší Látalův celek, který se bude o ofenzivní pojetí hry pokoušet také v sobotu na trávníku U Nisy. „Chtěli bychom na ty zápasy navázat. Naše ofenziva mě těší, ale trochu vrásky mám z defenzivy, kde děláme zbytečné chyby. Teď jedeme na horkou půdu soupeře, čeká nás derby. Osobně jsem spoustu derby hrál i v Německu. Je to tu cítit, jsou tiskovky, už má to nádech. Uvidíme, co dovolí počasí a jaký bude terén. Slovan jsem osobně viděl v hledišti s Olomoucí. Dobře se prezentovali i na Spartě. Nečeká nás nic lehkého. Kádr máme dá se říci kompletní, až na dlouhodobě zraněného Krulicha s Danielem Součkem,“ prozrazuje kouč Jablonce Radoslav Látal.

Severočeské derby končí nejčastěji výsledkem 1:0, takto dopadlo hned 14 zápasů z dosud 61 odehraných. Nejlepším střelcem těchto soubojů nadále zůstává jablonecký David Lafata, který skoroval v prestižních soubojích hned sedmkrát. Celková bilance odehraných zápasů však hovoří ve prospěch našeho rivala, který zvítězil ve 27 případech oproti 15 jabloneckým výhrám, dalších 19 zápasů pak skončilo nerozhodně. Remízou 1:1 skončilo i podzimní klání na jablonecké Střelnici, když Liberečtí vedli zásluhou proměněné penalty Tupty, za Jablonec v druhé půli srovnával stoper Tekijaški.


Utkání začíná v sobotu 24. února od 15 hodin na stadionu U Nisy v Liberci

Rozhodčí: Pechanec Ondřej - Pečenka Jiří, Kotalík Petr

Delegát: Bábíček Josef, Ubias Emil

VAR: Petřík Jan

AVAR: Kříž Jiří


Author Jan Bendl
Sdílet článek