Article image

Aktéři derby a jejich zkušenosti s krví

Team logo Team logo
FC Slovan Liberec FK Jablonec
3:3
FORTUNA:LIGA, 22. kolo so 24. 2. 2024, 15:00
Reportáž

S jasnou podporou rozšířit registr dárců krve přicházejí rivalové ze severu Čech před víkendovým derby mezi Libercem a Jabloncem. Jaké mají aktéři obou stran zkušenosti s krví obecně?

Zástupci obou rivalů si před vzájemnou tiskovou konferencí před sobotním derby prohlédli útroby Transfuzního oddělení Krajské nemocnice v Liberci, kterými je provedla MUDr. Zdeňka Kráľovská. „Ráda bych oběma klubům poděkovala za to, že nám pomáhají s náborem nových dárců. Krev je tekutina, kterou nelze uměle vyrobit. Při léčbě jsme odkázáni jen a jen na dárce krve, kteří k nám chodí darovat. Jsme rádi, že podnět k podpoře nových dárců přišel od obou klubů právě nyní,“ zaznělo z úst samotné doktorky, která připomněla, že fanoušci darující krev mají vstup na sobotní utkání zdarma.

DARUJ KREV, ZACHRÁNÍŠ ŽIVOT!

Jaké zkušenosti s darováním krve mají samotní trenéři a hráči obou klubů? Liberecký kouč Luboš Kozel ani jeho protějšek osobně nikdy krev nedarovali. „Ale musím říct, že je to činnost, která je potřebná a ušlechtilá. Také vidím, že to není úplně jednoduchá procedura, jak nám paní doktorka ukázala,“ pokyvoval uznale kouč Slovanu. Zajímavou zkušenost přihodil jablonecký kouč Radoslav Látal. „Můžu prozradit, že v mé hráčské kariéře v Německu jsme před zápasem chodili na infuze. A měli jsme tam i hráče, který si to píchal sám. Protože tehdy to doktoři moc píchat neuměli a nám se dělaly boule,“ prozradil úsměvnou historku trenér Látal. Další ohlas připojil jablonecký útočník Jan Chramosta. „Přímo na krvi jsem nikdy nebyl, ale mám zkušenost s tím, že jsem v registru dárců kostní dřeně,“ pochlubil se jablonecký útočník.

Klubová podpora Transfuzního oddělení Krajské nemocnice v Liberci dostala i zajímavý slogan „DERBY AŽ NA KREV“. Podle všech aktérů sobotního souboje však nejde jen o zavádějící název „Derby se hrát v rukavičkách rozhodně nebude. Hřiště je momentálně v tomto počasí asi pod vodou. Uvidíme, jak bude vypadat stav hrací plochy v sobotu, ale určitě to moc fotbalu nepřidá,“ myslí si jablonecký kouč Radoslav Látal. Jeho liberecký protějšek Luboš Kozel jen přitakává. „Než jsme sem odjížděli z našeho stadionu, tak hřiště dnes opravdu moc optimisticky nevypadalo. Budeme doufat, že už moc pršet nebude a snad to bude o fotbale,“ přeje si kouč Slovanu.

DERBY AŽ NA KREV!

Regionální derby už obě strany pociťují. Snažíme se lákat diváky do ochozů kvalitní hrou. Věřím, že na derby diváci přijdou a budou naším dvanáctým hráčem, tak aby zůstaly tři body doma. Doma jsme silní a toho jsme si i vědomi,“ věří ve výhodu domácího prostředí kouč Slovanu. Také jablonecký trenérský kolega si uvědomuje prestižní nádech těchto zápasů. „Pro oba kluby je to něco navíc. Je to derby, jde tu o prestiž. Poslední dva zápasy jsme odehráli dobře a na to bychom chtěli navázat. Budeme se rvát o body,“ slibuje kouč Jablonce Radoslav Látal!


Author Jan Bendl
Sdílet článek